Napunk

Harcosan kiállt Ukrajna mellett és kiakasztotta Kínát. Erősen indított elnökké választása után Petr Pavel

Petr Pavel. Fotó - Gabriel Kuchta/Deník N
Petr Pavel. Fotó – Gabriel Kuchta/Deník N

Nem volt izgalmaktól mentes Petr Pavel első hete megválasztott cseh államfőként. Még több mint egy hónap, mire hivatalosan is átveszi Miloš Zeman helyét, a tábornok azonban rögtön munkához látott. Meglehet ugyanakkor, egy darabig még nem fog a Várnegyedben sétálgatni. Összefoglalónkból kiderül, miért, ahogy az is, kit és mivel sikerült felbosszantania már az első héten.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Csehországban még a végére sem értek a szavazatok megszámolásának, mikor felütötte fejét az első „botrány”. Markéta Řeháková, Pavel szóvivője nevetgélve és komolytalanul vezényelte le a megválasztott államfő első sajtótájékoztatóját, ami sokak számára tiszteletlennek tűnt. A közösségi médiában azonnal számtalan, Pavelnek címzett jótanács jelent meg, miszerint a leendő államfő jobban teszi, ha sürgősen lecseréli a szóvivőjét.

„Hagytuk, hogy eluralkodjanak rajtunk az érzelmek, felmentünk a színpadra, hogy kifejezzük örömünket a siker miatt” – magyarázkodott Řeháková. Mire fel a többes szám? Nem tudni. A pódiumon felsorakozott Pavel teljes stábja, de egyedül a kampány kommunikációs szakértője volt képtelen türtőztetni magát.

Pavel faarccal küzdötte végig Řeháková alakítását, később pedig még meg is védte. Szerinte a Hradzsin leendő szóvivőjének viselkedése az adott helyzetet tekintve teljesen helyénvaló volt. Habár Pavel imidzsének valószínűleg nem tenne jót egy, az érzelmeit kordában tartani képtelen szóvivő, mégsem mutatta jelét annak, hogy államfőként megválna Řehákovától.

Vadászgépeket és NATO-tagságot Ukrajnának

Pavel a választás másnapján telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Zelenszkij egyenesen csehül gratulált a győzelemhez, és megköszönte a cseheknek, továbbá Pavelnek (aki 24 órával korábban még „csak” államfőjelölt volt), hogy támogatják Ukrajnát, egyúttal pedig meg is hívta az újonnan megválasztott köztársasági elnököt Ukrajnába. Pavel pedig biztosította Zelenszkijt, hogy a támogatásra továbbra is számíthat.

Petr Pavel a váratlanul felbukkanó Zuzana Čaputovával már az eredményvárón megegyezett, hogy a legjobb lenne együtt ellátogatniuk Ukrajnába. Erre még a tavaszi NATO-csúcs előtt sort kerítenének, de az is játékban van, hogy az utazást még azelőtt megejtik, hogy Pavelt egyáltalán beiktatnák hivatalába.

Pavel, aki a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt 2015 és 2018 között, megválasztása után a BBC-nek elmondta, Ukrajna megérdemli, hogy a háború után a NATO tagja legyen. Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg lesz a legtapasztaltabb haderő Európában.

Nem meglepő, hogy Pavelnek nincs ellenére a fegyverszállítás sem. A Deutche Wellének elmondta, a NATO-tagországoknak meg kell fontolniuk, hogy vadászgépeket szállítsanak Ukrajnának.

Pavel nem lesz mindegyik nagyhatalom kedvence

A NATO Katonai Bizottságának egykori elnökétől a jelen helyzetben várható volt, hogy a nulladik pillanatban leszögezze, Ukrajna mellett áll. Az újdonsült cseh államfőnek azonban Oroszország mellett még egy nagyhatalom orra alá sikerült borsot törnie.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csehország

Kína

Orosz–ukrán háború

Petr Pavel

Tajvan

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak