Napunk

Napunk newsfilter: Ember még nem örült annyira az ellene indított eljárásnak, mint Robert Kaliňák

Robert Kaliňák. Fotó N - Vladimír Šimíček
Robert Kaliňák. Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Kaliňák cirkuszt csinál az ellene indított eljárásból. 2. Ismét téma a vasárnapi boltzár. 3. Alakul a balhé a párizsi olimpia körül.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Kaliňák cirkuszt csinál az ellene indított eljárásból

Mint arról tegnap beszámoltunk, a rendőrség ismét eljárást indított Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter és a Smer egyik mecénásának tartott oligarcha, Jozef Brhel ellen. A vád korrupció, állítólag együtt intézték el Franišek Imreczének, a pénzügyőrség volt vezetőjének „fizetéskiegészítését”, akin keresztül aztán a szervezet működésébe is beleszóltak.

Semmi új a nap alatt, mondhatnánk, hasonló praktikákról már Ľudovít Makó (szintén a pénzügyőrségből) is beszámolt annak idején, az ún. „fizetéskiegészítés”, vagyis hogy a „mi embereink” államilag garantált fizetését megdobjuk néhány ezer euróval, bevett praktika lehetett a Fico-kormányok idején. Csakhogy ma Robert Kaliňák megjelent a rendőrségen, elméletileg azért, hogy vallomást tegyen.

Egy boldog ember. Kaliňák elméletileg vallomást tenni ment a rendőrségre, de egyáltalán nem lepődnénk meg azon, ha legalább ennyire készült volna a sajtóval való találkozásra is. A volt belügyminiszter végtelenül felszabadultan, mosolygósan érkezett, évődött az újságírókkal és nevetve hárította el a vádemelésre vonatkozó kérdéseket. Egy olyan ember benyomását keltette, akinek az égvilágon semmi problémája nincs, és puszta udvariasságból jelent meg a rendőrségen, hogy elejét vegye valamiféle abszurd vádaskodásnak. Neki ez csak egy újabb fellépési lehetőség.

Hasonló szellemben folytatta az ügyvédje, David Lindtner is, aki a határozatot erőltetettnek, felületesnek, törvénytelennek és öncélúnak nevezte, majd ironikusan utalt rá, hogy inkvizíciós eljárásról van szó, amihez hasonló a középkorban zajlott, ezért a védelem korabeli könyveket fog tanulmányozni.

Kaliňák mindig is híres volt joviális stílusáról és arról, hogy könnyen megtalálja a közös hangot a sajtó képviselőivel még a nehéz helyzetekben is, de ezúttal talán egy kicsit átesett a ló másik oldalára – bár ez sem először történt meg, emlékezzünk csak a múltkori őrizetbe vétele során készült integetős fotóira.

De nincs-e igaza Kaliňáknak? Persze a volt belügyminiszter magabiztossága nem légből kapott, hiszen Maroš „363″ Žilinka főügyész jóvoltából egyszer már leállították az ellene indult eljárást, és valószínűleg úgy számol, hogy még a legrosszabb esetben is csak szeptemberig kell kihúznia valahogy, amikor majd új világ kezdődik.

Mert ha kizárólag a rendőrség, a speciális ügyészség és a bíróságok elmúlt évekbeli munkáját néznénk, Kaliňáknak bizony nem sok oka lenne a felszabadultságra – erről Dušan Kováčik, vagy akár Norbert Bödör is tudna neki mesélni.

Csakhogy Heger kormánya bedőlt, szeptember végén előrehozott választások jönnek, és ezeket a Smer akár még meg is nyerheti, így visszatérhet az előző rezsim, leállhatnak a „mi embereink” ellen indított eljárások, és Robert Kaliňák akár a belügyminiszteri székbe is visszaülhet.

Matovič halálos fegyvert adott Fico kezébe. Robert Fico és a Smer lassan három éve napi szinten ontja magából a mocskot, hogy diszkreditálja a rendőrség, az ügyészségek és a bíróságok munkáját, főleg, miután a barátai egymás után kezdtek eltünedezni a rácsok mögött.

Fico kezdettől fogva politikailag motivált eljárásokról, a „demokratikus ellenzék” elleni fellépésről beszél, holott csak annyi történt, hogy a rendőrség végre szabad kezet kapott a munkájához és elkezdte lecsukni a korrupt rendőröket és politikusokat.

Erre jön Igor Matovič, aki ahelyett, hogy végre beismerné, hogy az általa vezetett koalíció elvesztett mindenfajta bizalmat és minél hamarabb lehetővé tenné az előrehozott választásokat, inkább görcsösen kapaszkodik a hatalomba és csak szeptember végére hajlandó kiírni a voksolást. A nyilvánvalót persze nem képes beismerni, ezért arra beszéli ki magát, hogy ezzel időt ad a rendőrségnek, hogy „befejezzék a munkát”. Ezzel pedig tökéletes muníciót adott Ficónak és Kaliňáknak, hiszen azok ezentúl nyugodtan mutogathatnak erre a kijelentésre.

Vagyis Robert Kaliňák felszabadult nyugalma teljesen érthető. Mert ebben az országban hiába végzi jól a munkáját a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok is, ha a főügyészi poszton egy Maroš Žilinka ül, és a kormánykoalíció ostobasága egyre növeli a Smer preferenciáit.


2. Ismét téma a vasárnapi boltzár

Vannak témák, melyek időről időre, rossz szellemként kísértve visszatérnek a parlamentben, rendszeresen fölösleges és értelmetlen vitákat szítva olyan időkben, mikor a mondottaknál sokkal komolyabb problémákkal kellene foglalkozni. Ilyen például a vasárnapi boltzár kérdése, de az abortusz szigorítását is nyugodtan ide vehetjük.

Ezekben az is közös, hogy általában olyan képviselők nyújtják be őket, akik semmilyen értelmes munkát nem végeznek, viszont szeretnének olcsó populista pontokat bezsebelni azzal, hogy valamiféle elképzelt erkölcsi piedesztálról ítélkeznek a „liberális” tömeg felől, mely velük ellentétben inkább csak dolgozna és a saját dolgával foglalkozna.

Ilyen képviselők az állandóan idegen nők méhében matató Anna Záborská, illetve mai hőseink, az OĽaNO-ból régebben kibukó, ma független Martin Čepček és Katarína Hatráková képviselők is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Olimpia

Orosz–ukrán háború

Párizs 2024

Robert Kaliňák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak