Napunk

Nem Magyarország belügye az orosz agresszió az USA budapesti nagykövete szerint

David Pressman amerikai nagykövet és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A viszony messze nem ilyen szívélyes. Fotó - Ambassador David Pressman / Twitter
David Pressman amerikai nagykövet és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A viszony messze nem ilyen szívélyes. Fotó – Ambassador David Pressman / Twitter

Csütörtökön éles pengeváltás történt David Pressman és Szijjártó Péter között, a New York Times pedig részletes cikket közölt a nagykövet ellenséges fogadtatásáról.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatok e fontos pillanatában nagyszerű volt ma találkozni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, hogy folytathassuk megbeszélésünket arról, milyen kihívásokkal kell országainknak együtt szembenézniük, és milyen lehetőségekkel erősíthetjük meg partnerségünket” – írta január 27-én David Pressman, az USA budapesti nagykövete a Twitteren.

Messze nem baráti viszony

Ez a Twitter-poszt nem tükrözi a nagykövet és a magyar kormány közötti feszült viszonyt. Mint arról már a Napunk is írt, Pressman már a kinevezésekor is bírálta és azóta is rendszeresen bírálja a magyar kormány politikáját. Ráadásul homoszexuális kapcsolatban él és a párjával két gyereket nevel, így a kinevezése fricskaként is értelmezhető volt a hagyományos értékek védelmét hangsúlyozó magyar kormánynak. A kormányközeli magyar sajtó gyakran támadja is ezzel.

Pressman és Szijjártó január 27-i találkozójának nincs nyoma az egyébként a közösségi médiában rendkívül aktív, és legtávolabbi posztszovjet autokráciák és egzotikus szigetországok képviselőivel való találkozásról is részletesen beszámoló magyar külügyminiszter Facebook-oldalán.

Február másodikán, csütörtökön viszont már egy három és fél perces videót szentelt Szijjártó az amerikai nagykövetnek, kifejtve, hogy Magyarország nagyköveteket fogad, nem pedig kormányzókat és helytartókat, akiknek nem dolguk, hogy minősítgessék a nagy többséggel megválasztott magyar kormány tevékenységét, és ne is akarják megmondani, hogy a magyarok hogyan éljenek a saját országukban.

Belügy-e az orosz álláspont?

Az előzmény az, hogy február elsején a Politicón megjelent egy cikk, ami Orbán elhíresült háttérbeszélgetéséből kiindulva elemzi a magyar miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos álláspontját. A cikk Pressmant is megszólaltatja, aki így fogalmaz: „Magyarország kormányának politikai vezetői gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de – a szankciók elítélésétől az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott politikát szorgalmazzák”.

A magyar ATV megkérdezte Szijjártót, mit gondol erről, a külügyminiszter pedig azt válaszolta: „teljes mérték érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá”, illetve a fentieket is elmondta, a Facebook-videójának szövege megegyezik az ATV-nek adott nyilatkozatával.

A magyar kormánymédia mindezt diadalmasan tálalta: Szijjártó Péter jól helyre tette az amerikai nagykövetet.

Szijjártó reakcióját Pressman sem hagyta szó nélkül: délután azt írta a Twitteren, hogy

„Minden tisztelettel, de Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csupán »magyarországi belpolitikai fejleménynek«.”

Amerika figyel

A magyarországi pengeváltással nagyjából egy időben a New York Times is közölt csütörtökön egy terjedelmes cikket Pressman magyarországi fogadtatásáról.

A cikk részletesen végig veszi a Pressmant ért támadásokat, azzal kezdve,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

David Pressman

Magyarország

Orosz–ukrán háború

Szijjártó Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak