Napunk

Napunk newsfilter: Fico kapálózik, hogy szeptemberben diadalmasan visszatérhessen

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Újra eljárás indult Kaliňák ellen. 2. Fico a nemzetközi színtéren is jelezte: visszatérésre készül, de nem örültek neki. 3. EU-csúcs Kijevben: újabb határozott kiállás, de nem a gyors ukrán EU-csatlakozásra.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Újra eljárás indult Kaliňák ellen

Novemberben a főügyészség csodafegyvere, a 363-as paragrafus leállította az eljárást Robert Fico és Robert Kaliňák ellen. A volt miniszterelnök és a volt belügyminiszter a maffiaállam ikonikus figurái és a legmagasabb szinten lévő működtetői voltak, így a bíróság elé kerülésük és az esetleges elítélésük a közélet Kuciak-gyilkosság után beindult megtisztulásának beteljesülése lett volna.

Ficónak aztán a parlament még a mentelmi jogát sem vonta meg, ami a Matovič–Heger-kormányok számtalan egyéb kudarca mellett az egyik leglátványosabb volt, és végül jött a 363.

Kenőpénz. Kaliňák ellen azonban új eljárás indult, ezúttal egy másik ügyben: a Smer egyik mecénásának tartott Jozef Brhel oligarchával együtt azzal gyanúsítják, hogy együtt intézték a pénzügyőrség volt vezetőjének, František Imreczének a „fizetéskiegészítését”.

Imrecze rendszeresen nagyobb összegeket kapott Brheltől, a NAKA szerint 2012 és 2018 között összesen 1,1 millió eurót, cserébe információkat adott át az oligarchának, akinek a pénzügyőrség személyi állományának ügyeibe is volt beleszólása, hogy a megfelelő emberek kerüljenek a megfelelő helyre. A gyanú szerint Kaliňák szervezőként működött közre mindebben. Őt is és Brhelt is 5-től 12-évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Imrecze az egyike a rendőrséggel együttműködő „bűnbánó” tanúknak. A gyanúsítottak rendszeresen kétségbe vonják és hitelteleníteni igyekeznek a vallomását. Kaliňák ügyvédje, David Lindtner azzal érvel, hogy az egész gyanú Imrecze hazug vallomásán alapul.

Szorít az idő. A Smer elnöke csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Kaliňák elleni eljárásról. Fico szerint a demokratikus ellenzék elleni támadásról van szó, amely az előrehozott választással függ össze. Lindtner is arról beszélt, hogy az előrehozott választás időpontját január 31-én fogadta el a parlament, és már másnap eljárás indult Kaliňák ellen. Kaliňák ügyvédje szerint a cél az ellenzék kriminalizálása.

Ez az elmélet beleillik abba a Ficóék által gyakran hangoztatott feltételezésbe, mely szerint politikai indíttatású támadások folynak ellenük. Az idő pedig valóban szorít: Ficónak és a Smernek ki kell húznia a választásig, ami viszont valóban nem a lehető legkorábbi időpontban lesz. Ficóék ezen vágya egybeesik a maffiaállamtól tartók legnagyobb félelmével: ha a Smer tarol a választáson és megkerülhetetlen lesz a kormányalakítás során, akkor a nagy korrupciós ügyek kivizsgálásának valószínűleg lőttek.

A jelenlegi ügyvivő kormány agóniájának szeptember végéig való kitolása valóban kétségbeejtő, ráadásul minél több idő van a választásig, annál jobban megerősödhet Fico. Az egyetlen pozitívuma a későbbi időpontnak így tényleg csak az lehet, hogy marad még idő a korrupciós ügyekre – ezt maga Matovič is mondta a parlamentben, és erről Fico sem feledkezett meg. Az azonban, hogy Matovičnak nem maradt más érve, megint csak egy szomorú látlelet a kormány teljesítményéről.


2. Fico a nemzetközi színtéren is jelezte: visszatérésre készül, de nem örültek neki

Ha egy ellenzéki politikus kormányalakításra készül,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Robert Fico

Robert Kaliňák

Ukrajna

Ursula von der Leyen

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak