Napunk

Napunk newsfilter: Budaj ügynökbotrányán az a Fico nyerészkedne, aki észre sem vette 1989-et

Ján Budaj 2019. november 17-én. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Ján Budaj 2019. november 17-én. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Budaj, a Házmester. 2. Az MKP-platform véletlenül ugyanazt mondja, amit a Fidesz. 3. Még be sem iktatták az új cseh elnököt, de már bemutatkozott, mindenhol idézik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1.  Budaj, a Házmester

Ján Budajt ismét utolérte a múltja. Mert a múlt nem enged, időnként bekopog, benyújtja a számlát, ilyen a természete. Naiv, aki elhiszi, hogy menekülhet előle. A legtöbben abban reménykednek, hogy soha nem derül fény a múlt sötét foltjaira, mások abban bíznak, hogy legalább életük végéig megúszhatják. Budajnak nem sikerült.

Azt lehetett tudni a ’90-es évektől, hogy Budaj együttműködött a kommunista Állambiztonsági Hivatallal, az ŠtB-vel, a ’70-es évek végén jelentett a barátairól. Elképzelhető, hogy kalandként fogta fel, és ki akarta játszani, fel akarta használni az állambiztonsági szervet az együttműködési nyilatkozat aláírásával, és azért tette, hogy útlevelet kapjon. Rosszul mérte fel a helyzetet.

A Házmester: kilenc jelentés. Új fejlemény azonban, hogy nyilvánosságra került csehországi archívumokból Budaj aktája, benne egy kézzel írt nyilatkozat – aláírással –, melyben az olvasható, hogy Budaj vállalja, hogy két barátjáról jelentéseket ír. 1979 és 1981 között kilenc jelentést írt, melyekhez a Házmester fedőnevet használta, amit ő választott.

Nagyon sok embert alázott meg, használt föl, fordított egymás ellen az 1989 előtti szocialista rendszer. Van, akinek sikerült ellenállni a beszervezési kísérletnek, másoknak nem, de már maga a próbálkozás, az alkalmazott módszerek, a zsarolás vagy erőszak nyomot hagyott mindenkiben. Túl könnyű ma ítélkezni, és nem is ez a dolgunk, hanem megérteni a rendszer működési mechanizmusát, az elnyomót és elnyomottat – és tisztelni a bátor ellenállókat.

Az 1990-es parlamenti választáson Ján Budaj nem indulhatott, visszalépett, pedig a rendszerváltás ikonikus alakja volt, a VPN listavezetője. De elhallgatott valamit, ami egy történelmi pillanatban utolérte. És végigkísérte a politikai karrierjét. Ma egy ügyvivő kormány minisztere, és újra utolérte a múlt. 1990 után 2023-ban is magyarázkodnia kell. A politikai karrierje megint véget ért.

Robert Fico, a Smer elnöke, ha vérszagot érez, rögtön támadásba lendül. Felszólította Čaputová államfőt, hogy váltsa le Ján Budajt, az ügyvivő kormány környezetvédelmi miniszterét. A kormánytól a parlament már tavaly decemberben megvonta a bizalmat, ezért a menesztést a köztársasági elnök indítványozhatja.

Egyszerre helyezett nyomást ezzel Fico az államfőre, a megbízott kormányfőre és Budajra, akinek a múltját is átírná a Smer elnöke, mert „(…) ezzel megkérdőjeleződik Budaj bársonyos forradalom idején betöltött szerepe is.”

Budaj hibájából 1990-ben Vladimír Mečiar húzott hasznot, 2023-ban Robert Fico próbálkozik meg ezzel.


2. Az MKP-platform véletlenül ugyanazt mondja, amit a Fidesz

A Szövetség MKP-platformjában úgy érezték, hogy eljött az ideje egy országos kongresszusnak, erre már jó ideje nem volt példa, emlékezetünk szerint a Szövetség megalakulása óta. Azt, hogy milyen nehézkes a helyzet a Szövetségben mutatja, hogy egy platform önállóan tart kongresszust – nem közös gondolkodás folyik, hanem először „házon belül” kijelölik a kereteket, amit megpróbálnak elfogadtatni a többiekkel. Más nyelven ezt úgy mondják, „tárgyalási alap”.

A platform kongresszusára január 28-án került sor Taksonyban, ahol két nóvummal álltak elő Berényiék: a pártot átneveznék Magyar Szövetségre, illetve a platformot Magyar Konzervatív Platformra. Az elsőt meg kell tárgyalni a Szövetség név alatt futó másik két platformmal is, a Magyar Konzervatív Platformot viszont már boldogan használhatják, hiszen nem Ádámot írták át Évára, hanem Ádámot Bélára.

A kongresszust követően egy nyilatkozatot is kiadott a friss konzervatív platform. A hárompilléres nyilatkozat már előrevetíti, hogy mire számíthatunk. Az első rész a kormányt bírálja, a jogos kritika mellett megjelent egy odavetett tagmondat: „az EU irányába szolgalelkűen (…) kormányozták az országot.” Ezt egyebek mellett azért is nehéz értelmezni, mert az Európai Unió mi vagyunk, és mi is hozzájárulunk ahhoz, hogyan működik.

Az első rész általánosabb megfogalmazásaival egyet is lehet érteni: fejlődő régiók, demokratikus és korrupciómentes Szlovákia. Jelentkezzen, aki mást akar. Sokkal problematikusabb viszont a másik két pillér.

A második rész az orosz–ukrán konfliktusról szól.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ján Budaj

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Petr Pavel

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak