Napunk

A külföldi baráti újságíróknál nem működnek azok az automatizmusok, mint a hazai kormánymédiánál. Így lehetett botrány Orbán háttérbeszélgetéséből

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

A háttérbeszélgetés két résztvevője is azt írta: nem szeretné Orbán Viktor az országát az EU-ban tudni, csak nincs más választása. Azóta több értelmezés is napvilágot látott: nem ezt mondta, nem úgy mondta, az újságírók értették félre, amit mondott, vagy nem tartottak be egy alapvető sajtóetikai szabályt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A magyar miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, szeretné-e, hogy ország az EU tagja legyen. Orbán Viktor szerint Ukrajna egy senki földje, azzá tették az oroszok, akik bár elfoglalni nem képesek, nem engedhetik, hogy a Nyugat trófeaként mutassa fel.

Ezek azok a kijelentések, amik a legnagyobb visszhangot keltették abból a háttérbeszélgetésből, amit előző hét csütörtökön tartott a magyar miniszterelnök külföldi – az eddig megjelent beszámolók szerint minden bizonnyal gondosan válogatott konzervatív – újságíróknak, illetve a miniszterelnökség közleménye szerint médiával foglalkozó nemzetközi hírű tudósoknak, kutatóknak. A beszélgetést a kormány elitképzőjének tartott Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezte.

Az eseményt először az American Conservative nevű lap foglalta össze csütörtökön, hogy aztán az összefoglaló pénteken bejárja a magyar és a nemzetközi sajtót, egyebek mellett újabb diplomácia feszültséggel súlyosbítva az Ukrajna és Magyarország közötti egyébként sem szívélyes viszonyt.

Az EU-val kapcsolatos kijelentések utóélete különösen érdekes: az American Conservative cikkéből eltűnt az a kitétel, miszerint Orbán határozottan nem szeretné, hogy Magyarország az EU tagja legyen, a szerző, Rod Dreher úgy pontosított, hogy amikor Orbán ezt mondta, viccelt.

A miniszterelnök egyébként arról is beszélt, hogy Magyarországnak nincs más választása, mint az EU-tagság, hiszen az exportjának 85 százaléka az unióba irányul. Dreher azt írta a Népszavának, nem fejtette ki elég pontosan, hogy a miniszterelnök csak viccből mondta, hogy nem szeretné Magyarországot az EU-ban tudni, amikor arról beszélt, neki magának mennyire kényelmetlen, hogy Brüsszelben mindig ő a rosszfiú.

Egy másik, szombaton megjelent beszámoló szerint, amit Roland Tichy német újságíró jegyez, Orbán ugyanúgy elutasítja az EU iránti vak lelkesedést, ahogy a kilépést is. A cikk nem említi, hogy Orbán nem szeretné Magyarországot az EU-ban tudni.

Pénteken jelent meg, de csak hétfőn jutott el a magyar sajtóba a pleiteticker.de nevű német lap Ralph Schuler által írt összefoglalója, amiben szintén nincs nyoma annak, hogy Orbán határozottan nem szeretné országa EU-tagságát.

Hétfőn viszont az osztrák eXXpress nevű lap megint csak arról írt, Orbán határozott nemmel felelt arra a kérdésre, továbbra is Magyarország EU-ban maradása mellett van-e. Emellet a lap szerint Orbán úgy véli, a jelenlegi európai politikai rendszer még ebben az évtizedben össze fog omlani.

Mondta, nem mondta, nem úgy mondta

Hogy Orbán ténylegesen mit mondott és mit nem, azt nem lehet tudni. Széky János, az Élet és Irodalom rovatvezetője és a Paraméter kommentátora a vasárnapi publicisztikájában azt írja, Orbán kissé elengedhette magát a tenyeréből etetett amerikai konzervatív újságírók előtt, Rod Dreher pedig kikotyogta, mit mondott. De mivel a miniszterelnök egyébként „kerüli az egyértelmű, cáfolhatatlan és visszavonhatatlan kijelentéseket”, ezt átíratták Dreherrel.

Mint láttuk, azóta kiderült, nem csak amerikai újságírók voltak jelen a háttérbeszélgetésen, az viszont az eddig megjelent helyszíni beszámolók alapján biztosnak látszik, hogy Orbán olyan válogatott újságírókkal beszélgetett, akik vagy osztják az ő világlátását, vagy legalábbis kritikusak a fősodorral szemben, így a miniszterelnök valóban felszabadult lehetett, és nem kellett kellemetlen kérdésektől tartania.

Eddig a helyszínről a következő lapok hoztak tudósítást:

  • Az American Conservative eredetileg a republikánusokat jobbról kritizáló konzervatív magazin volt, ami a Trump-éra idején vált olvasottabbá. Rod Dreher régóta Orbán Viktor nagy tisztelője, az MCC vendégelőadója.
  • A magát liberál-konzervatív véleménymagazinnak nevező, egyébként szélsőjobboldalinak tartott Tichys Einblick Roland Tichy projektje. A veterán újságíró több lapnál is megfordult, majd fokozatosan egyre inkább jobbra tolódott és ellentmondásossá vált, egy időben a szélsőjobboldali AfD-vel is szimpatizált, bár a lapja kritizálta is a pártot.
  • pleiteticker.de Julian Reicheltnek, a Bild bulvárlap korábbi főszerkesztőjének a projektje. Reichelt a Covid-járvány alatt a gyakran valóban ellentmondásos német járványügyi intézkedések leghangosabb bírálója volt. A Bild éléről botrányok között távozott – többek között a hatalmával való visszaéléssel, a fiatal alkalmazottakkal szemben a szakmai és magánkapcsolatok keverésével vádolták. A háttérbeszélgetésen nem Reichelt, hanem Ralph Schuler újságíró vett részt és a beszámolót is ő írta. Schuler is dolgozott a Bildnél, korábban több neves lapnál – Zeit, FAZ, Tagesspiegel, 1995-től a Die Welt – is megfordult. Ahogy Reicheltnek, neki is a politikai korrektség a legnagyobb problémája a német fősodratú médiával.
  • Az eXXpress egy a jobboldali-konzervatív, az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) közelinek tartott, de az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) is jó kapcsolatokat ápoló bulvárlap. A háttérbeszélgetésen a lap főszerkesztője, Richard Schmitt vett részt. Schmitt ellentmondásos figurája az osztrák sajtónak, korábban a Heute és a Krone bulvárlapok főszerkesztőjeként az ország egyik legbefolyásosabb újságírója volt.

Baráti média, de nem kézi vezérlésű

Orbán Viktor Magyarország EU-tagságáról szóló gondolata tehát nem minden tudósításban szerepel, viszont nincs igazán érv amellett, hogy nem hangzott el.

Ezt tulajdonképpen a kormány, illetve a beszélgetést szervező MMC sem tagadja, bár meg sem erősíti.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken azt írta, „az uniós tagság ügyében tartalmilag semmilyen újdonság nem hangzott el a tegnapi beszélgetés során. A miniszterelnök már korábban is többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is.”

Boris Kálnoky, az MCC médiaiskolájának vezetője a Telexnek azt mondta, a beszélgetés azon része, amin ez az állítólag viccelődő rész is elhangzott, „off the record” volt, azaz olyan része a beszélgetésnek, amiről Orbán jelezte, hogy nem a nyilvánosságnak szánja, az újságírói etika szerint pedig ezt az újságírók nem is írhatják le. Az újságírók egy része azonban leírta, a kérdés tehát, hogy Rod Dreher és Richard Schmitt felrúgták-e ezt a szabályt, vagy valami miatt nem volt egyértelmű, hogy ez a rész off the record-e vagy sem.

Ésik Sándor, a Diétás Magyar Múzsa közéleti Facebook-oldal főszerkesztője szerint arról van szó, hogy hiába hívott az MCC „baráti” újságírókat, ők mégiscsak újságírók – mint látható, Rod Dreher, Roland Tichy, Ralph Schuler és Richard Schmitt mögött is több évtizedes tapasztalat áll. A magyar kormánysajtó újságírói Ésik szerint tudták volna, hogy ez így nem mehet ki, vagy legalábbis rákérdeztek volna a miniszterelnök környezetében a megfelelő embernél, viszont „az amerikai meg a német, hiába baráti vagy kap akár még pénzt is, megírja, ami elhangzott”.

A botrány oka eszerint az lehet, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

EU

Média

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak