Napunk

Napunk newsfilter: Az MKP-platform vágja a fát maga és a Szövetség alatt

A Szövetség MKP-platformjának közgyűlése. Fotó - az MKP-platform FB-oldala
A Szövetség MKP-platformjának közgyűlése. Fotó – az MKP-platform FB-oldala

1. Konzervatív fordulat – zsákutcába juthat a Szövetség. 2. Orbán Viktor mondott valamit. 3. Csehország a nyugalmat választotta a populizmus helyett.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Konzervatív fordulat – zsákutcába juthat a Szövetség

Nincs szerepe a Szövetségnek az országos politikában, alsóbb szinten pedig nem nagyon van olyan téma, ami nagyot szólna. Az önkormányzati választások már régen voltak… Mit tehetnek ilyenkor a spin doctorok? Hogy a semmi valaminek látszódjon… Ennek következményeit is láthattuk az MKP-platform hétvégi gyűlésén Taksonyban.

Legyen akkor névváltoztatás. Magyar Szövetség. Pedig ez nem semmi. Két legyet ütnek egy csapásra. Elhajtják a párt ruszin szavazóit, ezzel gyengül a Híd-platform, könnyebb lesz majd megszüntetni. S a közelgő parlamenti választáson elmegy szavazni a szlovákiai magyarok egy végtelenül széles rétege, akik csak erre a jelzőre vártak. Az utóbbi irónia volt.

Ha lehet javasolni a partvonal mellől, akkor arra az esetre, ha majd a Magyar Fórum a mostani elutasítás ellenére mégis bekerül a társaságba, akkor az legyen a párt neve, hogy Árpád népe. Mindenki érteni fogja.

Viszont tény, hogy az ilyen témákkal tudja az MKP-platform tematizálni azt a szűk világot, amit választói bázisukként elképzel. Apró elégedetlenségek, kis lökdösődés a többi platformmal – majd komoly tekintet, amivel meg lehet próbálni nyugodt erőnek beállítani az ürességet is.

Miközben egy komoly belső küzdelemről is szó van. A platformok ügye egyértelműen hatalmi és nem technikai kérdés a Szövetségben. Mint ahogy lényegében minden állásfoglalás, nyilatkozat, választási jelölés is a hatalmi viszonyokról szól a párt keletkezése óta – mintha nem sikerülne/akaródzna elfogadni a másik nézőpontját.

Ha a világnézeti különbségeket nézzük, ezen nem lepődünk meg. Ha viszont annak a „közösségnek” az érdekeit tartjuk szem előtt, amit „képviselni” szeretnének, ami deklarált szándékuk, akkor annál inkább. Mintha a hatalmi játszmát az érdekképviselet elé helyeznék.

(Az, hogy a „közösséget” érintő kérdésekbe esetleg bevonják a „közösség” tagjait, vajon teljes súlyával felmerül-e a pártban? – Jó, persze, ahogy most mondják, a párt nevébe a magyar jelző felvételének nagy hatású ötlete alulról jött, bár talán már elfeledték, hogy Gyimesi György rugózott ezen akkor, amikor még nem ült le Forró Krisztiánnal tárgyalni…)

Viszont ha megszűnnek a platformok, és már ilyen jól megy a névadás, ne csak az MKP-platformot nevezzék át konzervatívra, hanem az egész pártot. Mert ebben az esetben annak semmi köze sem lesz sem a szövetséghez, sem a „közösség” egészéhez.

Ha majd a konzervativizmus napvilága ragyog minden ház ablakán, már azokéban, akik maradtak, köztük ne a választási program legyen az első, ne az, hogy demokratikus pártokkal legyen esély egyezséget kötni.

Helyette jöjjenek inkább az olyan konzervatívnak vélt gesztusok, mint az Oroszország elleni szankciók hatékonyságának kétségbe vonása a tények ellenére, a brüsszeli bevándorlás-, gender-, LMBTQ+-politika „nem osztása”, az EU jogállamiság-felfogásának kritikája.

Az MKP és választói nem találkoztak közvetlenül soha sem az orosz agresszióval, sem egy olyan állammal hosszabb ideig, amely másképp értelmezve a jogállamiságot, lehetetlenné tette volna a hatalom számonkérését (igény az volt rá, de nem kellett az országnak hosszabb távon sem Mečiar, sem Fico), de még csak a brüsszeli bevándorlás-, gender-, LMBTQ+-politikával sem – abban az országban utasítják azt el, ahol még a bejegyzett élettársi viszony kérdése sincs rendezve…

A ragaszkodás egy olyan élményhez, amit az ember nem élt át soha, mondható konzervatívnak?


2. Orbán Viktor mondott valamit

Van egy ember, aki mondott valamit. Sok kommentár született erről, még több gondolat. Most ez is egy ilyen lesz – mint amikor a bölcsészek egy soha nem olvasott könyvről vitatkoznak órákon át. Vagy a sugdosós játék, amikor az első ember fülébe súgott szó a felismerhetetlenségig módosul. De nem lép fel semmilyen érvénnyel.

Orbán Viktor egy zártkörű sajtóbeszélgetésen azt súgta Rod Dreher, az American Conservative című lap szerkesztője fülébe, hogy „határozott nem” a válasz arra a kérdésre, hogy maradna-e az Európai Unióban.

Aztán kiderült, hogy a szerkesztő rosszul hallotta, merthogy nem a határozott nem rezegtette meg a dobhártyáját, hanem a fájdalom hangjai, mivel Orbán számára „fájdalmas” a magyar uniós tagság.

Később viszont az derült ki, hogy mégiscsak elhangzott a határozott nem, csak annak a regisztere volt más: a magyar miniszterelnök viccnek szánta.

Ralf Schuler fülei másra voltak nyitottak, mert ez a gondolat teljesen hiányzik a pleiteticker.de oldalon olvasható beszámolójában. Bár ő is hallott olyasmit, hogy a magyar miniszterelnök „arra számít, hogy a következő években elmélyül a feszültség Magyarország és az Európai Unió többi része között”.

Hasonlóan működnek Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának igazgatójának fülei is, akinek a Twitter-bejegyzése szerint Schuleré egy jó összefoglaló.

Mire elért a Napunk szerkesztőségébe a sugdosós játék, már azt lehetett kihallani belőle,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Petr Pavel

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak