Napunk

Berényiék átneveznék a Szövetséget még a választások előtt, a többi platform inkább nem

A Szövetség MKP-platformjának közgyűlése. Fotó - az MKP-platform FB-oldala
A Szövetség MKP-platformjának közgyűlése. Fotó – az MKP-platform FB-oldala

Egyelőre letett a Szövetség átszervezéséről az MKP-platform, de a párt nevét még a választásokig megváltoztatnák.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Magyar Szövetség – ezen a néven kellene indulnia a Szövetségnek az előrehozott választásokon a Berényi József vezette MKP-platform szerint. Az ötlet nem új, és eddig nem találkozott a másik két platform megértésével, ami ismét okozhat némi belső feszültséget a pártban.

Egy fontos kérdésben viszont visszalépett az MKP-platform. Berényiék – legalábbis egyelőre – letettek arról, hogy megszüntessék a Szövetség platformjait. A választásokig ezt már nem fogják kezdeményezni, erősítette meg szombati kongresszusa után a platform vezetősége. Azért is érdekes ez a döntés, mert a párt legutóbbi Országos Tanács-ülése még botrányba fulladt a platformkérdés miatt.

A platformok ügye

A platformkérdés okozta az elmúlt hónapokban a legtöbb ellentétet a párton belül. Berényi József már nem sokkal a Szövetség 2021 őszi megalakulása után felvetette, hogy jobb lenne platformok nélkül folytatni, majd csaknem egy évvel később, a párt szempontjából meglehetősen sikeres megyei választások után ismét felmelegítette a témát.

Össze is hívták a párt kongresszusát január 28-ra, és ennek a találkozónak az egyik központi témája kellett volna hogy legyen a platformok felszámolása.

A helyzet olyannyira eszkalálódott, hogy Forró Krisztián pártelnök is felvetette, ha nem sikerül eltörölni a platformokat, lemond.

A helyzetet bonyolította, hogy a platformok eltörléséhez módosítani kell az alapszabályt, amit elvileg a grémium nevű testület javasolhat. Ebben a testületben 2:2:2 a platformok képviselőinek aránya, így az MKP javaslata a témában nem ment át.

A decemberi Országos Tanács-ülésen is téma volt a platformügy, és akkor Sólymos László OT-elnök akarta szavazásra bocsátani a kérdést. Az OT-ben nincs többsége az MKP-nak, így egy ilyen szavazáson várhatóan számukra kedvezőtlen döntés született volna. Ezért aztán az MKP delegációja kivonult az OT-ülésről, így meghiúsítva a szavazást.

Felgyorsultak az események

Az csak január 12-én derült ki, hogy a Szövetség országos közgyűlése elmarad. A párt ezt hivatalosan azzal indokolta, a kormány bukása miatt megváltozott a politikai helyzet, és azt szeretnék, ha a közgyűlésen programot is hirdethetnének. Forró Krisztián jelezte, márciusban tarthatják meg a találkozót.

Január 26-án történt a következő fordulat, amikor két nappal későbbre a Szövetség sajtótájékoztatót hirdetett – de csak az MKP-platform nevében. A taksonyi sajtótájékoztatóra a platform 150 delegáltja utazott el, ám itt már tényleg az volt a fő kérdés, hogyan reagáljanak a kialakult országos helyzetre. Legkésőbb szeptember 30-án ugyanis előrehozott választások lesznek, ami azt is jelenti, hogy július 2-ig le kell zárni a jelöltlistákat. De jelenleg még egy májusi vagy júniusi választási időpont sem teljesen kizárható, ami hónapokkal lerövidítené a pártok felkészülési idejét.

Magyar Szövetség

Az MKP-platform továbbra is a platformok megszüntetése mellett van, mondta el szombaton Taksonyon Berényi József. Mivel viszont a másik két platform nem partner ebben a témában, elhalasztják ezt a témát a választások utánra – utána viszont „a lehető legrövidebb időn belül” ismét fel akarják vetni.

Azt viszont a választások előtt szeretnék meglépni, hogy nevezzék át a pártot Magyar Szövetségre. „Mindenki a magyar pártként tekint ránk, nem értjük, miért ne kellene ezt megjeleníteni a nevünkben” – mondta Berényi József. A platform vezetőségéből többen is hangsúlyozták, ez egy alulról jövő javaslat, amit sokan szorgalmaztak különböző fórumokon.

Tartalmi témákról is megegyeztek az MKP-sok: a családpolitika magyarországi mintájú fejlesztése, a magyarlakta régiók közlekedési hálózata és az infrastruktúrafejlesztése mellett a kisebbségi jogok erősítését is szorgalmazzák.

Fideszes felhangok

A platform – amelyet egyébként mostantól Magyar Konzervatív Platformnak hívnak – egy politikai nyilatkozatot is elfogadott, amelyben az általános témák mellett külön kitértek az orosz–ukrán háború és az Európai Unió témájára.

Az ukrajnai háború kapcsán az MKP-platform a Fideszéhez kísértetiesen hasonló megállapításokat tesz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Magyar Szövetség

Orosz Örs

Rigó Konrád

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak