Napunk

A Zámbó Jimmyről készült sorozat, A Király egy olyan szlovákiai néző számára is érdekes lehet, aki nem sokat tud a magyar poptörténetről

A Király. Fotó - RTL+
A Király. Fotó – RTL+

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Herman Péter – akit a szakmában Pierre-ként ismernek – rengeteget tett azért, hogy az RTL magyarországi sorozatgyártása felpörögjön, kreatív igazgatóként számos nézőkedvenc műsor megszületése fölött bábáskodott. Legújabb szerelemgyereke, a Zámbó Jimmy életéről szóló A Király című sorozat sok szempontból minden eddiginél nagyobb sikertörténet. A sorozat showrunnerével, Herman Péterrel kulisszatitkokról beszélgettünk.

Több mint négy éve kezdtétek A Király fejlesztését, amikor az RTL streaming szolgáltatója, az RTL+ gondolom – még tervben sem volt.

Nem sokat tudtam erről 3-4 évvel ezelőtt, amikor már dolgoztunk A Királyon. Eleinte a fejünkben még egy hagyományos sugárzási forma élt, de hozzá kell tennem, hogy már elég régen értesültünk a változásról. Amikor már gyártottuk, tehát elkezdtük a tényleges forgatást, már pontosan tudtuk, melyik platformon lesz látható.

Változtatott bármit is a sorozatkészítéshez való hozzáállásotokon, hogy tudtátok, ez most egy streaming platformra megy?

A streaming sokkal jobban megtalálja az úgynevezett niche közönséget, tehát azt a fajta közönséget, amely bizonyos típusú tartalmakra fókuszál. Nincs rajtunk az a kényszer, hogy mindig a 18-49-es korosztály minél szélesebb rétegének kelljen megfelelnünk, ami a lineáris tévénél azért egy fontos szabály. Ez lényeges különbség, mert így sokkal speciálisabb tartalmak elkészítésében is gondolkodhatunk.

Az RTL egy nagy, nemzetközi cég számos tévécsatornával, és a streaming felületét is több országban beindította. Van rá esély, hogy ezeken a felületeken is bemutatkozhat majd A Király? Egyáltalán: fontos szempont volt a készítésekor, hogy nemzetközi szinten is érthető és élvezhető legyen?

Ennyire a dolog nem fekete vagy fehér. Mostanáig a lineáris világban gondolkodtunk, és ott alapvetően a hazai közönség kiszolgálása volt a cél. A streaming világában ez másképp működik. Mostantól ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk, de ez nem egyik pillanatról a másikra történik: ez egy hosszabb folyamat.

Jelenleg a feladatunk elsősorban a magyar ajkú közönség kiszolgálása. Szerencsés, ha az üzleti modellnek az is része lehet, hogy egy fejlesztésünket el tudjuk adni külföldre, ami az Apatigrissel például sikerült, amiből a csehek már legyártották a saját verziójukat. Általában a streamingben kimondottan izgalmas, hogy van esély arra, hogy külföldön is rápörögjenek a nézők, és ehhez már nem létszükséglet az angol nyelv.

Ha sikerül egy igazán izgalmas tartalmat gyártanunk, akkor lehetséges, hogy nem a remake-jogokat adjuk el külföldre, hanem magát a sorozatot. Ez a jég még nem tört meg, de biztosan fogunk vele próbálkozni, és a Jimmy-sorozat alkalmas is erre.

Herman Péter. Fotó – RTL/Udvardi Attila

Nem gondolod, hogy A Király annyira minden ízében magyar, hogy magyar nyelvterületen kívül sokat veszítene az erejéből?

Az biztos, hogy nem fogják újraforgatni a csehek vagy a horvátok, viszont hiszem, hogy a történet van annyira erős és olyan jól meséltük el, hogy akár egy olyan szlovák néző számára is érdekes lehet, aki nem tud sokat a magyar poptörténetről.

Szerintem a nézőink között már most is sokan vannak – főképp a fiatalok –, akik úgy vágtak bele A Királyba, hogy szinte semmit nem tudtak Zámbó Jimmyről, mégis tetszett nekik a sorozat és lekötötte őket. Ez a sorozat elsősorban nem a rajongóknak készült – bár nyilván nekik is –, mi abban hittünk, hogy a sztori megáll a saját lábán és a történet fogja majd magával ragadni a nézőket. Szerintem ez egy külföldivel is simán megtörténhet.

Jimmynek hatalmas slágerei voltak, ezek közül el is hangzik néhány a sorozatban, de ti ellentétben mondjuk a Bohém rapszódiával nem igazán erre a vonalra erősítettek rá, nem sok olyan jelenet van a tíz epizód alatt, amikor végighallgathatunk egy-egy dalt. Miért?

Nem szerettünk volna zenés filmet készíteni. Nem az volt a célunk, hogy egy életrajzi sorozatot készítsünk. Nem az motivált bennünket, hogy egy ember életének és életművének dokumentációját vegyük filmre. Arra ott vannak a dokumentumfilmek.

Természetesen sok valós történetet felhasználtunk, és próbáltuk hűen visszaadni azt a közeget, amiben játszódnak, azonban a legfőbb célunk az volt, hogy egy erős történettel álljunk elő, ami képes hatni a nézőkre.

A sorozatnak az a mottója, hogy valós történések és hazugságok alapján készült. Jimmy története fantasztikus, hiszen kortalan: egy felemelkedés, majd egy bukás története, amire már az ókori irodalomban is találhatsz példát, de ott van az amerikai filmek jelentős részében is.

Minket elsősorban nem a zenéje érdekelt. Vita tárgya, hogy a dalai mára porosnak számítanak-e vagy sem, és mennyire időtálló, amit csinált. Mi inkább azt akartuk megmutatni, milyen küzdelmei voltak önmagával, a hatalommal, a politikával, a bűnszervezetekkel, a feleségével és a gyerekeivel.

Ettől persze még van benne zene, és ügyeltünk rá, hogy a dalok újrakeverve, a mai világ igényeinek megfelelve hangozzanak el. A zene a hangulat és érzelemfestés mellett azért volt fontos, mert a zeneisége és az énekhangja volt Jimmy tehetségének a vitathatatlan bizonyítéka.

Szerintem Jimmy tehetsége nem megkérdőjelezhető, függetlenül attól, hogy szerettük vagy sem. Az ilyen történetek sokféle nyelven működnek. Lehet, hogy A Királyban nem hangzik el olyan sok dal, de aki erre vágyik, meghallgathatja a Jimmy-lemezeket, sőt kiadásra kerültek az újrakevert dalok is néhány új dallal kiegészítve. A YouTube statisztikák azt jelzik, hogy erre van is igény.

A Király szerepében Nagy Ervin. Fotó – RTL+

Sikerült megszeretned Jimmy dalait az elmúlt évek során?

Van egy 12 éves fiam és egy 9 éves lányom. Pár éve, amikor elkezdtünk a sorozattal foglalkozni még ennél is kisebbek voltak. A kisfiam 10 évesen azzal lepett meg, hogy elkezdte a Még nem veszítheteket énekelni a kocsi hátsó ülésén a húga kíséretében.

Nagyon édesek voltak, ahogy őrjöngtek a dalra és mély, őszinte átéléssel énekelték. Ha ez egy 9-10 éves gyereknek átmegy, érzi az erejét, még ha egy kicsit poént is csinál belőle, az azt jelenti, hogy ezek a dalok még ma is szólnak valamiről, még ma is át tudnak adni valamit.

Nem tudom, hogy megszerettem-e, de a tisztelet, ami mindig megvolt bennem Jimmy iránt, továbbra is töretlen. Ráadásul most, hogy elkészült ez a sorozat, és Jimmy élete az életünk egyik legfontosabb történetévé vált, ez hatványozottan igaz.

Mit gondolsz, A Király előtt miért nem volt divatja Magyarországon az életrajzi filmeknek és sorozatoknak? Szerinted a sorozatotok sikere változtathat ezen?

Ez az USA-hoz képest különösen szembetűnő, ahol némi túlzással összecsapnak két cintányért az utcán, máris film készül belőle. Az Egyesült Államok kultúrájának egyik legfőbb erősségét az adja, hogy folyamatosan szembenéznek a tetteikkel és önmagukkal, keresik a nagy történeteik hatását a társadalomra, a közösségekre és önmagukra.

Ezzel szemben Magyarországon az önmagunkkal való szembenézésnek nincs kultúrája. Sajnos ez dermesztően hiányzik belőlünk. Amennyiben ez a sorozat esetleg tud változtatni ezen, és más alkotók hasonló nagy ötletekkel izgalmas filmeket vagy sorozatokat csinálnak, akkor kivételesen büszkék leszünk. Nem mintha ez dolgunk volna, de szívesen vagyunk első fecskék, és bízunk abban, hogy A Király hozhat még magával hasonló sorozatokat.

Annyit elárulhatok, hogy az RTL-nél van még hasonló ötletünk, nem is egy. Ha a jóisten és az üzleti világ is úgy akarja, nem ez lesz az utolsó hasonló vállalkozásunk. Döbbenetesen izgalmas hőseink, figuráink, történelmi személyiségeink és történeteink vannak, kár lenne nem elmesélni őket az utókornak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Sorozat

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak