Napunk

Napunk newsfilter: Felemásra sikeredett Dzurinda új pártjának bemutatkozása

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Ha Dzurinda azt akarja, hogy komolyan vegyék, ennél jobban kell próbálkoznia. 2. Az utolsó pillanatok kormánya kiegyezett a rendelőkkel. 3. Orbán érdekes sajtóbeszélgetése.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Dzurindától ennél sokkal több kell

Meglehetősen sótlanra sikerül Mikuláš Dzurinda új politikai projektjének, a Modrá koalíciának a bemutatkozása. A retró jellegű bemutatón, egy nagyon az SDKÚ-jellegű kék logó mögött a volt kormányfő hosszasan beszélt arról, hogyan találkozgatott fiatalokkal az elmúlt években, hogyan hallgatta a panaszaikat és hogy milyen szörnyülködve figyelte a tehetségek elvándorlását Szlovákiából.

Elmondása szerint eredetileg aláírásgyűjtést akartak kezdeni egy új párt bejegyzéséért, de a kormány bukása és az előrehozott választások ezt a tervet keresztülhúzták, így erre már nem volt idő. Ezért aztán jött a B-terv: koalíció a Spoluval, amelynek a vezetőjével, Miroslav Kollárral sok kérdésben egyetértenek.

Csak Fico vissza ne térjen. A felszólalása elején Dzurinda három szlovák közéleti-gazdasági szereplőtől idézett (az egyik a Denník N Vašečka-interjújából származott), melyek mind Robert Fico és a Smer esetleges győzelméről szóltak. Dzurinda leginkább ennek akarja elejét venni, mobilizálni akarja az országot.

Az új párt alapvető értékei a nyugati civilizációhoz, az EU-hoz és a NATO-hoz való hűség, a demokrácia és a jogállamiság védelmezése és a fenntartható és versenyképes gazdaság.

Csak azt nem közölték, ami mindenkit érdekelt. Annak ellenére, hogy Dzurinda projektjével az elmúlt hetekben szinte a fél szlovákiai politikai palettát hírbe hozták, az exkormányfő ma egy rakás, a politikában még ismeretlen személlyel állt ki a színpadra.

Annyit ugyan elmondott, hogy már tárgyal a KDH-val, és hogy hajlandó leülni beszélni bárkivel, aki osztja az általa megjelölt értékeket, de a nagy halakról, Eduard Hegerről vagy másokról nem esett szó.

Ennek okára csak Miroslav Kollár szavaiból következtethetünk, aki jelezte, hogy mivel ma még nem tudni, mikor lesz a választás, meddig marad a jelenlegi kormány, nem lesz-e szakértői kormány, ezért ezekre a kérdésekre nem lehet választ adni.

Ebben az esetben pedig felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem várhattak a párt bemutatásával mondjuk a jövő hét végéig, mikorra ezek a kérdések már tisztázódnak.

Ennél sokkal több kell. Azt el kell ismerni, hogy Dzurinda nem sokat veszített a lendületéből az elmúlt években, ma egyáltalán nem látszott rajta, hogy egy jó ideig távol tartotta magát a szlovákiai belpolitikától.

De az biztos, hogy a pártjának jót tett volna, ha képes felmutatni legalább egy húzónevet. A felsorolt célok szépek, ahogy az is, hogy a fiatalokra akar építeni, hogy ki akarja építeni a régiós struktúrákat stb., stb.

Másrészt nehéz elhinni ezt a sok szöveget a fiatalokról, ha a mai sajtótájékoztatót szinte kizárólag Dzurinda uralta. Ugyan ki fogja a politikában járatlan ifjoncok közül megszorongatni az SDKÚ veteránját?

Harmadrészt, ha tényleg komolyan gondolja azt, hogy ő ezzel a projekttel az ereje teljében lévő, minden hájjal megkent Robert Ficót és a keze alatt zakatoló, tökéletesen bejáratott gépezetként működő Smert akarja két vállra fektetni, akkor ennél sokkal, de sokkal többre lesz szükség.


2. Lengvarský megegyezett az orvosokkal

Péntek délután Eduard Heger ügyvivő kormányfő bejelentette, hogy az egészségügyi minisztériumnak sikerült megegyeznie a járóbeteg-ellátást képviselő szakszervezetekkel, így a betegeknek nem kell majd pluszpénzt fizetniük a rendelőkben. Az orvosok azonban nem elégedettek, a tárgyalások folytatódnak.

Az utolsó pillanatok kormánya. A Heger-kormány egyik legjellemzőbb vonása – a problémák elhúzódó ignorálása és a döntések utolsó pillanatra való halasztása – megmutatkozott a jelenlegi krízis kezelésében is.

A járóbeteg-ellátásban dolgozók szakszervezeteinek képviselői már régóta panaszkodnak a megnövekedett energiaárakra (a hónap elején kézbesített előlegszámlák négyszer magasabbak voltak a megszokottnál) és az inflációra. Az orvosoknak több helyen emelniük kellett a személyzet fizetésén is, mivel a kórházi dolgozók béremelése után sokan átmentek/átmennének amoda dolgozni. Ezek miatt a tényezők miatt a Magánorvosok Szövetségének több ezer orvosa azt tervezte, hogy február elejétől ún. „kompenzációs díjat” szed be a betegektől a kieső költségek fedezésére, ami 2–10 euró körül mozgott volna.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Mikuláš Dzurinda

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vladimír Lengvarský

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A Chelsea hazai pályán 2-0-ra kikapott az Aston Villától az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának utolsó szombati összecsapásán. A londoniak három veretlenül megvívott bajnoki után maradtak alul, a birminghamiek ugyanakkor már öt Premier League-összecsapás óta veretlenek, és feljöttek a tabella kilencedik helyére. (mti)

Hivatalnoki hiba volt, hogy a Slov-lex jogtárba került egy olyan javaslat, hogy a pozsonyi Rázsochy kórház építését vegyék ki a Helyreállítási Alapból, közölte Eduard Heger szóvivője. Hozzátette: a kórház építése terv szerint folytatódik. (tasr)