Napunk

Csak annyit dolgozzunk, hogy ne rúgjanak ki, ne keltsünk feltűnést a munkahelyünkön – Miről szól a quiet quitting, a csendes kilépés?

Illusztrációs fotó - Unsplash/Johnny Cohen
Illusztrációs fotó – Unsplash/Johnny Cohen

Mi a baj azzal, ha egyszerűen csak azt tesszük, amiben megállapodtunk a munkáltatónkkal? Mi az erkölcstelen abban, hogy munkaidőn kívül nem állunk rendelkezésére?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A közösségi médiában elkezdett terjedni egy videó azzal az üzenettel, hogy talán a munka nem az egyetlen dolog, amiért élnünk kellene.

A videó nyomán újra előkerült néhány örökzöld téma az Egyesült Államokban, az ottani munkakultúrával kapcsolatban: Milyen mértékben határozza meg a munka az identitásunkat? És tényleg a professzionális teljesítményünk adja meg a fő értékünket?

Kit érint?

Amikor júniusban Zaiad Khan feltöltötte a TikTokra az új videóját, még nem sejthette, hogy hamarosan csaknem az egész Egyesült Államok erről fog beszélni.

„Nemrég tudomást szereztem a »quiet quitting« (csendes kilépés – a szerk. megj.) fogalmáról” – mondta a nézőknek a TikTok-felhasználó a rövid videó elején, megnyugtató zongoraszó kíséretében.

„Ne hagyjuk ott a munkát, csak azt a gondolatot engedjük el, hogy a kötelezőn túl kell dolgoznunk. Még mindig teljesítjük, amit kell, de már nem azonosulunk azzal a kultúrával, amelyben a munka egyenlő az életünkkel. A valóság az, hogy az emberi értékünket nem a munkánk alapján kell meghatározni” – folytatja kellemes, halk hangon, miközben New York utcáit járja, figyeli a fákat és színes szappanbuborékokkal játszik.

Khan videójának pár hét múlva már milliós nézettsége volt. Az ún. „quiet quittingről” a legnagyobb amerikai újságokban írtak, országos tévéműsorokban beszéltek róla szakértők, pszichológusok, szociológusok és a munkavégzéssel foglalkozó szakértők vitáznak róla.

Hogyan is néz ki a „quiet quitting”? Kit érinthet? Miért gondolják úgy néhányan, hogy egy ez egy ártalmas hozzáállás? Mások miért vannak meggyőződve arról, hogy a fogalom puszta létezése megerősíti azt, hogy a jelenlegi amerikai munkakultúrában valami tényleg nagyon rosszul működik?

Leválasztani az identitást

Valójában a „quiet quitting” kifejezés elég félrevezető. Nem csupán a videó közzététele utáni vita nem csendes, de azért is félrevezető, mert valójában senki sem mond fel a munkahelyén.

Többféle pontos értelmezés is létezik, és az interpretációjuk nagyban függ attól, hogy pontosan kit kérdezünk. A meghatározások azonban egyetértenek abban, hogy a „quiet quitting” célja, hogy a munkavállalók identitása elváljon a munkájuktól, és több idejük és energiájuk maradjon arra, hogy a munkaköri feladataik mellett valami mással is foglalkozzanak.

Tehát hogyan is kell elképzelni a „quiet quittinget” a gyakorlatban? Csak azt fogjuk csinálni, amiért fizetnek, és ami belefér a munkaidőnkbe.

„Éppen annyit dolgozom, hogy ne rúgjanak ki, vagy ne vegyenek észre” – írja például egy mosolygós középkorú hölgy a népszerű TikTok-videó alatt.

„Egy hétig szabadságon voltam, és egyszer sem néztem meg a munkahelyi e-mailjeimet” – írja a másik felhasználó, egy elégedett emotikon kíséretében.

„Hat hónappal ezelőtt csendesen kiléptem, és tudjátok, mi történt? Ugyanaz a fizetés, ugyanaz az elismerés, minden ugyanaz – csak kevesebb stressz” – írja egy másik felhasználó, akinek a kommentje közel tizennégyezer lájkot kapott.

És kit érinthet a „quiet quitting”?

A virális videó terjedése elsősorban a TikTokon azt a benyomást keltheti, hogy ez egy olyan jelenség, amellyel csak a fiatalabbak találkoznak. Sok szakértő azonban rámutat arra, hogy a közösségi média csak a valóság egy bizonyos szeletét képes megvilágítani – csak azért, mert egy jelenségről elsősorban a fiatalok beszélnek az interneten, még nem jelenti azt, hogy nem érinti az idősebbeket is.

Ráadásul a „quiet quitting” jelei úgy néznek ki, mint a csökkent munkamotiváció klasszikus mutatói, amelyeket az alkalmazottak már ősidők óta tapasztalnak – csökkenő produktivitás, csökkenő interakció a kollégákkal, és az információterjesztést felváltja a lényeges dolgok megvitatása. A jelenségre ma használt kifejezés tehát új, de a szakértők szerint a hatása messze nem az.

„Bár most egy fiatalabb generációtól és új csomagolásban érkezik, ezt a tendenciát már évtizedek óta tanulmányozzák olyan különböző nevek alatt, mint az elszakadás, elhanyagolás és visszahúzódás” – mondta Anthony Klotz, a University College London menedzsmentprofesszora a BBC-nek.

„Ha állandóan a kötelezőn túl dolgozunk, az kimeríti a mentális erőforrásainkat és stresszhez vezet. A »quiet quitting« tehát nemcsak a fiatalabb generációkat érinti, hanem mindenkit, aki valaha is úgy érezte, hogy megrekedt a munkahelyén, de nem volt oka felmondani” – folytatja Klotz.

Motiváció és megbélyegzés

A fő vita, ami a videó TikTok-on való közzététele után kirobbant, valójában egy egyszerű kérdés: Helyes döntés-e, hogy csak annyit dolgozunk, amennyit a munkaszerződésünk előír? Az erre adott válaszok lényegesen különböznek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Mentális egészség

Munka

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak