Napunk

Simon Zsolt az OĽaNO-s magyarokat is közös listára hívná, Grendel nem zár ki semmit, Gyimesi szkeptikus

Simon Zsolt, Grendel Gábor, Bindics László, Gál Zsolt. Fotó - a Magyar Fórum FB-oldala
Simon Zsolt, Grendel Gábor, Bindics László, Gál Zsolt. Fotó – a Magyar Fórum FB-oldala

Grendel Gábort az foglalkoztatja, hogyan lehet elkerülni, hogy elvesszenek a szavazatok, Gyimesi György szerint Simonék elképzelése nem túl eredeti.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a múlt héten tárgyalássorozatba kezdett a szlovákiai magyar politikusokkal. Nemcsak a három platformot összefogó Szövetséggel egyezne meg arról, hogy közösen vágjanak neki a választásoknak, hanem további magyar politikusokkal is, akik jelenleg szlovák pártokban politizálnak.

Simon lépései a hétvégén még aktuálisabbak lettek azáltal, hogy Eduard Heger ügyvivő kormányfő bejelentette, a korábbi négyes koalíció megegyezett az előrehozott választásokról. A voksolás eszerint – persze ehhez még kell egy alkotmánymódosítás, illetve további 90 szavazat a ciklus lerövidítéséről – szeptember 30-án lenne, így a nyári szünetig le kellene adni a pártok jelöltlistáit.

Jelenleg csak az OĽaNO parlamenti frakciójában politizálnak szlovák pártban ismert magyar politikusok, a Napunk utánajárt, ők mit szólnak Simon Zsolt terveihez.

Két ok miatt tárgyalt Grendel Simonnal

Simonék még a Szövetséggel való tárgyalás előtt egy nappal, múlt szerdán egyeztettek Grendel Gáborral, a parlament OĽaNO-s alelnökével, aki egyúttal a Nova nevű minipárt politikusa.

Grendel a Napunknak elmondta, azért fogadta el Simon meghívását, mert a Magyar Fórumot azok közé a pártok közé sorolja, amelyek a jogállamiságért küzdenek, és nyugati irányultságúak.

Emellett pedig még egy dolog érdekli Grendel Gábort, és ebben kíváncsi volt Simon Zsolt véleményére: hogyan lehet megelőzni, hogy sok szavazat vesszen el a következő választásokon.

2020-ban ugyanis mintegy 600 ezer olyan szavazat veszett el, amelyet jobbközép és liberális pártokra adtak le a választók, ám a pártjuk nem jutott be a parlamentbe (PS/Spolu, KDH, MKÖ, Dobrá voľba, Híd).

„Én ezen a találkozón elmondtam azt is, hogy a magam részéről egyetlen dolgot zárok ki ebben a pillanatban. Azt, hogy egy olyan koalíciót támogassak a parlamenti választások után, amelynek a része a Smer, a Hlas vagy a szélsőjobboldali pártok lennének. Ezen kívül ebben a pillanatban nem zárok ki semmit és senkit” – mondta Grendel.

A Szövetségtől sem zárkózik el

A Nova még nem döntötte el, milyen felállásban vesz részt a választásokon, tette hozzá Grendel, aki azt sem tudta megmondani, ha szakad az OĽaNO, inkább az Igor Matovič fémjelezte, ultrakonzervatív jellegű pártot vagy Eduard Heger új, egyelőre csak homályos körvonalaiban ismert projektjét támogatná.

Grendel Gábor eddigi politikai pályafutása során nem volt részese az etnikai politizálásnak, 2016-ban az OĽaNO listáján jutott be először a parlamentbe, és 2020-ban is Igor Matovič mozgalmának listáján indult.

Most nem zárja ki, hogy együttműködjön a magyar etnikai pártokkal, de nem is volt hajlandó megerősíteni, hogy ilyen terve lenne. Az etnikai politizálásról Grendel azt gondolja, a szlovákiai magyar pártok nagyban kivették a részüket abból, hogy Szlovákia része az EU-nak és a NATO-nak, és a múltban többször is igazolták, hogy helyük van a szlovákiai politikában.

„Ez nem azt jelenti, hogy minden politikus, aki ezeknek a pártoknak a színeiben politizál, csak és kizárólag az etnikai politizálással foglalkozzon. Teljesen jogos az is, ha olyan politikusok képviselik ezeket a pártokat, akik a maguk szakterületén politizálnak.”

Grendel saját szakterülete évek óta a biztonságpolitika és az igazságszolgáltatás, a parlamentben a titkosszolgálatot felügyelő bizottság alelnöke, valamint a védelmi és biztonságpolitikai bizottság tagja.

Nemcsak a Magyar Fórumot, hanem a Szövetséget is olyan pártnak tartja Grendel,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Grendel Gábor

Gyimesi György

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Simon Zsolt

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak