Napunk

Babiš kampányfőnöke, Bartha Tünde: Nem ijesztgetünk a háborúval, csak odafigyelünk arra, amit az emberek mondanak

Bartha Tünde. Fotó - Gabriel Kuchta/Deník N
Bartha Tünde. Fotó – Gabriel Kuchta/Deník N

„Nem keltünk félelmet, az emberek véleményére figyelünk” – veszi védelmébe Bartha Tünde, Babiš kampányfőnöke azokat az óriásplakátokat, amelyek azt sugallják, hogy Pavel tábornok nem hisz a békében, és egyedül Andrej Babiš képes megvédeni Csehországot a háborútól.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Bartha Tündének szlovák–magyar gyökerei vannak, és azt mondja, hogy a Budapesten élő családja Orbán Viktorra szavaz, mivel nincs jobb választás. Babiš kijelentette, hogy amennyiben megválasztanák elnöknek, kinevezné őt az elnöki hivatal vezetőjének.

A választás második fordulója előtt adott interjúban Bartha elmagyarázza, miért változtatott Babiš az első forduló után tartott sajtótájékoztatón az előre megbeszélt témákon, és miért támadta meg az ellenfelét, továbbá azt is, miért vonták be a kampányba a Prágai Jézuskát, és milyen Babiššal együtt dolgozni, amikor elborítják az érzelmek.

Miért dolgozik ilyen régóta Andrej Babišnak? Nem kimerítő időnként ez a munka? Én is megéltem, hogy üvöltözött velem…

Ez egy rendkívül kimerítő munka. És már régóta tart. Azt mondják, hogy az ember hat-hét év után váltson munkahelyet, tehát meglátjuk. A választások után talán mindketten kiértékeljük a helyzetet.

Azért dolgozom vele már hét éve, mert még mindig hiszek ebben. Lefekvés előtt mindig azt mondom, hogy legalább sikerült valami jót tennem, mert valamikor sikerül megváltoztatnom valamit a fejében, vagy meggyőzni valamiről. Úgy hiszem, hogy vannak olyan dolgok, amik nem történtek meg vagy nem fognak, mert én közbelépek és megálljt kiáltok.

Ha Babiš nem nyeri meg a választásokat, mellette marad?

Ahogy mondtam, már hét éve dolgozom neki, és ha nem nyernénk, egy kis időre talán elbúcsúznánk egymástól, és erőt gyűjtenénk.

A társadalom egy része élesen elhatárolódik Babištól. Néhányszor nyilvánosan beszélt önről a kampánnyal kapcsolatban, legutóbb a szombati sajtótájékoztatón. Nem fél attól, hogy a “Babiš embere” címke nagyon ragadós lesz?

Nem hiszem. Egyrészt ezek az emberek ismernek és korábban hat évig dolgoztam Zdeňko Bakalának, és azok az emberek, akiket azokból az időkből ismerek, a mai napig megkeresnek, és elhívnak sörözni.

Én szerveztem Václav Havel 75. születésnapját. Kis túlzással elmondhatom, hogy a prágai kávéházban nőttem fel. Személyesen fogadtam Madeleine Albrightot a repülőtéren, törődtem vele. Néhány kapcsolat nem szakadt meg.

A társadalom sajnos megosztott, sok barátot elveszítettem. Néhány szomszédom már nem is köszön nekem, óriási hatással van ez a magánéletemre is… Az emberek azonban ismerik a munkámat, az elhivatottságomat és főleg azt, hogy mennyire szeretem ezt az országot, és hogy mennyi mindent megtennék érte.

Mit fog tehát tenni, ha Babiš elveszíti a választást?

Talán kiveszek egy vagy két hónap szabadságot. Szeretném kialudni magam. Azt viszont nem gondolom, hogy ezzel le is zárnám a dolgokat, ha mégis, a világ tágas.

A kampány az első forduló előttihez képest jelentősen megváltozott. Andrej Babiš hosszú heteken a mérsékelt, békés politikus szerepébe pozicionálta magát, azt mondta, hogy a „a jelöltnek jónak kell lennie”. Az országban azonban már vasárnap olyan óriásplakátokat helyeztek ki, amelyeken azt mondja: „Nem vonom be Csehországot a háborúba. Diplomata vagyok. Nem katona.” Én úgy vélem, hogy ez az óriásplakát a háborúval ijesztget és félelmet kelt. Nem kellemetlen önnek, hogy egy ilyen kampány részese?

Mi elemzésekből indultunk ki, és ne feledje, hogy kérdőíveket is gyűjtöttünk. Ezt nem mi találtuk ki, abból indultunk ki, amit az emberek mondtak nekünk. Körülbelül 3500 kérdőívünk van, nagy gondot fordítottunk arra, hogy elolvassuk, mit üzennek nekünk az emberek, elemzéseket készítettünk róluk. A társadalmunkat megrémisztette a háború.

Az emberek nyolcvan százaléka azt mondta, hogy le kellene mondatnunk a kormányt. Ez természetesen egy teljes képtelenség, mivel az elnök ezt nem teheti meg. Megrémített minket, amikor Jaroslav Bašta erre alapozta a kampányát.

Valójában abból indultunk ki, ami a társadalmat aggasztja, és amitől fél. A háborútól félnek.

Petr Pavel azonban nem azon van, hogy Csehországot bevonja a háborúba.

De a kormány igen.

A kormány sem.

A kormány semmit sem tesz azért, hogy véget érjen a háború.

Babiš egy béketárgyalásról beszél, amit jelen esetben sem a kormány, sem pedig a miniszterelnök nem tud összehívni, ez lehetetlen. Engem azonban az az óriásplakát érdekel. Az emberekben ugyanis azt az érzést kelti, hogy míg Babiš nem akarja háborúba vinni az országot, addig Pavel igen. Tudom, hogy most meg akarják változtatni a szöveget, a katonát tábornokra cserélni.

Igen, ezt már kicseréltük a nyomtatott szórólapokon és mindenhol, ahol tudtuk. Dolgozunk rajta.

Viszont még úgy is azt az érzést fogja kelteni, hogy Petr Pavel háborúba akarja vinni Csehországot. Ez nem egy pozitív kampány.

A másik fél sem folytat pozitív kampányt. Ilyen a politikai marketing. Nerudová asszony a szombati sajtótájékoztatóján Andrej Babišt „rossznak” titulálta. Ez egy negatív kampány.

Mi ezzel szombaton este foglalkoztunk.

Az az óriásplakát azonban félelmet kelt az emberekben.

Ez az emberektől jön.

Ez az óriásplakát azonban nagyon jól szolgálja a célját.

Az én szemszögemből inkább a társadalomban lévő félelmét tükrözi.

Bartha Tünde, ANO

Bartha Tünde egy szlovák–magyar származású cseh menedzser. Andrej Babišsal 2015-től dolgozik, amikor a pénzügyminiszter kabinetfőnöke lett. Ugyanezt a funkciót megkapta a kormányhivatalban is, amikor az ANO elnökéből miniszterelnök lett, 2018-ban pedig a nagy presztízsű kormányhivatal vezetőjének posztját is megszerezte. Babiš legközelebbi csapatának része maradt azt követve is, hogy az ANO mozgalom nem került be a kormányba.

A miniszterelnök legbizalmasabb körébe vezető útját az a tény sem nehezítette meg, hogy azelőtt Zdeňko Bakala titkáraként és hivatalvezetőjeként dolgozott, akit Babiš az OKD-beli tevékenysége miatt már régóta egy „korrupt csalónak” tart.

Önnek személy szerint nem okoz problémát, hogy ezzel az óriásplakáttal félelmet gerjesztenek, és hogy ön ennek a része? Arról beszélt, hogy volt szerencséje megismerni Václav Havelt és megszervezni a születésnapját. Ez az óriásplakát határozottan nem haveli szellemben készült.

Nem. Az viszont mennyire haveli, amikor az ellenfél azzal kezdi a sajtótájékoztatót, hogy Babišt az ország főgonoszának titulálja? Milyen szörnyűséget tettünk? Nerudová asszony azt mondta, hogy kétmillió ember a rosszat választotta, ezzel pedig megalázza a választókat. Higgye el, egész este tanácskoztunk erről, és több verziónk is volt.

Az óriásplakátot azonban már előre le kellett gyártani. 

Több verziót is előkészítettünk. Gyorsan kellett döntenünk, hogy melyiket nyomtassuk ki.

Hogy vasárnap megjelenhessen.

A szombati támadás nagyon erős volt. Egyrészt Nerudová asszony kijelentése miatt, másrészt pedig az előkészületben lévő támadás miatt (a már említett Andrej Babišra vonatkozó kompromittáló anyagok – a szerk. megj.) És még egyszer elmondom, az emberek válaszaiból indultunk ki.

Ön pedig azokat a válaszokat és azt a félelmet megerősíti. Pedig azzal, hogy fegyvereket küldünk Ukrajnának, megakadályozzuk a háború továbbterjedését, hogy még közelebb kerüljön hozzánk. 

Igen, de abban a szlogenben arról beszélünk, hogy Babiš úr valóban nem engedi meg, hogy kihirdessék a mobilizációt, amennyiben az rajta fog múlni. A pozíciójából kifolyólag mindent megtesz azért, hogy ez a háború ne terjedjen tovább.

Babiš azonban azon az óriásplakáton nem azt mondja, hogy ezt megpróbálja megakadályozni. Azt mondja, hogy „én nem hozom be ide a háborút.” Ami egyúttal azt az érzést kelti, hogy a másik oldal igen. A köztársasági elnök ezt mellesleg nem is teheti meg.

Ez a nép hangja. A fő üzenetek azok voltak, hogy „nem akarunk háborút, állítsák meg a háborút, azt akarjuk, hogy valaki állítsa meg a kormányt és kezdjen el tárgyalni”. Tehát valóban nem volt nehéz kigondolni, hogy mit használunk fel, mert az végül az emberek hangja volt.

Tehát valójában csak azt használták fel, amit az emberek hallani akarnak. Nincs az az érzése, hogy ez egy mocskos kampány? Nem fél attól, hogy majd ezzel kötik össze önt? 

Engem hétévnyi közös munka köt Andrej Babišhoz. Úgy gondolom, hogy a Gólyafészek-ügy és más botrányok után megbirkózom ezzel is.

A kampány irányító stratégák szerint korrekt dolog félelmet kelteni az emberekben?

Nem keltünk félelmet, hanem arra reagálunk, amit az emberek gondolnak.

Térjünk vissza a kampány teljes stratégiájához. Maga Andrej Babiš beismerte, hogy az óriásplakáton a katona helyett tábornoknak kellett volna lennie. Nem kezdődött így a kampány kicsit szerencsétlenül a második forduló előtt?

Az a szóhasználat hiba volt, amit be is ismertünk. Mi mindig is maximálisan támogattuk a hadsereget, a katonákat rendkívüli módon tiszteljük, nélkülük például nem tudtuk volna kezelni a Covidot. Akkor a segítségükkel indítottuk el a hatalmas oltóközpontot az O2 Arénában, amihez személyes szálak fűznek. Nem akartuk megsérteni őket.

Elmondhatjuk tehát, hogy a kampány kezdetén egy kicsit túllőttek a célon? Ehhez jött még a programváltoztatás is…

Nem. Ami a változásokat és a bezárt templomot illeti, az újságírók folyton a sarkában voltak Babiš úrnak, aki közölte velük a programját, mert illedelmes akart lenni. Én ezt nehezményeztem, mert nem kellett volna közzétenni.

Nem fél attól, hogyha nyernek, ez a kampány még mélyebb, áthidalhatatlan árkokat ás az emberek közé?

Mi mindent megteszünk azért, hogy ez ne így legyen.

Lehet ezt még fokozni?

Ugyanúgy folytatjuk. Petr Pavel egy kormány által állított jelölt, maga Fiala miniszterelnök támogatását élvezi, tehát ott megvan a kötelék. Így folytatjuk. (Az interjú után egy nappal álltak elő Babiš kampánymenedzserei egy új óriásplakáttal – a szerk. megj.)

Andrej Babiš legújabb választási óriásplakátja (A tábornok nem hisz a békében. Szavazzon a békére. Szavazzon Babišra.) Fotó – Štěpán Karas

Babiš az első fordulóban a vártnál több szavazatot kapott. Ez egy kétségkívül jó hír az ANO mozgalom számára. Most azonban honnan akarnak további szavazókat szerezni? Ezzel a kampánnyal Petr Pavel potenciális szavazóit is próbálják eltántorítani attól, hogy rá szavazzanak?

Nem fogok beszélni a stratégiánkról.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Babiš

Csehország

Orbán Viktor

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak