Napunk

Érvénytelen lett a népszavazás, de könnyen politikai eszközt lehet belőle faragni (térképek)

Eredmények az egyes településeken.
Eredmények az egyes településeken.

Villámgyorsan sikerült összeszámolni a népszavazásra leadott szavazatokat – nem csoda, hiszen az összes választó alig több mint 27 százaléka járult az urnákhoz szombaton. Az ellenzék kezdeményezése így papíron eredménytelen maradt – ám a népszavazást a kormánypártok és az ellenzék is politikai kommunikációs eszközzé teheti.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Nagyon messze volt az érvényességi küszöb: a több mint 4,3 millió bejegyzett szavazóból mindössze kevesebb, mint 1,2 millióan, 27,25 százaléknyian járultak az urnákhoz szombaton. Ahhoz, hogy a népszavazás eredményes legyen, az összes bejegyzett választó több mint felének kellett volna szavaznia, ez körülbelül 2,3 millió embert jelent.

Az ellenzék egykérdéses népszavazása, mely arról szólt, hogy egyetértünk-e a parlament négyéves megbízatásának lerövidítésével népszavazás vagy parlamenti határozat útján, így elbukott, annak ellenére, hogy az igenek elsöprő, 97 százalékos többségben voltak. Nemmel mindössze 1,5 százalék szavazott, a többi szavazólap érvénytelen volt.

Szlovákia történetének kilencedik népszavazása ugyanakkor – a körülményeket tekintve – nem volt teljes fiaskó az ellenzék számára. Már csak azért sem, mert annak ellenére, hogy a kérdés tulajdonképpen tárgytalan volt – hiszen a szlovákiai politika egy hasonló alkotmánymódosítás körül pörög az elmúlt időszakban – így is a negyedik legmagasabb részvételi arányt hozta a hazai népszavazások történetében.

Összehasonlításképpen: az SaS 2010-es, hatkérdéses „marketingnépszavazásán”, és a sokat ragozott, 2015-ös, azonos nemű párok házasságát és örökbe fogadását tiltani próbáló népszavazáson is kevesebben vettek részt, mint ezen. Az ország történetében csupán egyetlen népszavazás volt eredményes, a Szlovákia EU-csatlakozásáról szóló, az is csak hajszál híján.

Népszavazási részvétel

A szlovákiai magyarokat hidegen hagyta a népszavazás

A mostani referendum előtti szakértői vélemények nagyjából hasonló eredménnyel számoltak. Az eredményekből pedig látszik, hogy hol tud igazán mozgósítani az ellenzék – akár kampány nélkül is, hiszen komolyabb kampányolás tulajdonképpen nem volt a népszavazás előtt. A legmagasabb részvételi arányt a Smer hagyományos bástyáiban láthattuk: Trencsén megyében a választók több mint 36 százaléka járult az urnákhoz, Zsolna megyében 33 százalék. De sokan vettek részt a népszavazáson Északkelet-Szlovákia településein, és a Felső-Nyitrai régióban is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Népszavazás 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A litván parlament első olvasatban elfogadta azt a javaslatot, amely megtiltja Oroszország és Belarusz állampolgárainak, hogy felvegyék a litván állampolgárságot, vagy ingatlant vásároljanak az országban. „Oroszország polgárainak túlnyomó többsége támogatja az agresszív katonai akciót, nem tesz lépéseket a rezsim agressziójának megállítására, ezért a felelősség ezen országok állampolgárait is terheli“ – áll a tervezetben. (ukrajinszka pravda)

Ma és holnap mérik fel a 9. osztályos diákok tudásszintjét. 1642 iskola 46 600 diákja ma matematikából és szlovák nyelvből, a magyar diákok pedig magyar nyelvből is számot adnak tudásukról a Tesztelés 9 során. A magyar tannyelvű iskolák diákjaira csütörtökön a Tesztelés 9 szlovák nyelvből és irodalomból összeállított feladatlapok várnak. 

Várható események:

  • folytatódik a parlamenti ülés (program)
  • ülésezik a kormány (program)
  • Emmanuel Macron francia államfő a tüntetéshullám után beszédet intéz a francia néphez
  • Hszi Csin-ping oroszországi látogatásának utolsó napja
  • a svéd parlament szavaz a NATO-csatlakozásról