Napunk

Napunk newsfilter: Žilinka megzabolázhatatlan, ha a 363-as paragrafusról van szó – Hegernél és Čaputovánál is kiverte a biztosítékot

Maroš Žilinka. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Maroš Žilinka. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A főügyész megszüntette a Martin Borguľa parlamenti képviselő elleni eljárást. 2. Szombaton népszavazás. Menjek vagy maradjak? 3. Politikához iga-zodj! A magyar honvédség átalakításáról.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A főügyész megszüntette a Martin Borguľa parlamenti képviselő elleni eljárást

Az év elején írtuk Maroš Žilinka főügyészről, hogy erősen kezdte az új évet, országos szinten rendszabályozta meg az ügyészségek kommunikációját. Eltelt bő két hét, és a főügyész még nagyobb bombát dobott le: megszüntette a Martin Borguľa parlamenti képviselő elleni eljárást, amelyet megvesztegetés gyanújával indítottak.

Borguľa ellen azért indítottak eljárást, mert a vád alapján tavaly megvesztegette a NAKA egyik nyomozóját, M. Kučerkát 50 ezer euróval. Žilinka tehát ismét előhúzta a 363-as paragrafust, és széthasította a vádiratot.

A volt smeres, később a Sme rodina listáján parlamentbe jutó Borguľa azzal védekezett, hogy ő nem próbált meg megvesztegetni senkit, hanem őt zsarolták meg, azért fizetett.

Heger. Az eljárás ilyen pofátlan megszüntetése megszólalásra késztette az ügyvezető miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is. Eduard Heger közölte a közösségi oldalán, hogy Maroš Žilinka főügyésszé választása volt a kormánykoalíció legnagyobb hibája.

Žilinkát 2020 decemberében választotta meg a parlament főügyésszé, nagy támogatással, 132 szavazattal. Azóta rengeteg bírálat érte, elsősorban a 363-as paragrafus használata miatt, amelyet a bírálói szerint önkényesen használ arra, hogy felmentsen olyan gyanúsítottakat, akiknél politikai kapcsolat a Sme rodinához vagy a Smerhez vezet.

Zuzana Čaputová államfő pedig bejelentette, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a jövő héten a 363-as paragrafust. Úgy véli, a főügyész visszaél a hatalmával és beavatkozik a bírói hatalom függetlenségébe. Az Alkotmánybíróság véleményt mond majd a 363-as paragrafusról, de azt már most sokadszor látjuk, hogy mire lehet használni, ha rossz kezekbe kerül.

A főügyész azzal érvelt, hogy a vádiratban nincsenek olyan tények, amelyek alapján vádat emelhetnének. Szerinte nem ellenőrizték megfelelően a körülményeket, és a bűnüldöző szervek hanyag munkát végeztek. A bejelentés után a sajtó képviselői nem tehettek fel kérdéseket, a főügyész ingerülten távozott, amikor számon kérték rajta, hogy megtagadja a válaszadást.

Žilinka időzítése is érdekes, egy nappal a népszavazás előtt, amikor mindenki a pártpolitikai csatározásokra figyel, kevesebb médiafigyelemre számíthat. Azonban ezúttal Heger és Čaputová sem hallgathatott. Elképzelhető, hogy a 363-as varázspálcát kicsavarják a főügyész kezéből, de még azon túl is sok bosszúságot okozhat a neki nem szimpatikus következő kormánynak.


2. Szombaton népszavazás. Menjek vagy maradjak?

Holnap, január 21-én népszavazást tartanak Szlovákiában. Ez lesz a kilencedik országos népszavazás. Eddig a nyolcból csupán egy volt érvényes, amelyet 2003-ban tartottak, és amelyen arról döntöttek a választópolgárok, hogy csatlakozzon-e az ország az Európai Unióhoz – akkor a részvételi arány meghaladta az 50 százalékot, a többi hét alkalommal jócskán elmaradt az 50 százalékos érvényességi küszöbtől.

A népszavazáson reggel hét és este tíz között részt vehet minden olyan szlovák állampolgár, aki január 21-ig betöltötte a 18. életévét. Szavazni a lakóhely alapján besorolt választókerületben lehet.

De miről dönthetünk? A tévhitekkel szemben nem az előrehozott választásokról. Maga a kérdés elég bonyolult, és hosszú, szinte egy teljes oldal, itt elérhető. Röviden:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Hadsereg

Magyarország

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Referendum

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak