Napunk

Történelmi pillanat: lezárulhat a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság története

Turekékhez köthető fegyverek arzenálja a budapesti sajtótájékoztatón. Fotó - Napunk
Turekékhez köthető fegyverek arzenálja a budapesti sajtótájékoztatón. Fotó – Napunk

Csaknem negyedszázad után úgy tűnik, pont kerül a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság végére. Azaz egyelőre pontosvessző, de a rendőrség szerint megvannak a Pápay-klán mészárosai, akik végre az igazságszolgáltatás elé állhatnak, hiszen nemcsak szóbeszéd vall ellenük, hanem bizonyítékok is. 

Az eredményt Szlovákia és Magyarország rendőri vezetői jelentették be egy közös sajtótájékoztatón, Budapesten – méghozzá azért, mert a Pápay-klán mészárosai egy másik, most felderített és lezárandó ügy, a Döcher-gyilkosság elkövetésében is részt vettek, sőt, a két ügy összefügg egymással.

A sajtótájékoztatón Hamran István szlovák és Balogh János magyar országos rendőrfőkapitány mellett Jeney Áron, a Nemzeti Nyomozóiroda, és Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vezetője vett részt. A két összefüggő ügyről, illetve annak részleteiről számoltak be, kiemelve, hogy ezeket magyar és szlovák rendőrök tulajdonképpen együttműködve derítették fel, és ha nem dolgoztak volna szorosan együtt, nem sikerült volna fényt deríteni a két mészárlás hátterére.

A két ügynek két központi alakja van: Bodoky Károly, a rimaszombati származású maffiózó, akit 2021-ben kapcsoltak le Németországban, és Turek, azaz Haris Sándor, későbbi nevén U. Alex, akit szintén tavalyelőtt fogtak el.

Csontkezűt Bodoky végezte ki

Turek a magyar alvilág ismert alakja volt, de Szlovákiában sem volt ismeretlen. 1996-ban ismerkedett meg Sátor Lajossal, a dunaszerdahelyi maffia későbbi fejével – akit, miután Pápay „Papa Joe” Tibor átvette a hatalmat a csallóközi városban, 1997-ben bújtatott is egy darabig. Kifejezetten közeli viszonyt ápoltak egymással akkor is, amikor Turek a fejébe vette, hogy végez Döcher „Csontkezű” Györggyel, a budapesti alvilág ismert alakjával.

Döcher és Turek egykor barátok voltak, az erőszakos, brutális rendszerváltás utáni new school magyar maffia ismert erős emberei. Több közös balhéjuk is volt, és a gyanú szerint több gyilkosság is fűződik a nevükhöz. Az útjaik azonban az évtized vége felé elváltak egymástól, és konfliktus alakult ki kettejük között – s a konfliktus miatt Turek megrendelte Döcher halálát Sátor Lajosnál.

Döcher György. Fotó – Zsaru Magazin

Sátor ráállt a dologra, egy feltétellel: ha Turek beszáll az ő akciójába a Pápay-klán ellen. Turek pedig belement, aláírva így Döcher halálos ítéletét.

Döcher időközben zsarolás és önbíráskodás miatt börtönben volt, de a bíróság engedélyezte neki az enyhébb végrehajtási szabályokat, mivel azt állította, hererákban szenved – így Csontkezű kijárhatott a börtönből egy őt foglalkoztató vendéglátóipari egységbe, a Palotás kiskocsmába dolgozni, hétköznaponként.

Döcher azonban nem dolgozni járt ki, hanem ügyeket intézni, hiszen a kiskocsma voltaképp az övé volt. Egy neki fenntartott boxban üldögélt naphosszat, itt találkozgatott feleségével és egy barátjával, a bolgár M. Dimitrovval. Mivel Turek is gyakran járt Döchernél, pontosan tudta, hogy telnek a napjai, és mit csinál, mikor épp „dolgozik”. Ezt az információt pedig átadta Sátornak is, aki két emberét, Bodokyt és a „Paprika” néven ismert Szamaránszky Árpádot bízta meg a végrehajtással.

A sofőr Paprika, a lövész Bodoky volt. Bodoky kapucniban és sálban érkezett 1999. február 2-án, röviddel délelőtt 11 előtt a Palotásba. Belépett, odasétált Döcher asztalához, és egy hangtompítós Skorpióval kivégezte a Csontkezűt és bolgár barátját is – „tiszta” munkát végzett, Döcher feleségének haja szála sem görbült. Bodoky ezután kirohant a kiskocsmából, elmenekült, majd bevágta magát Paprika mellé a várakozó autóba, és elhajtottak.

Így ölhette meg Bodoky Károly Döcher Györgyöt és bolgár üzlettársát. A rendőrségi animáció a képre kattintva elérhető.

Az ügy részleteit Jeney Áron mondta el a sajtónak – beszámolója nem sokban tért el attól, ami Bodoky és Turek tavalyelőtt októberi elfogása után megjelent a médiában. Sőt, mindezt már jóval korábban sejtették a hatóságok – ám bizonyíték nem volt rá, állítólag csak 2021 augusztusában jutottak olyan információkhoz, melyek alapján végül le tudtak csapni Bodokyra és a felbujtó Turekre.

Azóta már odáig jutottak, hogy tavaly novemberben befejezték a nyomozást, és decemberben a Fővárosi Főügyészség vádat is emelt az ügyben.

Korabeli helyszíni videó a Döcher-gyilkosság helyszínéről.

Hasonlóan áll a rendőrség a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság kapcsán – ebben az ügyben is évek óta merülnek fel különböző verziók, és az elkövetők neve is elhangzott már párszor, azonban a szóbeszéd mellől hiányoztak a bizonyítékok, mindeddig. A fordulat viszont azt jelenti, hogy a rendőrség felderítette a Fontána-mészárlást.

A Fontána-mészárlásról még nem mondhatnak semmit

Ahogy Ľubomír Daňko, a NAKA vezetője fogalmazott, 2014-ben jegelték is az ügyet, ám 2016-ban új információkhoz jutottak – ekkor kezdődött el a Sátor-klán maradékának felszámolása –, 2018-ban pedig újraindult a nyomozás is, mely a mai napig tart, és a legvégéhez közelít. A magyar rendőrség pedig a NAKA vezetője szerint nagyon sokat segített benne.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Hamran István

Maffiagyilkosságok

NAKA

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak