Napunk

Egy alapvető kérdést másképp lát Simon Zsolt és a Szövetség, más téren megvan az összhang

Az első táryalás: Sólymos László, Forró Krisztián, Mózes Szabolcs (Szövetség) a bal oldalon, Bindics László, Simon Zsolt és Gál Zsolt a jobb oldalon. Fotó - Magyar Fórum
Az első táryalás: Sólymos László, Forró Krisztián, Mózes Szabolcs (Szövetség) a bal oldalon, Bindics László, Simon Zsolt és Gál Zsolt a jobb oldalon. Fotó – Magyar Fórum

Abban nagyjából egyetért a Szövetség és a Magyar Fórum, mit kellene csinálni, abban már kevésbé, hogy hogyan.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

Újragondolná a közös magyar politikai képviselet modelljét Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. Simon egy választási párt létrehozását szorgalmazza a következő választásokra, amely a Szövetség és a Magyar Fórum mellett más, szlovák pártok magyar politikusait is befogadná.

Erről is szó volt a Magyar Fórum és a Szövetség csütörtöki tárgyalásán, amelyet a Magyar Fórum még december végén kezdeményezett egy közös választási lista felállításának a lehetőségéről.

A pozsonyi megbeszélésen a Magyar Fórum részéről Simon Zsolt mellett Gál Zsolt és Bindics László vett részt, a Szövetség részéről Forró Krisztián pártelnök mellett Mózes Szabolcs alelnök és Sólymos László, az Országos Tanács elnöke.

Második MKÖ?

Simonék elképzelése az, hogy egy választási párt fogná össze a magyar politikusokat, hasonló módon, mint 2020-ban, amikor az Összefogást nevezték át Magyar Közösségi Összefogássá, és választási pártként befogadta különböző pártok jelöltjeit, míg a Híd külön indult.

A Szövetség ezzel az elképzeléssel nem ért egyet. „Az egység érdekében létrejött Szövetség kapui nyitva állnak azok előtt, akik valóban a közösségünkért és a régióinkért szeretnének tenni. Arra is nyitottak vagyunk, hogy az ebben érdekelt tárgyalópartnerek képviselőjelöltjei megjelenjenek a Szövetség választási listáján. Egy újabb választási párt és lista létrejöttét viszont elfogadhatatlannak tartjuk” – közölte a Facebookon röviddel a mai tárgyalás után Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A Szövetség épp azért jött létre, hogy ez legyen az a politikai erő, amely összegyűjti a különbözőképpen gondolkodó szlovákiai magyar politikusokat és választókat – magyarázta a Napunknak Sólymos László.

A Szövetség vezetői főképp azzal érvelnek, a megyei választás megmutatta, hogy a Szövetség életképes, mert jól szerepeltek a jelöltjeik.

Simon Zsolt erre úgy reagált, több olyan párt is van, amelyek országosan erősek, viszont a megyei választásokon nem voltak eredményesek. Az OĽaNO-nak például nem voltak megyei képviselői, mégis 25 százalékot szereztek 2020-ban, érvel Simon Zsolt.

Simonék azt mondják, elfogadják, hogy a Szövetségnek meg kell tárgyalnia, mit gondolnak arról, hogy egy választási pártot hozzanak létre. Minden nyitott, mondta a Napunknak a tárgyalás után Simon Zsolt, és mindkét párt eldönti, mit támogat.

A Hlast nem zárják ki

Alapvető politikai kérdésekben egyetértés volt a Szövetség és a Magyar Fórum között, bár nagyon részletekbe nem mentek a mai tárgyaláson – mindketten fontosnak tartják az alapvető demokratikus értékeket, az emberi jogok védelmét, a nyugati orientációt, és kizárják az együttműködést a Smerrel és a fasisztákkal.

A Hlasszal egyelőre sem a Szövetség, sem a Magyar Fórum nem zárta ki kategorikusan az együttműködést. Simon Zsolt azt mondja, Pellegrini pártjával esetleg akkor lennének hajlandóak együttműködni, ha

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Magyar Fórum

Mózes Szabolcs

Simon Zsolt

Sólymos László

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hivatalnoki hiba volt, hogy a Slov-lex jogtárba került egy olyan javaslat, hogy a pozsonyi Rázsochy kórház építését vegyék ki a Helyreállítási Alapból, közölte Eduard Heger szóvivője. Hozzátette: a kórház építése terv szerint folytatódik. (tasr)

Meghosszabbította szerződését 2026. június 30-ig Roger Schmidt, a Bajnokok Ligájában negyeddöntős Benfica labdarúgócsapatának vezetőedzője. Az A Bola című lap tudósítása szerint a német szakember kivásárlási árát 10-ről 30 millió euróra emelték az új megállapodásban. (mti)

Szlovákiában az év eleje óta 5753 koronavírus elleni vakcinát adtak be: 342 személy kapta meg az első adagot, 598-an az emlékeztető adagot, 4362-en a második emlékeztető adagot, 358-an pedig a harmadik emlékeztető adagot. (nczi, tasr)

Andrej Kiska adócsalási ügyében április 18-án kezdődhet meg a tárgyalás. Ez a Poprádi Járásbíróság tárgyalási rendjéből derült ki. Az ügy a Kiska elnökválasztás előtti kampányával kapcsolatos költségek elszámolásával áll összefüggésben. (tasr)