Napunk

Egy alapvető kérdést másképp lát Simon Zsolt és a Szövetség, más téren megvan az összhang

Sólymos László, Forró Krisztián, Mózes Szabolcs (Szövetség) a bal oldalon, Bindics László, Simon Zsolt és Gál Zsolt a jobb oldalon. Fotó - Magyar Fórum
Sólymos László, Forró Krisztián, Mózes Szabolcs (Szövetség) a bal oldalon, Bindics László, Simon Zsolt és Gál Zsolt a jobb oldalon. Fotó – Magyar Fórum

Abban nagyjából egyetért a Szövetség és a Magyar Fórum, mit kellene csinálni, abban már kevésbé, hogy hogyan.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Újragondolná a közös magyar politikai képviselet modelljét Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. Simon egy választási párt létrehozását szorgalmazza a következő választásokra, amely a Szövetség és a Magyar Fórum mellett más, szlovák pártok magyar politikusait is befogadná.

Erről is szó volt a Magyar Fórum és a Szövetség csütörtöki tárgyalásán, amelyet a Magyar Fórum még december végén kezdeményezett egy közös választási lista felállításának a lehetőségéről.

A pozsonyi megbeszélésen a Magyar Fórum részéről Simon Zsolt mellett Gál Zsolt és Bindics László vett részt, a Szövetség részéről Forró Krisztián pártelnök mellett Mózes Szabolcs alelnök és Sólymos László, az Országos Tanács elnöke.

Második MKÖ?

Simonék elképzelése az, hogy egy választási párt fogná össze a magyar politikusokat, hasonló módon, mint 2020-ban, amikor az Összefogást nevezték át Magyar Közösségi Összefogássá, és választási pártként befogadta különböző pártok jelöltjeit, míg a Híd külön indult.

A Szövetség ezzel az elképzeléssel nem ért egyet. „Az egység érdekében létrejött Szövetség kapui nyitva állnak azok előtt, akik valóban a közösségünkért és a régióinkért szeretnének tenni. Arra is nyitottak vagyunk, hogy az ebben érdekelt tárgyalópartnerek képviselőjelöltjei megjelenjenek a Szövetség választási listáján. Egy újabb választási párt és lista létrejöttét viszont elfogadhatatlannak tartjuk” – közölte a Facebookon röviddel a mai tárgyalás után Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A Szövetség épp azért jött létre, hogy ez legyen az a politikai erő, amely összegyűjti a különbözőképpen gondolkodó szlovákiai magyar politikusokat és választókat – magyarázta a Napunknak Sólymos László.

A Szövetség vezetői főképp azzal érvelnek, a megyei választás megmutatta, hogy a Szövetség életképes, mert jól szerepeltek a jelöltjeik.

Simon Zsolt erre úgy reagált, több olyan párt is van, amelyek országosan erősek, viszont a megyei választásokon nem voltak eredményesek. Az OĽaNO-nak például nem voltak megyei képviselői, mégis 25 százalékot szereztek 2020-ban, érvel Simon Zsolt.

Simonék azt mondják, elfogadják, hogy a Szövetségnek meg kell tárgyalnia, mit gondolnak arról, hogy egy választási pártot hozzanak létre. Minden nyitott, mondta a Napunknak a tárgyalás után Simon Zsolt, és mindkét párt eldönti, mit támogat.

A Hlast nem zárják ki

Alapvető politikai kérdésekben egyetértés volt a Szövetség és a Magyar Fórum között, bár nagyon részletekbe nem mentek a mai tárgyaláson – mindketten fontosnak tartják az alapvető demokratikus értékeket, az emberi jogok védelmét, a nyugati orientációt, és kizárják az együttműködést a Smerrel és a fasisztákkal.

A Hlasszal egyelőre sem a Szövetség, sem a Magyar Fórum nem zárta ki kategorikusan az együttműködést. Simon Zsolt azt mondja, Pellegrini pártjával esetleg akkor lennének hajlandóak együttműködni, ha

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Magyar Fórum

Mózes Szabolcs

Simon Zsolt

Sólymos László

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A Hlas módosítási javaslatot adott be, hogy az előrehozott választásokra június 24-én kerüljön sor. A párt elnöke, Peter Pellegrini szerint elfogadhatatlan, hogy Heger megbízott kormánya szeptemberig kormányozzon. Pellegrini az SaS-t próbálja meggyőzni, hogy az támogassa a korábbi választásokat. (dennikn)

Kassa város kataszteréhez tartoznak a U. S. Steel acélmű alatti földek, és nem Abaújszakály (Sokoľany) községhez, döntött a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság. A hírt Jaroslav Polaček kassai polágmester tudatta. A földekről szóló vita 25 éve tart. (tasr)

Eduard Heger megbízott kormányfő (OĽaNO) közölte, hogy jelenleg nem aktuális Vladimír Lengvarský megbízott egészségügyi miniszter menesztése (OĽaNO). A további késéseket viszont nem tartja elfogadhatónak a pozsonyi Rázsochyban tervezett kórház épülése során. (tasr)

Már tavaly ki kellett volna toloncolni az országból azt a személyt, aki szerdán egy szamurájkarddal támadt rá az emberekre egy dél-spanyolországi templomban. Mivel korábban nem volt elítélve, a hatóságok nem követték figyelemmel a hollétét. A támadást terrorcselekményként vizsgálják. (tasr)