Napunk

Napunk newsfilter: Sulíknak és Matovičnak sikerült két vállra fektetni Hegert

Eduard Heger és Richard Sulík. Fotó - TASR
Eduard Heger és Richard Sulík. Fotó – TASR

1. A szlovák kormány mégsem győz mindig. 2. Karel Hirman a parádés, Karel Hirman a felelőtlen. 3. Zűrzavar a fosszilis energiaforrások terén Magyarországon.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A szlovák kormány mégsem győz mindig

A 2020-ban alakult szlovák kormány sokban hasonlított a Monty Python által készített Gyalog galopp című film fekete lovagjához, aki nem akarja átengedni a hídon a britek királyát, és előbb kéz, majd láb nélkül is ugyanúgy kiabálja a sajátját és tesz úgy, mintha semmi nem történt volna.

Korábban Igor Matovič, újabban pedig Eduard Heger is újra és újra úgy tett, mintha nem lenne semmi probléma. Legutóbb épp azzal, hogy úgyis összejön a rendes kormányzáshoz szükséges 76 képviselő.

Reménytelennek tűnt ez a vállalkozás, de lovagunk kéz és láb nélkül is belevágott.

A nehezen összegyűlő aláírásokkal való kínlódást végül az SaS elégelte meg, ma ugyanis elutasította a tárgyalásokat Eduard Hegerrel az új parlamenti többségről, ami azt is jelenti, hogy előrehozott választásokat szeretnének szeptemberben.

Richard Sulík szerint mindmáig nem tudni, ki az OĽaNO igazi vezetője, ráadásul fennáll a veszély, hogy Heger távozik a pártból, így az elveszti a legitimitását is – derül ki az SaS közleményéből.

Mint írják, jelenleg nincs miről tárgyalniuk Hegerrel, mivel az új kormányt nem támogatja egységesen sem az OĽaNO, sem a Sme rodina, és a 76 képviselő összeszedéséhez elengedhetetlen lenne, hogy Matovičot is bevegyék. Ami vörös posztó Sulíknak.

Eduard Heger ennek következtében lezártnak tart minden olyan törekvést, melynek célja az volt, hogy esetleges ügyvivő kormánya új többséget szerezzen a parlamentben.

Egyúttal arról is tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya, hogy a miniszterelnök holnapra összehív egy találkozót, amelyen az OĽaNO, a Za ľudí, a Sme rodina és az SaS küldöttei az előrehozott választások időpontjáról tárgyalnak majd.

Ennek a négy pártnak kellene most megegyezni végre legalább egy dologban. Heger a szeptemberi időpontot véli a legreálisabbnak. Boris Kollár a júniusit, de nem zárja ki a szeptembert sem. Az SaS szeptemberben voksolna. A Za ľudí elutasítja az előrehozott választásokat. Az OĽaNO? Azt soha nem tudni, csak azt, hogy Igor Matovič máris posztolt a Facebookon: „Robo Fico köszöni”.

Hogy is mondta a fekete lovag? „A fekete lovag mindig győz!”


2. Karel Hirman a parádés, Karel Hirman a felelőtlen

Ez a feketelovag-attitűd azonban nemcsak a kormányt jellemzi, hanem a rész-egész viszonya szerint annak szinte random kiválasztott alkotóelemeit is. Karel Hirman esetét például.

Az elején még minden rendben volt. Már ha elfogadjuk, hogy Igor Matovič rajongó szavai jelenthetnek ilyesmit.

„Horecký, Karas, Hirman és Káčer. Parádés jelölések, akik sokaknál kiverték a biztosítékot. Annál jobban becsülöm őket, hogy számunkra és Szlovákia számára nehéz pillanatokban segítenek” – írta október 4-én az akkor pénzügyminiszter Matovič a Facebookon.

Később viszont már nem ment minden olyan simán, Hirman ugyanis hosszú szabadságra ment, ami másoknál is kiverte a biztosítékot. Tette mindezt gazdasági miniszterként a gazdasági válság közepén, egy sor folyamatban lévő változás idején.

De elődje, Sulík szavai szerint korábban sem sietett el egyetlen munkát sem, hiszen a vállalkozók megsegítéséről szóló tervezetet, mely augusztus végén kész volt már, csak december 29-én küldték el Brüsszelbe. Ezenkívül még mindig nem írta alá a szerződést a Szlovák Villamosművekkel, de Sulík azt is számon kérte, hogy miért nem motiválják a felhasználókat arra, hogy takarékoskodjanak az árammal.

És most már Hirman gazdasági miniszter menesztését Igor Matovičon kívül az OĽaNO frakciójának több tagja is szeretné. Ezek a képviselők csak azzal a feltétellel támogatták volna Heger új kormányát, ha annak Hirman nem lesz a tagja.

Hirmant kritizálta pl. Michal Šipoš, az OĽaNO frakciójának vezetője is, aki azt kérte rajta számon, hogy háromhetes nyaralásra ment az energiakrízis közepén, miközben nem volt jóváhagyva a vállalkozásoknak szánt segítség.

Hirman persze úgy tesz, mintha nem lenne semmi probléma vele. Továbbra is

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Energiaválság

Földgáz

Igor Matovič

Karel Hirman

Kormányválság

Napunk newsfilter

Rezsicsökkentés

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak