Napunk

Érdemes részt venni a hétvégi népszavazáson? Szlovákiai magyar személyiségek válaszolnak (ankét)

Népszavazás 2023. Fotó - TASR
Népszavazás 2023. Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hét év után lesz ismét országos népszavazás Szlovákiában. Ahhoz, hogy érvényes legyen, a szavazásra jogosult állampolgárok több mint a felének a részvétele szükséges. Az eddigi nyolc szlovákiai népszavazás közül csak egy, az EU-ba való belépésről szóló 2004-es volt érvényes.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség december elején közzétett adatai azt mutatták, az emberek 37 százaléka venne részt a népszavazáson biztosan, 17 százalékuk talán, 28 százalék biztosan nem menne el, 10,8 százalék talán nem, 6,9 százalék pedig nem tudott vagy akart válaszolni.

Aki elmegy szavazni, a következő kérdésre válaszolhat: Egyetért Ön azzal, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa megbízatási idejének lerövidítését népszavazással vagy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának határozatával, vagyis alkotmánymódosítással lehessen megvalósítani?

Körkérdésünkben 15 szlovákiai magyar személyiségnek tettük fel a következő két kérdést:

1. Részt vesz-e a népszavazáson?
2. Ha igen, miért? Ha nem, miért?

Válaszoltak: Agócs Attila, Barak Dávid, Bolemant Lilla, Bugár Béla, Forró Krisztián, Hunčík Péter, Keszegh Béla, Mózes Szabolcs, N. Tóth Anikó, Orosz Csaba, Pataki Tamás, Petrikán Péter, Simon Zsolt, Sólymos László, Zachar Pál.


Agócs Attila
Fülek polgármestere (Szövetség)

1) Nem.

2) Ez elsősorban egy-két politikai szubjektum saját marketingje, és nem a lényeget oldja. Nem beszélve arról, hogy minden jel arra mutat, hogy enélkül is megoldódik a helyzet.


Barak Dávid
a Paraméter főszerkesztője

1) Nem.

2) Azért nem szavazok, mert így eggyel kevesebb szavazócédula lesz az urnában, ebből kifolyólag pedig a szavazatszámláló bizottság tagjai előbb hazamehetnek. Ha úgy tetszik, értékes perceket és másodperceket spórolok meg az ő életükből és a saját életemből. Úgy tűnik, Ficoéknak nem volt elég az államkassza, most az időnket rabolnák – így szerintem a távolmaradás az ellenállás leghatékonyabb módja. Egyébként ellenállás még ennyire organikus nem volt ebben az országban: a többségnek fogalma sincs arról, hogy népszavazás lesz, a többiek meg vagy nem tudják, mi a kérdés, vagy ha tudják, akkor nem értik. Komolyra fordítva a szót: ha a parlamenti képviselők alkotmányt akarnak módosítani, akkor azt csinálják a négy fal között, a parlamentben.


Bolemant Lilla
könyvkiadó, női jogi szakértő

1) Nem veszek részt a népszavazáson, nem akarok hozzájárulni, hogy érvényes legyen.

2) Fico egyik olyan lépésének tartom, amellyel választókat akar szerezni és megtartani az eddigieket, és ezzel felesleges milliókat dob ki az ablakon az összes állampolgár pénzéből. A politikusoknak minden eszközük megvan ahhoz, hogy megoldják a mindenkori kormányválságokat, a parlament megszavazhatja azt a törvényváltozást is, amellyel lerövidíti a választási időszakot. A választóknak pedig le kell vonniuk a következtetéseket, és a legközelebbi választáson úgy szavazni, hogy ne szerencsevadászok kezébe adják a kormányrudat.


Bugár Béla
az MKP és a Híd korábbi elnöke

1) Igen.

2) Igennel fogok szavazni, elsősorban azért, hogy az, amit ez a kormány művel, fejeződjön be. Jó volna, ha a parlamentnek volna lehetősége dönteni az előrehozott választásokról, és ha minél hamarabb megtartanák az előrehozott választásokat. Nem tudjuk, hogy milyen lesz a parlament összetétele, de ez a kormány nem tud kormányozni. Ha valamiben segít az embereknek, azt is későn teszi, és az emberek bizalmát elvesztette. Az emberek nem bíznak az intézményekben, és ez óriási veszély.


Forró Krisztián
a Szövetség elnöke

1) Nem.

2) Ezt a népszavazást az egyik politikai párt marketingtevékenységének tekintjük. Ahogy azt már ősszel is kijelentettük, jelenleg a legjobb és leggyorsabb megoldás az lenne, ha a parlamenti képviselők szavaznák meg a választási időszak lerövidítését és kitűznék az előrehozott parlamenti választás időpontját. Ezzel visszaadnák a polgároknak a jogot és a lehetőséget, hogy előrehozott parlamenti választáson eldönthessék, milyen jövőt szeretnének Szlovákiának.


Hunčík Péter
pszichiáter, író, publicista

1) Nem.

2) Semmit nem old meg, csak szűk pártérdekeket szolgál.


Keszegh Béla
Komárom polgármestere (független)

1) ?

2) Még

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Népszavazás 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak