Napunk

Napunk newsfilter: Heger küszködik a 76-tal, koppintott nevű új párt színezi a szlovák palettát

Lucia Ďuriš Nicholsonová. Fotó - LĎN Facebook-oldala
Lucia Ďuriš Nicholsonová. Fotó – LĎN Facebook-oldala

1. Átalakul a szlovák politikai paletta, Lucia Ďuriš Nicholsonová is megalapítja a pártját. 2. A Mol bepereli Szlovákiát a Slovnaft különadója miatt, az ütőkártyát maga Matovič szállította. 3. A cseh elnökválasztás most már csak arról szól, hogy begyűjt-e a populizmus egy szimbolikus győzelmet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Átalakul a szlovák politikai paletta, Lucia Ďuriš Nicholsonová is megalapítja végre a pártját

Eduard Heger továbbra is dolgozik az új kormány megalakítását támogató 76 képviselő összeszedésén, és egyelőre nem áll túl jól.

A hétvégén megpróbálta meggyőzni Boris Kollárt, hogy a Sme rodina akkor is támogassa az új kormányt, ha nem lesz előrehozott választás, Kollár azonban hajthatatlan.

Nehéz ügy. Ráadásul Heger még az OĽaNO-frakciót sem tudja teljes mértékben maga mögött: Matovič aláírása még nincs meg, ő azt mondja, szimbolikusan az utolsó akar lenni, aki aláír Hegernek – nem is Igorról lenne szó, ha nem ragaszkodna az ilyen színpadiasságokhoz. De Gyimesi György aláírása sincs még meg, ő először látni szeretné, kikből áll majd a kormány.

Hegernek a hétvégén a vállakozókat is sikerült magára haragítania: azt mondta egy tévéműsorban, hogy a kormány intézkedett volna, ha a vállalkozók előre szólnak, hogy magas előlegszámlákat fognak kapni a villamos energiára. A kormány tényleg intézkedik, akik már kifizették a magas energiaszámlákat, azokat kompenzálni fogják, a többiek új számlát kapnak.

Politikai szempontból azonban ez már csak tűzoltás: Heger kijelentésére egyből ráugrott az ellenzék. Richard Sulik korábbi gazdasági miniszter szerint is tudnia kellett volna a kormánynak, hogy magasak lesznek az előlegszámlák. Sulík szerint az utódja, Karel Hirman egyszerűen nem fejezte be a még általa elkezdett munkát, ezért élesen bírálta Hirmant és Hegert is.

Heger épp ma délután készült az SaS-hez tárgyalni az új kormány támogatásáról, azonban kiderült, hogy ma mégsem lesz ilyen tárgyalás. Ha nem áll mögé a teljes OĽaNO- és SaS-frakció, aligha lesz esélye összeszedni a 76 aláírást.

Átalakulóban a paletta. Miközben Heger hajszolja a képviselőket a 76 aláíráshoz,

  • alakulóban van egy Mikuláš Dzurinda nevével fémjelzett új jobbközép tömörülés,
  • és egy másik, egyelőre sokkal kevésbé konkrét konzervatív összefogás is formálódik a Za ľudíval, az OĽaNO-val és a KDH-val,
  • Andrej Danko Ficónak udvarol,
  • és még a Szövetség is tárgyalásokba kezd Simon Zsolttal,

ráadásul Lucia Ďuriš Nicholsonová is bejelentette a saját új pártjának megalakítását.

Arról már nagyon régóta hallani, hogy az egykor az SaS egyik húzónevének számító, majd a pártot otthagyó EP-képviselő, Nicholsonová egy új politikai projekten dolgozik. Csütörtökön jelentette be, hogy új pártot alapít, vasárnap pedig a nevét is elárulta: Jablko, azaz Alma.

Messze esett az Alma a kreativitástól. „Valami frissítőt, valami szépet, valami zamatosat, ízleteset” szerettek volna, mondta a névről Nicholsonová, ami marketingszövegnek jó, politikai hitvallásnak kevésbé. Ráadásul egyáltalán nem is eredeti: ugyanígy hívják a korábban jelentősebb, mára összezsugorodott orosz ellenzéki pártot, a szociálliberális, progresszív, Európa-párti Jablokót, teljes nevén Jabloko Orosz Egyesült Demokratikus Pártot.

Nicholsonová pártjának hasonló a profilja, mint az orosz Jablokónak, csakhogy míg utóbbi jóformán egyedül fedi le progresszív-liberális, Európa-párti spektrumot Oroszországban, addig Nicholsonová egyelőre csak egy szokatlan, de mint látható, nem túl eredeti nevet tud villantani. A politikus azt is leszögezte, hogy a pártalakítás nem azt jelenti, hogy egyedül mennek neki a választásnak, így feltételezhető, hogy a Jablko is csatlakozna a Dzurinda-féle projekthez.


2. A Mol lerázná magáról Slovnaft különadóját, Matovič nacionalizmusa pedig pont kapóra jön neki

Pénteken írta meg a Denník E és hétfőn a magyarországi sajtóba is eljutott, hogy a Mol bepereli a szlovák államot a Slovnaftra kivetett 55 százalékos különadó miatt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Babiš

Eduard Heger

Igor Matovič

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Mol

Napunk newsfilter

Petr Pavel

Populizmus

Richard Sulík

Slovnaft

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak