Napunk

40 kedves és szép dolog, amit 2023-ban megtehetünk

Illusztráció - F.S. s Midjourney
Illusztráció – F.S. s Midjourney

A brit Guardian napilap a hónap elején közzétette az olyan szívélyes dolgok listáját, amiket az emberek az idén megtehetnek. A Denník N-ben is megszólítottuk munkatársainkat, barátainkat és ismerőseinket, hogy tanácsot adjanak, hogyan tehetjük idén jobbá a környezetünkben élők egy napját vagy akár az egész életét. Az eredmény lehet, hogy önt is inspirálja majd.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

1. Parkoljunk egy kicsit messzebb a házunktól

Az üresen hagyott parkolóhelyünk jól jöhet olyasvalakinek, akinek kisebb gyerekei vagy egészségügyi problémái vannak, mondja Fero Pauliny a Pontis Alapítványtól.

2. Lepjünk meg másokat olyan apróságokkal, amire vágynak

„Hallgassuk figyelmesen a partnerünket, a kollégáinkat, a hozzánk közel állókat és a szomszédainkat, majd jegyezzünk fel bármilyen apróságot, amit szeretnek, vagy amire vágynak” – tanácsolja Táňa Sedláková pszichológus. Majd az év során tegyük vagy vegyük meg ezt az apróságot, nem szükséges hozzá valamilyen különleges alkalom.

3. Igazán hallgassuk meg a másikat

„A változatosság kedvéért legalább egyszer csak hallgassuk a másikat, mikor beszélgetünk. Csendesedjünk el, és próbáljunk meg valóban érdeklődni a másik embert iránt, ha pedig valamit kérdezni szeretnénk, akkor róla kérdezzünk. Ez csodákat tesz, mivel ez egy olyan figyelmesség, amit általában nem is tudatosítunk“ – emeli ki Dominika Sakmárová sinológus, néprajzkutató és író.

Illusztráció – F.S. s Midjourney

4. Olvassunk otthon hangosan

Nemcsak a gyerekeknek, hanem a partnerünkkel, barátainkkal vagy lakótársainkkal együtt. A tévé vagy a Netflix előtt töltött este felejthető, viszont egy olyan nap, amikor közösen olvasunk szépirodalmat vagy verset, különleges lesz. Az is egy lehetőség, hogy többen megvesszük ugyanazt a könyvet, elolvassuk, majd együtt elbeszélgetünk róla.

5. Dicsérjük meg azokat, akik megérdemlik

Ha valami tetszik vagy nem tetszik, mondjuk ki hangosan. „Sosem hozzuk kínos helyzetbe magunkat azzal, ha megdícsérünk valakit, még akkor sem, ha nem ismerjük az illetőt” – mondja Tamara Šimončíková Heribanová műsorvezető és író.

Egyetért vele Radomír Masaryk pszichológus is: „Próbáljunk meg egy csodás véleményt írni egy étteremről, ahol ízlett az étel, vagy egyenesen dicsérjük meg a szakácsot. Próbáljuk meg megköszönni az előadónak a kitűnő előadást vagy küldjünk egy rövid köszönőlevelet a gyerekeink tanárainak, ha megérdemlik. Esetleg megdicsérhetjük egy cikk vagy blog szerzőjét, ha feldobta a kedvünket” – tanácsolja.

6. Legyünk aktívak, vegyünk részt a problémák megoldásában

Ha valami zavar vagy bosszant minket, kezdjünk el tevékenykedni az adott területen. „Legyen szó akár a klímáról, a városi élet minőségének javításáról vagy a környezet tisztaságáról. Ha teszünk valamit, attól nemcsak a világ lesz szebb, hanem a lelkünket is jó érzés fogja eltölteni” – mondja Blažena Sedrovičová PR- és marketingszakértő.

Felrepedt valahol a beton a járdán vagy kátyút látunk az úton munkába menet? „A környékünkön számos dolgot meg lehet oldani, csak szólni kell” – mondja Jano Suchal programozó. „Az adóinkból fizetjük a hivatalnokokat és a karbantartókat, akik talán nem is tudják, mi okoz problémát az embereknek, ha csak a bajszunk alatt mormogunk róluk. Használjuk az odkazprestarostu.sk oldalt és szóljunk a társasházunk közös képviselőjének vagy keressük fel a helyi városi hivatalt. Még ha hihetetlenül hangzik is, ez a legtöbbször célravezető” – teszi hozzá.

7. Adományozzuk könyvet azoknak, akiknek szükségük van rá

Könyvkuckók, kórházi könyvespolcok, alulfinanszírozott könyvtárak. „Ha vannak otthon olyan könyveink, amelyekről tudjuk, hogy már nem fogjuk olvasni őket, és nincs rájuk szükségünk, adjuk őket tovább. Érdeklődjünk a legközelebbi könyvtárban, biztosan örülni fognak neki” – tanácsolja Jana Šlinská a Pozsonyi Városi Könyvtárból. Ebben a könyvtárban egész éven fogadnak könyveket az olvasóktól. Némelyik darabot azonnal a kínálatba helyezik, némelyikek a bazárba kerülnek, ahol az eladási árból hangoskönyveket vesznek a vakok és gyengénlátók számára kialakított részlegre.

8. Vegyük észre a „láthatatlan” embereket is

Köszönjünk az első látásra láthatatlannak tűnő embereknek. Még egy egyszerű köszönés vagy jó nap kívánása is nagy dolgokra képesek, véli Denisa Ballová újságíró. „Köszönjünk a hölgynek, aki feltölti a joghurtos pultot az élelmiszerüzletben, hiszen az előttünk lévő tíz ember biztosan csak elment mellette. Vegyük észre a bejáratban álló biztonsági őrt, vegyük fel vele a szemkontaktust és köszönjünk neki. Lehet, hogy először meglepődik, hogy valaki észrevette. Ha felszállunk a buszra vagy a villamosra, ne menjünk el köszönés nélkül a sofőr vagy a villamosvezető mellett. Hiszen oda visz minket, ahova menni szeretnénk” – teszi hozzá.

„Próbáljuk meg megkérdezni az üzletben az elárusítónőtől vagy a gyógyszertárban a gyógyszerésztől, hogy vannak, milyen napjuk van, és valóban hallgassuk is meg őket” – teszi hozzá Blažena Sedrovičová PR- és marketingszakértő.

9. Mosolyogjunk másokra

„Mosolyogjunk. Az utcán. Egyedül. Nyugodtan, csak úgy, és mosolyogjunk másokra is “ – tanácsolja Jakub Lužina musorvezető és komikus. „Fokozatosan észrevesszük, hogy visszamosolyognak ránk. Az a legjobb ebben, hogy idővel arra is rájövünk, hogy jobb az életünk. Az is lehet, hogy megmutattuk valakinek, hogy lehet mosolyogni és az ő élete is hamarosan jobb lesz.

Egyetért vele Radomir Masaryk pszichológus is a Comenius Egyetemről: „A mosoly a szeretet egyik mindennapi megnyilvánulása, azoknak az apróságoknak az egyike, amik javítják az életminőségünket. Szlovákiában nem szokás idegen emberekre mosolyogni, az pedig végképp nem, hogy beszédbe elegyedjünk velük. Ha vesszük a bátorságot ilyen kis megnyilvánulásokat tenni, észrevesszük, hogy megváltozik a hozzállásunk a környezetünkhöz, és ugyanígy mások hozzáállása irántunk is.”

Ilusztráció – F.S. Midjourney

10. Lepjük meg és örvendeztessük meg a szomszédainkat

Derítsük ki, mikor van a szomszédunk szülinapja, mit szeret, és lepjük meg vele, tanácsolja Ivan Jažík a Voices nonprofit szervezettől. „Süssünk meg hétvégén egy süteményt, és vigyünk belőle  a szomszédunknak is, vagy szervezzünk az utcánkban egy kis szomszédi összejövetelt, ahova ételt is viszünk” – teszi hozzá Jana Ďuďáková újságíró. „Az étel összeköti az embereket, és abban is segít, hogy elmélyítsük a kapcsolatainkat, jobban megismerjük egymást és kiépítsünk egy összetartóbb közösséget.”

11. Ne fordítsuk el a tekintetünket és szólaljunk fel

Ha szemtanúi leszünk valamilyen eseménynek, legyen szó korrupcióról, zaklatásról vagy más káros tevékenységről, ne fordítsuk el a tekintetünket, tanácsolja Michal Piško a Transparency International szlovákiai szervezetétől. „Ha nem tudunk személyesen közbelépni, fordulhatunk az illetékes szervekhez, a médiához vagy a civil szervezetekhez. Bárki hozzájárulhat a demokratikus értékekhez, az emberi jogokhoz vagy az igazságosabb társadalomhoz, akár olyan szervezetek támogatásával is, amelyek ezzel foglalkoznak” – tanácsolja Piško.

Ugyanígy gondolja Veronika Cifrová Ostrihoňová műsorvezető is: „Szólaljunk fel, ha jogtalanság történik – legyen az a villamoson, a munkahelyen vagy a közösségi oldalakon. Ez nem egy egyszerű dolog, de megváltoztathatjuk valaki számára az adott pillanatot vagy az egész életét is.”

„Ha olyan dilemma elé kerülünk, ahol jól vagy kényelmesen is viselkedhetünk, álljunk meg, és tegyük fel magunknak a kérdést: Olyan ember akarok lenni, aki ilyen döntést hozott?” – mondja Karolína Klinková újságíró. „Úgy hangozhat ez, mint egy önsegítő tanács. A valóságban azonban nem csak mi fogunk könnyebben élni, hanem a körülöttünk lévő emberek is. Nehezen lehet elképzelni egy olyan helyzetet, amiben úgy döntünk, hogy olyan emberek leszünk, akik ártanak másoknak” – teszi hozzá.

12. Járuljunk hozzá a Wikipédia tartalmának bővítéséhez

„A Wikipédia-jelszavak írása segít abban, hogy jobban érveljünk, hogy releváns forrásokat keressünk és kritikusan gondolkodjunk. Ezzel együtt pedig másoknak is segítünk” – véli Jakub Drábik történész.

13. Tegyük meg otthon azokat az apróságokat, amiket senkinek sem akaródzik

„Váratlanul végezzük el azokat a munkákat, amiket általában senkinek sem akaródzik – takarítsuk ki a pincét, töröljük le a redőnyöket az ablakon vagy töröljük le a port a könyvespolcról “ – tanácsolja Ivan Ježík a Voices nonprofit szervezettől.

Élezzük meg a késeket, teszi hozzá Tamara Šimončíková Heribanová. „Bármilyen militárisan hangzik is ez, ne keressünk benne semmi harciasságot. Egy adott pillanatban nincs rosszabb dolog egy tompa késnél. Ez megkönnyíti a főzés folyamatát, és nem fogunk idegeskedni olyan dolgokon, amiken nem érdemes.”

14. Segítsünk a hajléktalanokon

„Vegyünk egy újságot vagy egy csokrot egy hajléktalantól, anélkül, hogy azon gondolkodnánk, mire költi az árát. Inkább gondoljunk arra, hogy az utcára kerülni könnyebb, mint hinnénk” – mondja Veronika Cifrová Ostrihoňová műsorvezető.

„Ha nem is veszünk Nota Benét minden árustól, legalább kérdezzük meg szépen, hogy van. Ez néha többet ér, mint a pénz” – teszi hozzá Zuzana Kovačič Hanzelová újságíró.

„Az idősebb fiam a Depaul Slovensko szervezetnél önkénteskedett a gimnáziumi évei alatt, aminek során az osztálytársaival a hajléktalanok számára szolgáló helyiségeket takarítottak” – mondja Rasťo Kužel a MEMO 98 szervezettől. „Az elkövetkezendő nehezebb időszakra való tekintettel fontos lesz, hogy a szegénység küszöbén élő emberekre gondoljunk, akikből nálunk több mint 700 ezer él. Szeretném ezért kiemelni az önkénteskedést, főleg a hajléktalanok kontextusában” – teszi hozzá.

15. Segítsünk a civil szervezeteknek és a médiának

Önkénteskedjünk, szólít fel Kristína Serafín Hudeková enviropublicista. „Sokan ezen a padok festését vagy elhagyatott kutyák sétáltatását értik. A nonprofit szervezetek, amelyek manapság sok mindenben segítik az államot, azonban számos különféle szakértőket is keresnek, amelyeknek egyike akár mi is lehetünk. Otthon vagyunk az IT területén, jól fényképezünk vagy jogászkodunk? Vegyük fel velük a kapcsolatot, és biztosan megörülnek a segítő kéznek.”

Támogassuk rendszeresen a jótékonysági szervezeteket és gyűjtéseket, még ha csak egy euróval is, adja hozzá a tanácsát Marek Mach aktivista. “Mégha ez kis összegnek is tűnhet, amely első ránézésre nem tesz sokat, abban az esetben, ha sokan fognak támogatni kis összegekkel, összehasonlíthatatlanul több pénz gyűlik össze, mintha egyáltalán nem adtunk volna támogatást.”

„Fizessünk elő jó újságokra valakinek, aki a közösségi oldalakon keringő ellenőrizetlen tartalomból tájékozódik” – ajánlja Silvia Krpelanová műsorvezető. „Ezzel támogatjuk a minőségi újságírást, tehát a demokratikus társadalom egyik pillérét.”

16. Terjesszünk pozitív dolgokat a közösségi oldalakon

„Tekintve, hogy a közösségi oldalak főleg megosztó és negatív bejegyzésekkel vannak tele, próbáljunk meg harcolni ellenük, és azt osszuk meg, ami kellemes, értékes és érdekes. Azt is, amit normális esetben csak belájkolnánk” – ajánlja Jano Suchal programozó.

17. Ha hibát látunk, először személyesen figyelmeztessünk

Hibákat mindannyian követünk el. Ha észreveszünk egyet, próbáljuk meg az adott személyt személyesen és privát úton figyelmeztetni rá. „Ne feketítsük

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Emberi kapcsolatok

Jótékonykodás

Társadalom

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak