Napunk

Megmaradás – a magyar kisebbségpolitika legüresebb szava

Semjén Zsolt lovon vonul be Kézdivásárhelyre. Fotó - Baranyi Ildikó / MTI
Semjén Zsolt lovon vonul be Kézdivásárhelyre. Fotó – Baranyi Ildikó / MTI

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha a legutóbbi hónapok híreit vesszük figyelembe, akkor a Fidesz kisebbség-, határon túli, vagy ha úgy tetszik, „nemzetpolitikája” megbukott. (Már a fogalomhasználat is korszakhatárokat jelöl, a Fidesznek a 2010-es kormányváltás óta tulajdonképpen nem is határon túli politikája volt, hiszen a Magyarország határain kívül élő magyarokat nem etnikai kisebbségi közösségekként, nem határon túli csoportokként értelmezték, hanem a nemzetegyesítés alanyaiként, külhoniakként.) A „megbukott” szót valószínűleg sokan érzik majd erősnek, különösen e sorok szerzőjétől, akit a jelenlegi magyar kormány kritikusaként tartanak számon. (Igaz, ami igaz.) De tegyük félre a szubjektív benyomásokat, és tekintsük a tényeket.

Egész biztos, hogy vannak, akik számára még mindig a Fidesz a nemzetegyesítés garanciája, és tőle várható a Magyarország határain kívül élő közösségek fenntartása-megtartása. A népszámlálási adatok azonban azt mutatják, a nemzetegyesítés ellenére (vagy épp azért) Erdélyben is rohamosan fogynak a magyar nemzetiségű emberek. Pedig a rendszerváltás óta ide érkezett a legtöbb magyar kormánytámogatás.

Dacára annak, amit a Fidesz-kormányok (valamint az MSZP és SZDSZ kormányok) állítottak: a határon túlra juttatott pénzeknek vajmi kevés hatása van a demográfiai adatok alakulására. Vagy épp hogy van köze, de nem a megmaradást segítik ezek a pénzek, hanem az elvándorlást ösztönzik. Ne döntsük ezt most el, hosszabb vizsgálat tárgya ez a kérdés. Mint ahogy az is, hogy az állampolgárság, illetve a szavazati jog kiterjesztése hogy hatott. Vannak, akik azt állítják: ezekkel a jogbővítésekkel a magyar kormány a magyarok elvándorlását ösztönözte - mint például Markó Béla. Politikai utódja-örököse (mára inkább kritikusa), Kelemen Hunor szerint a fogyásnak nincs köze a jogkedvezményekhez.

Az is lehet, hogy a demográfiai mutatók kevéssé relevánsak a magyar kultúra jelenlegi kilátásait illetően. Ennek az ismertsége, a kulturális javak igénybevétele nem a használók számától, hanem kompetenciájától, igényeitől és az egyéb (nem magyar vagy nem nemzeti) kulturális ajánlatoktól függenek.

Ha nagy vonalakban tekintjük, akkor a Magyarország határain kívül élő magyarokat érintő politika érdemben nem változott 1990 óta. A Fidesz-kormányok alatt is az volt a legfontosabb és szinte kizárólagos kérdés: kihez mennek magyar költségvetési pénzek? Míg az MSZP-SZDSZ kormányok a kisebbségi szervezetekkel próbáltak valamiféle meg- és kiegyezésre törekedni, addig a Fidesz nem engedte, hogy kizárólagos szerepek alakuljanak ki, és a kisebbségi szervezeteket szembeállítva egymással gyakorolt kontrollt. Ezért vált egy adott ponton az RMDSZ ellensúlyává az Erdélyi Református Egyházkerület (illetve a hozzá kötődő szervezetek, intézmények).

Majd megindult a közvetlen támogatások, beruházások sora: többnyire vállalkozók, üzletemberek, gazdasági kezdeményezések váltak támogatottá. Regionális súlypontváltás is történt. Az utóbbi években egyre több, egyre nagyobb támogatás ment Nyugat-Európába, illetve az Egyesült Államokban működő magyar szervezetekhez. Nagyságrendekkel nagyobb támogatások, mint mondjuk Erdélybe (Romániában a sokkal kisebb pénzeket sokkal több szervezet kapta meg). Az alapviszony azonban a támogató-támogatott, vagy ha úgy tetszik, pénzosztó-pénzkijáró viszony maradt. Igaz a leglátványosabb, politikailag legelkötelezettebb programjairól is kész lemondani a 2022-ben újraválasztott Fidesz kormány: így kezdődött leépítés, szerkesztőség-bezárás, újságíró elbocsátás a húszmillió eurót felemésztő Erdélyi Médiatér Egyesületnél.

A rendszerváltás óta kudarcos és egyre kudarcosabb kisebbségpolitika néhány tabukérdést azonban nem érint.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Határon túli magyarok

Kisebbségek

Nemzetpolitika

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak