Napunk

Napunk newsfilter: A Szövetségnél rájöttek, hogy mégse most kellene veszekedni a platformokon

Forró Krisztián és Eduard Heger. Fotó - Forró Krisztián/FB
Forró Krisztián és Eduard Heger. Fotó – Forró Krisztián/FB

1. Visszatérhet a mérsékelt jobbközép politika Szlovákiába. 2. A Szövetség inkább kampányol a marakodás helyett. 3. Lesz-e a cseheknek is Čaputovájuk?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Visszatérhet a mérsékelt jobbközép politika Szlovákiába

Az önálló Szlovákia történetének legsikeresebb korszaka a főleg jobbközép pártok alkotta első két Dzurinda-kormányhoz köthető. Szlovákiában a konzervativizmus és a liberalizmus sokáig nem voltak egymás ellentettjei, a Magyarországon évek, sőt évtizedek óta dúló kultúrharc csak az utóbbi években erősödött fel Szlovákiában, és Igor Matovič tette a liberalizmust igazán szitokszóvá.

A jobbközép pártok a 2010-es években kikoptak a szlovák politikából. 2020-ban már csak egyetlen jobbközépnek mondható párt, a Za ľudí jutott be a parlamentbe.

Az ellenzéket eredetileg a szociálpopulista Smer és a fasiszta ĽSNS alkották – azóta mindkét párt szétszakadt –, a kormányt pedig két jobboldali-populista párt, az OĽaNO és a Sme rodina dominálták, velük volt koalícióban a liberális – vagy inkább libertárius – SaS és az említett Za ľudí, ami mára már alig létezik, és egy ideje parlamenti frakciója sincs már.

Dzurinda visszatér. Egy ideje már lehet tudni, hogy Mikuláš Dzurinda készül visszatérni a politikába, és mára a visszatérésének formája is egész konkrét formát öntött, amennyiben lehet hinni Miroslav Kollárnak, a Spolu elnökének. Kollár elmondta a Denník N-nek, hogy mivel előrehozott választás jöhet, Dzurinda az eredeti tervvel szemben nem épít új politikai projektet – ami aztán szövetkezett volna a Spoluval –, hanem ez a lépést átugorva Dzurinda csatlakozik a Spoluhoz, amit valószínűleg át is neveznek. A projektbe várnak minden nyugatorientált pártot.

Heger mindenhol. Eduard Hegernek sűrű napjai vannak: a héten azon dolgozott, hogy a parlamentben összeszedjen 76 képviselőt, akik támogatnának egy új Heger-kormányt. Emellett kiderült, hogy Jaroslav Naďgyal elhagyhatják az OĽaNO-t és egy új párttal mehetnek neki a következő választásnak.

Ez az új párt a Spolu–Dzurinda-projekt lehet, Heger Kollárral is egyeztetett, de ma, pénteken Veronika Remišovával a Za ľudíból és a KDH-val is tárgyalt. Remišová egy Za ľudí, KDH és OĽaNO alkotta konzervatív koalíciót szeretne összerakni. (A spolu-s Miroslav Kollár korábban a Za ľudínál volt és nem tudja elképzelni a közös munkát Remišovával.)

Fotók. A lehetséges forgatókönyvekre a politikusok által közzétett fotók utalhatnak: a Remišová–Heger–KDH-találkozóról Remišová osztott meg egy fényképet, A Heger–Spolu–Dzurinda szövetséget több decemberi fotó valószínűsítette, amin a Spolu kongresszusán Heger Dzurinda mellett ült.

Számunkra a legérdekesebb az a csütörtöki fotó, amin Heger Forró Krisztiánnal tárgyal (igaz, a tárgyalás hírét már a fotó megjelenése előtt megírta az Új Szó). Vajon Heger helyet ajánlott a Szövetségnek az új politikai projektjének a listáján? Izgalmas időszak jön Forró Krisztiánéknak.


2. A Szövetség inkább kampányol a marakodás helyett

Ennek az izgalmas időszaknak azzal indul neki a Szövetség, hogy félreteszi a platformok megszüntetésére vonatkozó roppant káros vitát.

Vissza a mocsárba. A Szövetség

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Danuše Nerudová

Eduard Heger

Forró Krisztián

Mikuláš Dzurinda

Miroslav Kollár

Napunk newsfilter

Simon Zsolt

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak