Napunk

Szövetkezne Simon Zsolttal a Szövetség, de negyedik platform egyelőre nem lesz

Forró Krisztián és Simon Zsolt. Fotó - Vladimír Šimíček és TASR
Forró Krisztián és Simon Zsolt. Fotó – Vladimír Šimíček és TASR

Tovább bővülhet a magyar összefogás, de Simon Zsolt nem akar belépni a Szövetségbe.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Közös választási lista felállításáról kezd tárgyalásokat a Szövetség és a Magyar Fórum. Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke december 29-én szólította meg a Szövetséget egy levélben (amit január 3-án egy nyílt levél követett), amelyben felvetette, tárgyaljanak egy közös lista felállításának a lehetőségéről. Bő egy héttel később pozitív válasz érkezett a Szövetségtől.

Az első megbeszélés január 19-én 9 órakor a pozsonyi Devín szállodában valósul meg.

Simon tette meg az első lépést

„Szlovákiában az elmúlt időszakban instabil politikai helyzet alakult ki. A kormánykoalíció veszekedései a kormány bukásához vezettek, ezért egyre valószínűbb, hogy előrehozott választásokra kerül sor. A kialakult helyzetben a Magyar Fórum úgy gondolja, hogy nincs rendjén, hogy míg egyesek hiteltelenül egységet hirdetnek, addig másokat kirekesztenek az összefogásból” – írta a Szövetségnek címzett levelében a Magyar Fórum.

„A magyar közösséget nem lehet és nem is szabad jó és rossz magyarokra osztani. Jelenleg több magyar érdekeltségű politikai párt működik Szlovákiában. Ezért arra kellene törekedni, hogy a parlamenti választásokon közös listát állítsunk. A Magyar Fórum ezért kezdeményezte, hogy első lépésként egyeztessen erről a lehetőségről a két magyar érdekeltségű aktív párt között” – tették hozzá.

Simon Zsolt az elmúlt időszakban sokat bírálta a Szövetséget, és még az októberi megyei és helyhatósági választások után is úgy nyilatkozott a Napunknak, nem fogja keresni az utat, hogy csatlakozzon a Szövetséghez. „Köszönöm szépen, mi nem akarunk veszekedni” – mondta akkor.

Nem lesz negyedik platform

Simon most azt mondja, nem akar csatlakozni a Szövetséghez, a Magyar Fórumot mint pártot meg akarja tartani, de egy közös lista a Szövetséggel érdekelné. A Napunk megkérdezte a pártelnököt arról is, hogyan képzeli el a konkrét feltételeit az együttműködésnek, ám Simon egyelőre nem nyilatkozott a részletekről. A Szövetséggel való tárgyalás után viszont tájékoztatják a sajtót, tette hozzá.

Nem lesz tehát negyedik, Magyar Fórum-platform a Szövetségen belül. Ebben az esetben a legvalószínűbb megoldás az lenne, ha Simonék jelöltjei indulnának a Szövetség listáján, vagy találnának egy harmadik pártot, amely választási pártként befogadná a két másikat. Ez utóbbi forgatókönyv valósult meg 2020-ban, amikor Simonék az MKP-val és az Összefogással szövetkezve ez utóbbit választási pártként használva létrehozták a Magyar Közösségi Összefogás listáját. Ez a lista, amelynek a Híd nem volt része, 112 662 szavazattal 3,9 százalékot szerzett, ami nem volt elég a parlamentbe jutáshoz.

Simon Zsolt egyébként 2020-ban 13430 egyéni szavazatot szerzett az MKÖ-listán, ami a hatodik legtöbb volt.

A 2019-es összefogás az Összefogás, az MKP és Simon Zsolték között. Fotó – TASR

Tárgyalás lesz, kongresszus egyelőre nem

A Szövetség viszonylag hosszan váratott magára a válasszal Simon Zsolt kezdeményezésére. Simon január 11-ig adott határidőt Forróéknak, ám választ csak egy nappal később kapott. A Szövetség 10-én tartott elnökségi ülést, ahol a Magyar Fórum javaslatáról is tárgyaltak. Közben viszont más kérdések is felmerültek a párton belül, például elhalasztották azt a január 28-ra tervezett országos kongresszust is, amelyen az MKP-platform javaslatára a platformok felszámolásáról kellett volna tárgyalni.

Forró Krisztián a Paraméternek azt mondta, a Kongresszus nem marad el, csak későbbi időpontra halasztották, mert amikor kitűzték ezt a dátumot, még nem tudták, hogy megbukik a kormány. Így a kongresszus programját is módosítanák.

„Szeretnénk úgy megszervezni, hogy programalkotó, programhirdető kongresszus legyen” – mondta a pártelnök azzal, hogy alighanem márciusban kerülhet sor az eseményre.

Decemberben egyébként Forró Krisztián még azt mondta, lemond pártelnöki posztjáról, ha nem számolják fel a platformokat, most viszont már nem emelte ki ezt a kérdést.

Márciusban a kongresszus akár a Magyar Fórummal való együttműködésről is tárgyalhatna. A Szövetség csütörtökön végül ugyanis ezt a választ kézbesítette Simon Zsoltnak:

„A Szövetség nyitott a párbeszédre, a párt vezetői találkoznak Simon Zsolttal, hogy tárgyaljanak a közös listaállítás lehetőségéről. Simon Zsoltot erről levélben tájékoztattuk. Célunk az érdemi párbeszéd, s ennek eredményéről a sajtó képviselőit részletesen a folyamat lezárultával tájékoztatjuk. A Szövetség az októberi megyei és helyhatósági választások elért kimagasló siker után az előrehozott parlamenti választáson is eredményesen szeretné képviselni a magyar közösséget és az általa lakott régiókat.”

Simonék másokkal is tárgyalnának

A Magyar Fórum részéről Simon Zsolt elnök, Gál Zsolt alelnök és Bindics László elnökségi tag lesz jelen a jövő heti megbeszélésen, a Szövetség delegációjának összetétele egyelőre ismeretlen.

Simon egyébként nem számít

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Simon Zsolt

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak