Napunk

Nőtt ugyan a családi pótlék, de többe kerül az iskolai ebéd és illeték

Illusztrációs kép. Fotó - TASR
Illusztrációs kép. Fotó – TASR

A januári iskolakezdés számos szülő számára egyet jelent az emelkedő iskolai illetékekkel és tandíjjal. Drágább az iskolai étkezés, de többet fizetnek a napközi és a művészeti alapiskolák foglalkozásaiért is. Az általunk megszólított szülőket az áremelésről nem tájékoztatják előre, hanem kész tények elé állítják őket.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Januártól 60 euróra emelkedik a családi pótlék, februártól pedig a szülők már a megemelt adóbónusz formájában jutnak több pénzhez. Szerettük volna kideríteni, hogy az infláció és az illetékek emelését követően mennyi pluszt jelent a családoknak a sokat vitatott családsegítő csomag.

Van, ahol már most magasabbak a költségek, mint amennyivel a kormány megemelte a családoknak járó összeget. Sokan viszont még nem is kapták kézhez az illetékek és az étkezés emeléséről szóló csekkeket, tájékoztatást.

Drágább az ebéd

Az iskolai étkezdék már ősszel arra panaszkodtak, hogy az oktatási tárca által 2019-ben meghatározott étkezési sávokból képtelenek kijönni. A minisztérium november közepén tette közzé a módosított keretszámokat és a korábbi háromról ötre emelte az étkezési sávokat. Ezért és az energiaárak, valamint az infláció miatt várható volt, hogy az önkormányzatok decemberben megemelik az iskolai, illetve óvodai étkezések illetékeit.

Dunaszerdahely önkormányzata december 13-án több helyi érvényű rendeletről tárgyalt, különböző adók és illetékek, köztük az oktatási intézményekkel kapcsolatos illetékek emeléséről is döntött. A január elsejétől hatályos új általános érvényű rendeleteket még nem tette közzé honlapján az önkormányzat. Ha a szülők tudni szeretnék, hogy januártól mennyivel emelkedik az óvodai, a napközi, a művészeti alapiskola illetéke, akkor végig kell böngészniük a decemberi testületi ülés programját és jegyzőkönyvét.

Egyszerűbb és gyorsabb kideríteni az iskolai ebédek új árát, mert a Gastro DS városi vállat honlapján tájékoztatja a szülőket, hogy az ételek elkészítésének költsége egységesen 50 centtel emelkedik. Így az alsó tagozatosok ebédje 2,40 euró (dunaszerdahelyi lakosok számára 1,90 euró), a felső tagozatosok számra 2,60, illetve 2,10 euró, míg a középiskolás diákoknak 2,80 euróban szabták meg az ebéd árát.

Nem az árral, a minőséggel van gond

Keszegh Zsuzsa, egy Dunaszerdahelyhez tartozó község lakosa a Napunk megkeresésére elmondta, hogy véleménye szerint 1,90 euróból lehetetlen ízletes és tápláló ételt készíteni. Akár többet is hajlandó lenne fizetni gyermeke ebédjéért, ha ehető, tápláló és a mennyiséget tekintve elegendő ételt kapna. „A szülők többsége 2,50 vagy akár 3 eurót is hajlandó lenne fizetni a gyereke ebédjéért, ha finom ételt kapnának, meggyőződésem, hogy 1,90-ből nem lehet tápláló és ízletes ebédet készíteni.”

Összehasonlításképpen: Keszegh Zsuzsa középiskolás lánya ezt a félévet Angliában tölti. „Három fontért, ami 4,50 eurónak felel meg – természetesen ez is kedvezményes összeg a diákoknak – ebédel a kantinban. Ezért az összegért kap levest, főételt, desszertet, 5-6 főétel közül választhat úgy, hogy nem kell előre feliratkoznia, és nagyon dicséri az ételt” – részletezi a külföldi tapasztalatokat Keszegh Zsuzsa azzal, hogy lánya a Vámbéry Ármin Gimnázium étkezdéjére sem panaszkodott, utóbbiban helyben főznek, és nem a központi konyháról kapják az ételt.

Keszegh Zsuzsa állítása szerint az iskolai étkezés színvonala akkor zuhant óriásit Dunaszerdahelyen, amikor több oktatási intézménybe egy központi konyháról, a Gastro DS-től kezdték el szállítani az ebédet. Bár a minőség ellen több alkalommal tiltakoztak a szülők, előrelépés nem történt az ügyben.

„Én eddig nem csatlakoztam a tiltakozók táborához, mert két gyermekem nagyon jó evő, a harmadik viszont válogatós. De ha a gyerek a kedvenc ételét sem eszi meg az iskolakonyhán, akkor egyértelmű, hogy valami nincs rendben” – szögezi le Keszegh Zsuzsa azzal, hogy minden délután éhesen veszi fel gyerekét a napköziből.

Hájos Zoltán polgármester újraválasztását követően november 8-án – állítása szerint meglepetésszerűen – végigkóstolta a Gastro DS-hez tartozó iskolakonyhákon az ebédet. Több szülő szerint azonban a minőség terén nincs változás.

Volt, ahol Hájos Zoltán sem evett meg mindent. Fotó – HZ archívuma

Maradnak a régi illetékek

Megszólítottunk egy négygyermekes diósförgepatonyi családot is, náluk is a megemelkedett költségek felől érdeklődtünk, gyerekeik a helyi óvodát és alapiskolát látogatják. Meglepetésünkre viszont a településen egyelőre nem emelkednek az illetékek. Egyelőre minden maradt a régi áron.

Emeltek, de nem drasztikusan

Füleken december közepén döntött az önkormányzat az iskolai illetékek emeléséről. Agócs Attila polgármester az emelést a villamos energia költségének jelentős emelkedésével – új szerződést között a város, mely alapján jelenleg háromszorosára nőtt a villamos áram ára ‒, illetve a közszférában várható 7–10 százalékos béremeléssel indokolja.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolai étkezés

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak