Napunk

Bukovszkyék kisebbségi törvényét kukázták, Gyimesi szerint új javaslat készülhet

Gyimesi György. Fotó - TASR
Gyimesi György. Fotó – TASR

Nemcsak a kormánybukás miatt került veszélybe a kisebbségi törvény elfogadása, hanem azért is, mert a decemberben összeült munkacsoport elutasította a kormánybiztos javaslatát.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Novemberben és decemberben is foglalkozott a koalíciós tanács a kisebbségi törvény ügyével, amelyben komoly változások álltak be. Ahogy azt a Napunk még november végén megírta, először az okozott bizonytalanságot, hogy a törvényt nem sorolták be a 2023-as jogalkotási tervek közé.

Štefan Holý, a jogalkotásért felelős miniszterelnök-helyettes hivatala akkor azt közölte, ez nem gond, a törvényt attól még elfogadhatják 2023-ban.

Még decemberben ülésezett viszont az az új munkacsoport, amelyet Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője vezetett. Gyimesi akkor azt mondta, akár képviselői javaslatként is benyújtaná a törvényt, amelynek az elfogadása szerepel a Heger-kormány programjában.

Azóta két nagy változás történt. Az első, hogy a Gyimesi vezette munkacsoport elutasította a törvénytervezetet, amelyet a kisebbségi kormánybiztos hivatala dolgozott ki. A másik pedig, hogy megbukott a kormány, így a törvény jövője végképp bizonytalanná vált.

Az előkészületek viszont így is folytatódnak, és a törvény elfogadását a kisebbségi szervezetek is sürgetik.

Bukovszky: se kép, se hang

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a tavalyi év folyamán többször is beszélt arról, hogy a kisebbségi törvény előkészítése megakadt, és őt mint kormánybiztost az államapparátus más képviselői mellékvágányra állították az ügyben. Bukovszky elsősorban a külügyminisztériumot vádolta azzal, hogy blokkolja a törvényt. A külügy élén szeptemberben személycsere történt, és Rastislav Káčer, az új miniszter azóta többször is elmondta, ő nem szándékozik blokkolni semmit, csak még nem került elé a konkrét szöveg.

Bukovszky azt állítja, őt az új munkacsoport decemberi ülésére meg sem hívták. Ott volt viszont a hivatal két alkalmazottja, akiket szembesítettek azzal, hogy a kormánybiztosi hivatal által kidolgozott javaslat nem jó. A munkacsoportban Gyimesin kívül főleg minisztériumi alkalmazottak ültek.

Bukvoszky László kisebbségügyi kormánybiztos nem tudja, mi lesz a kisebbségi törvény sorsa. Fotó -TASR

Bukovszkyék szerint főleg strukturális kifogások merültek fel a törvényjavaslattal kapcsolatban, illetve hogy az nem felel meg a néhány évvel korábban készült jogalkotási szándéknyilatkozatnak (legislatívny zámer).

Gyimesi György azt mondta, a találkozó eredményeiről értesíti a koalíciós tanácsot. „Azóta se kép, se hang” – mondja Bukovszky, akinek egy nappal a kormányról szóló bizalmatlansági szavazás előtt lett volna egy találkozója Gyimesivel, amelyet a képviselő lemondott, és azóta nem voltak kapcsolatban.

A kormánybiztos nem kapott semmilyen információt az ügyben közvetlen felettesétől, a kormányhivatal vezetőjétől sem.

Kidobták a kukába

Gyimesi szerint „nagyon hasznos találkozót” tartottak a kisebbségi törvényről decemberben. A fő eredmény az volt, hogy kiderült: a Bukovszkyék hivatala által készített törvényjavaslat „teljesen hasznavehetetlen”, ahogy a képviselő fogalmazott.

Milyen problémák merültek fel?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bukovszky László

Gyimesi György

Kisebbségek

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak