Napunk

Gólyafészekből a Prágai Várba – a cseh államfőválasztás esélyesei

Babiš, Nerudová és Pavel. Fotó - Deník N
Babiš, Nerudová és Pavel. Fotó – Deník N

Hamarosan véget ér a Zeman-éra, a Cseh Köztársaság harmadik államfője, a 78 éves Miloš Zeman második elnöki ciklusának végéhez közeledik. Az államfőválasztás első fordulóját január 13-án és 14-én tartják, a felmérések szoros versenyt jeleznek elő, így csupán a hétvégén válik teljesen biztossá, hogy Babiš, Pavel vagy Nerudová közül végül ki kerül a második fordulóba.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A választási felmérések közzétételének tilalma előtt, vasárnap és hétfőn hozta nyilvánosságra utolsó közvélemény-kutatásának eredményeit a STEM, a Data Collect a Kantar CZ, az Ipsos és a Median. A kampányidőszak során mind a négy ügynökség nyomon követte az államfőjelöltek népszerűségét és támogatottságát.

A hétvégi választáson nyolc jelölt méretteti meg magát, miután a Cseh Televízió vasárnapi vitáját követően Josef Středula bejelentette, hogy visszalép Danuše Nerudová javára. Nerudová mellett Andrej Babišnak és Petr Pavelnek van valós esélye bejutni a második fordulóba. A többi jelölt az esélytelenek nyugalmával vághat neki a hétvégének, mindnyájuk nagyjából 20 százalékponttal kevesebbet szerzett a felmérésekben, mint a befutó jelöltek.

A három esélyes közül is kiemelkedik Babiš és Pavel, azonban Nerudová számára is van remény. Sok múlik a következő néhány napon, de az eredmény várhatóan szoros lesz.

Felmentve a vád alól, az utolsó pillanatban

Hétfőn a bíróság felmentette a vád alól Andrej Babišt és egykori tanácsadóját, Jana Nagyovát a Gólyafészek-ügyben. Miloš Gregor politológus szerint az, hogy az ítélethirdetésre néhány nappal a választás első fordulója előtt került sor, Babiš malmára hajthatja a vizet.

Az ellenjelöltek kevésbé hatékonyan tudják felhasználni az ügyet az egykori miniszterelnök ellen, másrészt, ha Babiš bejut a második fordulóba, a javára meghozott ítélet árnyalhatja a róla megalkotott képet a potenciális választópolgárok számára.

„Az ítélethirdetéssel sok bizonytalan választó elől elhárult az akadály, amely eltántorította volna őket attól, hogy Babišra szavazzanak” – mondta a Deník N-nek a brünni Masaryk Egyetem Társadalomtudományi Karának politológusa.

Andrej Babiš. Fotó – Deník N/Gabriel Kuchta

Matúš Krčmárik, a SME külpolitikai rovatának vezetője némileg másképp látja Babiš helyzetét. Krčmárik arra hívta fel a figyelmet, hogy Babišnak stabil szavazótábora van, vagy szeretik őt az emberek, vagy nem, ezért úgy gondolja, keveseket befolyásolhat az ítélet, mert nem tartja valószínűnek, hogy sok olyan választópolgár lenne, aki Babiš és például Nerudová között vacillál.

Babiš, a biztos befutó?

A 68 éves, pozsonyi születésű egykori cseh miniszterelnök és vállalkozó stabil lábakon áll a felmérések szerint, a mért eredményei nem csaponganak. Támogatottsága viszonylag magas, 26,5% és 29,5% között mozog, az utóbbi időszakban magabiztosan hozza a választás második köréhez szükséges eredményeket.

Az említett négy felmérés közül egyik sem reflektál jelentősen a hétfői ítélethirdetésre, bár a Median a válaszok egy részét hétfőn gyűjtötte be, de ezek száma elenyésző.

A közvéleménykutató-ügynökségek január elején mind azt jósolták, hogy Babiš simán hozza az első kört, az Ipsos és a STEM adatai szerint pedig győztesként kerülhet ki a második fordulóból is, de ennyire ne szaladjunk előre. Van ugyanis néhány tényező, ami behúzhatja a féket Babiš biztos siker felé robogó szekerén.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Babiš

Csehország

Választások

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak