Napunk

Napunk newsfilter: Sokan Heger tenyerébe csapnának, ha nem fogná a másik kezét Matovič

Eduard Heger. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Heger a veszett fejsze nyelét keresi. 2. Fico a referendumért aggódik, de közben már az előrehozott választásra kampányol. 3. Nemzetstratégiai jelentőségű lett a Vodafone-ügylet Magyarországon.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Heger a veszett fejsze nyelét keresi

Eduard Heger megbízott kormányfő az új kormánytöbbség gründolásán dolgozik. Tegnap jelentette be, hogy elkezdte gyűjteni a képviselők aláírásait, hogy megszerezze a támogató többséget a parlamentben – amihez minimum 76 képviselő kell. Az a terve, hogy az összegyűjtött aláírásokat még a héten eljuttatja a köztársasági elnöknek. Eltökélt, hogy előrehozott választások helyett az országban csak 2024-ben tartsanak parlamenti választást.

Tavaly decemberben a parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól. A megbízott miniszterelnök előtt a legnagyobb akadály az, hogy a legnagyobb kormánypártot továbbra is Igor Matovič irányítja, aki elsősorban, másodsorban és harmadsorban is a saját érdekei szerint politizál.

Heger helyzete nem könnyű, az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodik, hogy választásra csak egy év múlva kerüljön sor, de a volt kormánykoalíció tagjai már annyi kárt okoztak az országnak és egymásnak, hogy jelenleg a júniusi vagy a szeptemberi előrehozott választások időpontja a legvalószínűbb.

Január végéig van ideje Hegernek rendezni a sorokat, de leginkább a saját pártján belüli viszonyok hátráltatják a következő lépés megtételét. Az OĽaNO-ban kirobbant konfliktus nyomán, ha kenyértörésre kerül sor, szinte lehetetlen a minimális többség megszerzése a parlamentben.

Ján Budaj ma bejelentette, hogy a Heger–Matovič kettősből Hegert támogatja, ha át szeretné venni a párt irányítását, bár az is elképzelhető, hogy Budaj és képviselőtársai (tízen léptek ki a párt frakciójából) már nem a mozgalomban tervezik a politikai jövőjüket.

Távol tartani a radikalizmust. Igor Matovič távozni kényszerült a pénzügyminiszteri székből, és szemmel láthatóan nem tudja elfogadni ezt a vereséget. Azóta egyre agresszívabb és uszítóbb a közösségi médiában.

Matovič radikalizálódása a pártban többeknél is kiverte a biztosítékot. Heger és Jaroslav Naď honvédelmi miniszter egészen máshogy látja a párt jövőjét, és nemcsak hogy elhatárolódnak a pártvezértől, hanem nyílt sisakos harcra is készek.

Budaj mellett megszólalt ma Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője, aki elmondta, hogy a párt frakciója támogatja Heger törekvését, hogy a parlamentben új koalíciós többséget szerezzen.

Kulcsfontosságú lesz, hogyan viszonyul Heger próbálkozásához a kormányt buktató SaS. Tegnap Richard Sulík pártelnök azt mondta, nem folynak hivatalos tárgyalások új koalícióról. De az SaS képviselője, Vladimíra Marcinková ma kijelentette, hogy nem tartja kizártnak egy új kormánytöbbség támogatását.

Összegezve: Heger esélye a sikerre minimális. Ha nyélbe ütné is az egyezséget a volt koalíciós partnerekkel, ők csak Matovič nélkül lennének hajlandók együttműködni, amit a sebzett, hiú pártvezér nem engedne, és ő torpedózná meg Hegert. Az az érzésünk, hogy a volt kormánykoalíció már mindent kijátszott és eljátszott.


2. Fico a referendumért aggódik, de közben már az előrehozott választásra kampányol

Robert Fico, a Smer elnöke népszavazást kezdeményezett, és ma erőteljesen kampányolt, vagy inkább megfenyegette az ország népét, hogy túl sok múlik a referendumon, és ha az emberek nem vesznek rajta részt, akkor „a lehető legrosszabb év vár ránk”. A referendum január 21-én, jövő szombaton lesz.

Sikeres népszavazás esetén olyan alkotmánymódosításra kerül sor, amely a parlamentnek lehetővé teszi, hogy lerövidítse a hivatali idejét. Borítékolható, hogy a népszavazás alacsony részvételi arányt hoz – tehát érvénytelen lesz.

Fico már a múlt héten kifogásokat keresett, hogy miért lesz az általa kezdeményezett népszavazás eredménytelen. Akkor a köztársasági elnököt hibáztatta, mert „szerencsétlen” dátumot választott, az ünnepek után kevés idő maradt kampányolni.

Ma úgy ébredt Fico, hogy mások hibáztatása talán kevés lesz, és elkezdte a „népszavazási” kampányt. Jórészt a megbízott kormány hibáit használta ki. Felsorolta, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek a vállalkozók, mert többet kell fizetniük a gázért és villanyért. Nem felejtette el megemlíteni a garamszentkereszti Slovalco bezárását sem, hogy érzékeltesse az országot vezetők inkompetenciáját.

A megdrágult iskolai ebédekkel folytatta a sort, fölemlegette, hogy ők bezzeg bevezették az iskolai ingyenebédet, amit az új kormány gyorsan eltörölt.

A populista Fico olyan húrokat pengetett,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Magyarország

Napunk newsfilter

Népszavazás 2023

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak