Napunk

Napunk newsfilter: A nagymihályi romák leckét adtak Kotlebáéknak

Az újévi gyilkosság helyszíne Nagymihályban. Fotó N - Peter Lázár
Az újévi gyilkosság helyszíne Nagymihályban. Fotó N – Peter Lázár

1. A rasszista recept: hagyj nyomorban egy társadalmi csoportot, hogy aztán szavazatokat gyűjthess a kárukra. 2. Újabb csapás a magyar oktatási rendszerre: az EU felfüggeszti több felsőoktatási programját. 3. Elkezdődött egy per, amely a Smer vezető politikusait is érinti.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A rasszista recept: hagyj nyomorban egy társadalmi csoportot, hogy aztán szavazatokat gyűjthess a kárukra

Nagymihályba hirdetett vasárnapra megmozdulást Marian Kotleba, miután január 1-jén az Angi Mlyn romatelepről származó 18 éves Valentín meggyilkolta a 46 éves egészségügyi nővért, Erikát. Az ĽSNS elnöke emellett polgári milíciák létrehozására hívta fel a kelet-szlovákiaiakat.

Kotleba nem azt kapta, amire várt, több száz roma várta őt Nagymihályban, kifejezve nemtetszésüket a megbélyegzés, az általánosítás, a rasszizmus ellen.

Kotlebáéknál nem választási fogás a rasszizmus, hanem része a gépezetnek. Láthattuk ezt 2009-ben, amikor még a Kotleba vezette Szlovák Testvériség szervezett tüntetést Szentmihályfalván, amikor egy idős embert helyi romák vertek össze, és akkor is, amikor tűz ütött ki Krasznahorka várában, és a gyanú a helyi romákra terelődött.

Mondani sem kell, hogy ellentétes irányú mozgásról van szó, mint a Vár úti gyilkosság utáni politikusi nyilatkozatok esetében. Akkor Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger kormányfő a társadalom egy csoportja elleni gyűlölet ellen beszélt, most pedig Kotleba, ahogy Robert Fico is, épp gyűlöletet szít.

Az ĽSNS az utóbbi időkben krízisben volt, kivált belőle egy csoport, és megalapította a jelenleg sokkal sikeresebb Republikát, Kotleba felfüggesztettet kapott tiltott jelképek használata miatt, és a pártot stabilan mélyen a parlamentbe jutási küszöb alatt mérik.

Jó alkalomnak tűnt a nagymihályi eset. Kétszer már bevált, akkor a parlamentbe juttatta a szélsőjobbot a romakártya használata.

Azonban a nagymihályi romák helyre tették Kotlebáékat. Az ĽSNS be nem jelentett megmozdulásával párhuzamosan ők egy bejelentett eseményt szerveztek, amivel kifejezték véleményüket a kirekesztéssel szemben, majd amikor a helyzet feszültté vált, elvonultak, és a meggyilkolt nővér emlékére gyújtottak gyertyát.

Különösebb manifesztumok, szavak nélkül is sikerült érzékeltetni, hogy ez már egy más világ. Egy öntudatosabb roma közösség áll szemben a szélsőjobb hergelésével.

És ezzel a tudatossággal számolni kell Ficónak is, aki már otthonosan mozog a rasszizmus terepén. Emlékezzünk most csak egy esetre, az elhíresült 2013-as szepsi brutális romaverésre – amikor rendőrök hatoltak be a romatelepre és vertek laposra szinte mindenkit, akit láttak.

Az esettel kapcsolatban Fico akkor a romákat hibáztatta. Nyíltan rasszista nyelvet beszélt, és az abban az időben zajló köztársaságielnök-jelölti kampányában is megpróbálta kihasználni mindezt a Smer-elnök.

Most Fico arról beszél, hogy a „liberális média” nem szentel annyi figyelmet a nagymihályi gyilkosságnak, mint amennyit a Vár úti terrortámadásnak, mégpedig azért, mert a nagymihályi gyilkosság feltételezett elkövetője roma származású.

Ez a nyelv megint csak a rasszizmussal egyenlő, bár esetében kezdetben nem volt olyan egyértelmű ez az elköteleződés, mint Kotlebáék esetében – 2009-ben például Fico volt a miniszterelnök, amikor a rendőrség keményen fellépett a szentmihályfalvi Szlovák Testvériség-felvonulással szemben.

Az utóbbi időben azonban rendszeresek a rasszista megnyilvánulások a Smer elnökétől. Bár annak sem örülhetnénk jobban, ha a cinikus pragmatizmus újabb megnyilvánulása volna a választások közeledtével a romakártya kijátszása a „szocdem” párt vezérétől.

Az eseménysor egyébként klasszikus esete a szélsőjobb zabhegyezésének, amit politikának adnak el. Ehhez a játékhoz pedig Igor Matovič a legszélesebb mosollyal asszisztált. S ennyiben az újévi gyilkosság sajnos annak a politikai játéknak is a következménye, aminek tanúi voltunk az utóbbi időben.

A nagymihályi eset egy kegyetlen gyilkosság, ami nem igazolható semmivel. De az ilyen tetteknek alapot szolgáltató társadalmi helyzet javítható. A 18 éves Valentín szűkös anyagi körülmények közt élt, szegénységben a romatelepen. Ahogy tudjuk, a szegénység nemcsak a pénz, hanem a lehetőségek hiányát is jelenti. A mobilitás nullfokát. Elkeseredettséget, frusztráltságot, dühöt. Bőrszíntől függetlenül.

Amire rátettek egy lapáttal azok a krízisek, amiket az ország megélt. És amin az OĽaNO által sokat fényezett családsegítő csomag sem sokat segített a telepek lakói szempontjából. Az azt jellemző szalonkirekesztés abban is megnyilvánult, hogy az adóbónusz vált a támogatás egyik legfőbb formájává, ami az alsó rétegeket nem érinti. Ahogy a körpénzt sem valószínű, hogy ki fogják használni a telepeken lakó gyerekek.

Emlékezzünk, az elnöki vétót Matovičék épp az ĽSNS és más szélsőjobbos képviselők segítségével törték meg.

A nyomorral együtt pedig a düh is nőni fog.


2. Újabb csapás a magyar oktatási rendszerre: az EU felfüggeszti több felsőoktatási programját 

Ideiglenesen bár, de kizárja az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból az alapítványi egyetemeket az Európai Bizottság. A tiltás összesen 21 magyarországi oktatási intézményt érint.

Az Orbán-rendszer a saját képére alakította a felsőoktatást, és más területek után most itt is jött egy visszajelzés: az új rend nem illik abba a demokratikus keretbe, amibe elvileg kellene, ha már az EU tagja az ország, és ha már számít az onnan érkező pénzekre.

Konkrétabban az EU azt kifogásolja, hogy az alapítványi egyetemek működési modellje nem garantálja a pénzforrások átlátható kezelését, ugyanis nem vonatkoznak rájuk sem a közbeszerzési, sem pedig az összeférhetetlenségi szabályok. Emellett még az ellen is szót emeltek, hogy az alapítványok vezető testületeibe jobbára magas rangú fideszes politikusok kerülnek, s ezek a kuratóriumok teljhatalommal irányítják az egyetemeket.

Beszédes az is, hogy a finanszírozás leállításáról 2022. december 15-én döntöttek az EU pénzügyminiszterei, amellett, hogy a korrupciós veszélyek miatt befagyasztották a Magyarországnak 2021‒2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát.

Mit is jelent ez számokban? Olyan egyetemek kerültek most kényes helyzetbe például, mint a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Bűnügy

Kisebbségek

Marian Kotleba

Napunk newsfilter

Oktatás

Robert Fico

Romák

Smer

Szélsőjobboldal

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak