Napunk

A művészeti alkotásokat célba vevő klímaaktivisták védelmében

A Just Stop Oil két aktivistája John Constable A szénásszekér című festményénél. Fotó - Just Stop Oil/Twitter
A Just Stop Oil két aktivistája John Constable A szénásszekér című festményénél. Fotó – Just Stop Oil/Twitter

A múzeumokat és remekműveket célba vevő ökoaktivisták joggal indokolhatják erőszakmentes polgári engedetlenségüket azzal, hogy demokráciáink nem mutatnak kellő figyelmet a jövő generációinak érdekei iránt. Akárcsak a szüfrazsetteknek több mint egy évszázaddal ezelőtt, a mai fiataloknak sincs hangjuk.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Tavaly júliusban a Just Stop Oil két aktivistája belépett a londoni Nemzeti Galériába, és elsétált John Constable A szénásszekér című festményéhez, amely a 200 évvel ezelőtti vidéki Anglia ikonikus ábrázolása. Miután a festményt a környezet rombolását bemutató képpel borították be, a kerethez ragasztották a kezüket, és várták a letartóztatást.

Az infláció növekedésével és az ultraalacsony kamatlábak korszakának elmúltával a pénzügyi piacok hatalmas stresszteszttel néznek szembe 2023-ban. Míg a bankrendszer szilárdabb, mint 2008-ban volt, az ingatlanpiaci visszaesés súlyos hatással lehet a különösen érintett magántőke-befektetési vállalkozásokra, rendszerszintű válságot produkálva.

Három hónappal később egy másik aktivista pár elment a Nemzeti Galériába, és paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgóit. Hollandiában az egyik aktivista Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című művére ragasztotta a fejét, amire egy másik valami pirosat öntött. Bécsben a Last Generation nevű szervezet tagjai, akik azért kapták ezt a nevet, hogy hangsúlyozzák, mi vagyunk az utolsó generáció, amely képes megakadályozni a katasztrofális klímaváltozást, Gustav Klimt Élet és halál című művét fekete olajos folyadékkal öntötték le. Potsdamban pedig mások burgonyapürét kentek Claude Monet Szénakazaljára.

Az aktivisták az összes felsorolt incidens során üveggel védett festményt választottak, ezzel felhívták a figyelmet a nagyszerű műalkotásokra, de nem károsították azokat. A szénásszekéres akció üzenete az volt, hogy ha nem hagyjuk abba a fosszilis tüzelőanyagok használatát, akkor az olyan jelenetek, mint amit Constable festett, örökre eltűnnek.

A Klimt-festmény címe arra emlékeztet bennünket, hogy a klímaváltozás élet-halál kérdés. Az aktivisták a Leány gyöngy fülbevalóval kapcsolatos akciójukkal kétségbe vonták az értékeinket, miközben megkérdezték a döbbent bámészkodókat, hogy mit éreztek, amikor látták, hogy a gyönyörű festmény láthatóan tönkremegy. „Felháborodott?” – kérdezték, majd válaszoltak a saját kérdésükre: „Rendben. És hol van ez az érzés, amikor azt látja, hogy a bolygó a szeme láttára pusztul el?”

Értékeljük a művészetet, de összehasonlíthatatlanul fontosabb, hogy mit veszítünk az éghajlatváltozás miatt. Minden kockán forog, amit ezen a bolygón nagyra értékelünk, beleértve az emberi és nem emberi élet folytonosságát is. Akkor miért van az sokak esetébe, hogy miközben támogatják az éghajlatváltozás elleni határozottabb fellépést, ellenzik a Just Stop Oil és a Last Generation akcióit?

Előfordult már korábban. Martin Luther King „Levele a birminghami börtönből” válasz nyolc fehér papnak, akik egy birminghami újságban egyetértettek King céljaival, ugyanakkor „szélsőséges” cselekedeteivel nem (amely cselekedetek máskülönben teljes mértékben híján voltak az erőszaknak). Arra kérték Kinget, hogy türelmesen várjon ki egy „alkalmasabb időszakot”. King azt válaszolta, hogy ezt a langyos elfogadást „inkább találta zavarónak, mint a nyílt elutasítást”. Az ökoaktivisták hasonló zavart tapasztalhatnak, amikor olyan emberek bírálják őket, akik azt mondják, hogy ugyan osztják céljaikat, de tiltakoznak erőszakmentes próbálkozásaikkal szemben, amelyek – miközben ügyelnek arra, hogy ne károsítsák a művészetet – igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos lenne elkerülni a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Rengeteg olyan múltbeli és jelenlegi tüntetőt tisztelünk, akik megsértették a törvényt egy jó ügy érdekében. A szüfrazsettek a nagy művészetet célozták meg a nők szavazatainak megszerzéséért folytatott küzdelmükben, és a mai ökoaktivistáktól eltérően szándékosan felhasították a festményeket. Ma azonban a feminizmus hősies úttörőinek tekintjük őket. Az Egyesült Államokban King születésnapja szövetségi ünnep. Támogatjuk a bátor iráni nőket az ottani teokrácia elleni tiltakozásukban. És mégsem támogatjuk az erőszakmentes tiltakozást az olyan kormányzati politikák ellen, amelyek nyilvánvalóan nem elégségesek a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott cél eléréséhez, miszerint a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 2 ºC, vagy inkább 1,5 ºC alatt tartsuk?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Klímaváltozás

Környezetvédelem

Művészet

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak