Napunk

Napunk newsfilter: A nagymihályi tragédia belekiáltja az ország arcába, hogy kezdeni kell végre valamit a súlyos szociális feszültségekkel

Hamran István országos rendőrfőkapitány. Fotó - TASR
Hamran István országos rendőrfőkapitány. Fotó – TASR

A rendőrség szerencsére gyorsan reagált, de a gyilkossághoz vezető gondokkal elsősorban a politikának kell foglalkoznia.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A téli szünet alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért most kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 9-től jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

Szörnyű tragédiával indult az új év: január elsején hajnalban Nagymihályban egy fiatalember brutális kegyetlenséggel megölt egy 46 éves nőt. A nővérként dolgozó Erika hajnalban pénzt vett ki egy ATM-ből, az elkövető követte, kirabolta, és közben halálos sebeket ejtett rajta.

Össztársadalmi jelentőség. A rendőrség két nap alatt elfogta a gyilkost, aki a hírek szerint Csehországba akart menekülni. „Megértettük ennek az eseménynek az össztársadalmi jelentőségét” – mondta Hamran István rendőrfökapitány a szerdai sajtótájékoztatón, és az is szerencsés, hogy ilyen gyorsan kézre került a gyilkos. Ennek ugyanis elrettentő ereje van, az ilyen tettekre hajlamosak a gyors rendőri munkát látva kétszer is meggondolják, mit cselekszenek.

A gyilkos a pletykák szerint a nagymihályi „osadáról” jött, vagyis a cigánytelepről. Ezt Hamran nem erősítette meg, de nem is cáfolta, sokan tényként kezelik. Ha valóban így van, akkor a gyilkos a szörnyű tettével a cigányságot is újra megbélyegezte az erre különböző okokból fogékonyak szemében, és olajat öntött a szociális feszültségek tüzére.

És az is szerencsés, hogy a gyilkos még az előtt meglett, hogy Kotleba Nagymihályba megy. Az ĽSNS vezére ugyanis már megüzente, hogy vasárnapra gyűlést szervez a városba. A szokásos: a szélsőjobboldal ráugrik a témára, mert az ilyen tragédiák és a szélsőjobboldal is ugyanannak a problémacsomagnak a tünetei: a súlyos szociális feszültségeké, a leszakadt, felzárkózni képtelen közösségeké, amiket évtizedek óta hanyagol az állam, nem tudja vagy nem is akarja megoldani ezeket a problémákat.

Ez a szörnyű tragédia – ha a gyilkos tényleg a cigánytelepről jött – ezekre a megoldatlan problémákra hívja fel a figyelmet, és ordítja bele az ország arcába, hogy kezdeni kell valamit velük. A rendőrség gyors intézkedése nem engedte át a kezdeményezést a szélsőjobbnak, ami erőfitogtatással és a feszültségek eszkalálásával játszaná el, hogy tudja a megoldást. Azonban a problémacsomag megoldása nem a rendőrség feladata, hanem a politikáé.

KeletNyugat. Kotleba

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bűnügy

Hamran István

Marian Kotleba

Nagymihály

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak