Napunk

Napunk newsfilter: A nagymihályi tragédia belekiáltja az ország arcába, hogy kezdeni kell végre valamit a súlyos szociális feszültségekkel

Hamran István országos rendőrfőkapitány. Fotó - TASR
Hamran István országos rendőrfőkapitány. Fotó – TASR

A rendőrség szerencsére gyorsan reagált, de a gyilkossághoz vezető gondokkal elsősorban a politikának kell foglalkoznia.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A téli szünet alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért most kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 9-től jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

Szörnyű tragédiával indult az új év: január elsején hajnalban Nagymihályban egy fiatalember brutális kegyetlenséggel megölt egy 46 éves nőt. A nővérként dolgozó Erika hajnalban pénzt vett ki egy ATM-ből, az elkövető követte, kirabolta, és közben halálos sebeket ejtett rajta.

Össztársadalmi jelentőség. A rendőrség két nap alatt elfogta a gyilkost, aki a hírek szerint Csehországba akart menekülni. „Megértettük ennek az eseménynek az össztársadalmi jelentőségét” – mondta Hamran István rendőrfökapitány a szerdai sajtótájékoztatón, és az is szerencsés, hogy ilyen gyorsan kézre került a gyilkos. Ennek ugyanis elrettentő ereje van, az ilyen tettekre hajlamosak a gyors rendőri munkát látva kétszer is meggondolják, mit cselekszenek.

A gyilkos a pletykák szerint a nagymihályi „osadáról” jött, vagyis a cigánytelepről. Ezt Hamran nem erősítette meg, de nem is cáfolta, sokan tényként kezelik. Ha valóban így van, akkor a gyilkos a szörnyű tettével a cigányságot is újra megbélyegezte az erre különböző okokból fogékonyak szemében, és olajat öntött a szociális feszültségek tüzére.

És az is szerencsés, hogy a gyilkos még az előtt meglett, hogy Kotleba Nagymihályba megy. Az ĽSNS vezére ugyanis már megüzente, hogy vasárnapra gyűlést szervez a városba. A szokásos: a szélsőjobboldal ráugrik a témára, mert az ilyen tragédiák és a szélsőjobboldal is ugyanannak a problémacsomagnak a tünetei: a súlyos szociális feszültségeké, a leszakadt, felzárkózni képtelen közösségeké, amiket évtizedek óta hanyagol az állam, nem tudja vagy nem is akarja megoldani ezeket a problémákat.

Ez a szörnyű tragédia – ha a gyilkos tényleg a cigánytelepről jött – ezekre a megoldatlan problémákra hívja fel a figyelmet, és ordítja bele az ország arcába, hogy kezdeni kell valamit velük. A rendőrség gyors intézkedése nem engedte át a kezdeményezést a szélsőjobbnak, ami erőfitogtatással és a feszültségek eszkalálásával játszaná el, hogy tudja a megoldást. Azonban a problémacsomag megoldása nem a rendőrség feladata, hanem a politikáé.

KeletNyugat. Kotleba

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bűnügy

Hamran István

Marian Kotleba

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Nagyjából 20-30%-os volt a részvétel a cseh államfőválasztás második fordulójának első néhány órájában. Az első fordulóban ugyanebben az időszakban a részvételi arány 20% körül mozgott. (čtk)

Hivatalos látogatásra érkezik kedden Szlovákiába Alexander Van der Bellen osztrák államfő, aki Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel főként az Ukrajnában zajló háborúról tágyal majd. Ez lesz Van der Bellen első hivatalos látogatása az újraválasztása után.