Napunk

Napunk newsfilter: Simon Zsolt ajánlata felrázhatja a Szövetséget

Simon Zsolt. Fotó - TASR
Simon Zsolt. Fotó – TASR

1. A Magyar Fórum megszólította a Szövetséget, hogy tárgyaljanak az egységes választási listáról.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A téli szünet alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért most kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 9-től jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

1. Simon a lovak közé csapott

Álmosan indult ez az év is, a múlt év végi káosz mintha soha nem lett volna, olyan csendes most minden – a politikai pártok szinte tetszhalott állapotban vegetálnak. De nem Simon Zsolt és a Magyar Fórum!

Egy, szinte a semmiből érkezett sajtóhírben a Magyar Fórum megszólította a Szövetséget, hogy kezdjenek el tárgyalni az egységes választási lista kialakításának lehetőségéről. Fontos a pontos fogalmazás: Simon nem azt írja, hogy közös listát akar, mindössze illedelmesen felveti a lehetőséget: gondolkodjunk el rajta, van-e egyáltalán igény a Szövetség részéről ilyesmire.

Ezzel pedig az első PR-csatát már meg is nyerte: ő kezdeményezett, és szélesre tárta az ajtót, láthatja mindenki.

Agyaglábú Szövetség. Nem tudni, hogy ma még van-e bárki a szlovákiai magyarok között, aki őszintén elvárna bármiféle kezdeményezőkészséget, ötletet, jövőképet, víziót a Szövetségtől. Ez a párt az örök megkésettség állapotában vegetál, és kizárólag a saját kicsinyes belső vitái kötik le az energiáit. 2023 elején is.

Elképzelhető, hogy fél év múlva előrehozott választások jönnek az országban, a Szövetségen belül pedig nyílt háború zajlik a platformok között. Forró Krisztián pártelnök letolt gatyával nézi, ahogy Berényi József azon intrikál, hogy a hidas és összefogásos hangok végleg eltűnjenek a pártból.

Az tény, hogy Berényi nagyban játszik, és ha a megyei választások példájából indulunk ki, valószínűleg átnyomja az akaratát. De ez időbe fog telni, és senkinek nem fogja tudni beadni, hogy ez a platformok nélküli Szövetség nem egy MKP 2.0.

Mivel a Szövetség politikusai ezzel a palotaforradalommal vannak elfoglalva, talán észre sem vették, hogy körülöttük nagyot változott a világ, és Pozsonyban megbukott a kormány. (Ez ugye annál is inkább elképzelhető, hogy néhány szövetséges kizárólag Budapest felé orientálódik.)

Így történhetett, hogy Simon Zsolt volt az, aki nem aludt be, és kezdeményezett, mondván: talán ideje lenne elkezdeni foglalkozni a választásokkal.

Simon pálfordulása. Abban Simon Zsoltnak kétségtelenül igaza van, hogy amennyiben tényleg közös listát szeretnének a Szövetséggel, akkor nem szabad vesztegetni az időt, mivel a voksolás akár már júniusban is itt lehet.

Az viszont érdekes, hogy a semmiből előállt egy ilyen javaslattal, hiszen november elején még azt mondta, ő nem akar csatlakozni a Szövetséghez, mert „nem akar veszekedni”, illetve célozgatott valami olyasmire is, hogy a Magyar Fórum mögött „nem áll semmilyen keresztapa”, ami feltételezné, hogy – legalábbis Simon szerint – a Szövetség mögött van ilyen.

Külön érdekes ebből a szemból Simon viszonya a volt hidas kollégákkal, akiket korábban azzal vádolt, hogy aktívan részt vettek a Fico-féle maffiaállam kiépítésében. „Velük nem lehetséges a magyarok hiteles és becsületes érdekképviseletének a létrehozása” – mondta 2021-ben. Ezek után Sólymosék nem biztos hogy szívesen közösködnének vele, és Simon hitelessége is megkérdőjeleződne. De hát ez volt a helyzet Mózes Szabolcsék és a Híd esetében is, vagyis semmit nem zárhatunk ki.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Napunk newsfilter

Simon Zsolt

Szlovákiai magyar

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak