Napunk

A kutyasétáltatás hatékonyabb lehet, mint a konditerem. Hogyan adjuk le az ünnepi kilókat

Fotó - Fotolia
Fotó – Fotolia

Ha csak most kezdjük a súlycsökkentést, ajánlott reális célokat kitűzni és lassan kezdeni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A társadalom egy részében még mindig él az a tévhit, hogy az ünnepek során felszedett kilóktól az éhezés, a drasztikus, alacsony kalóriás diéták vagy a konditerembérlet segít megszabadulni. Ismerünk olyan eseteket is, amikor az emberek saját maguknak állítják be a diétát, elkezdenek otthon aktívan sportolni, emellett pedig az internetes sarlatánok videóira támaszkodnak.

„Az internet tele van megvalósíthatatlan célokkal, amik a fantazmagória határát súrolják. A valóság viszont az az ember, aki nem tud helyesen ülni sem a széken. Meg kell neki mutatnunk, mit kell tennie, és javítanunk kell az életminőségén” – magyarázza Tomáš Mihalík fitnesz- és erőnléti edző.

Ezek a történetek gyakran végződnek az elégtelen eredmények okozta frusztrációval, a rossz szokásokhoz való visszatéréssel, rosszabb esetben pedig kellemetlen sérülésekkel, amik még inkább elveszik az emberek kedvét a mozgástól.

Illusztrációs fotó – Tomáš Benedikovič

Óvatosan a radikális változásokkal

A fogyás egy triviális elven alapul. „Főleg az energiadeficitről van szó, amikor is az ember mínuszba kerül a kalóriákkal – többet éget el, mint amennyit bevisz” – írja Milan Sedliak sportszakértő A test a 21. században című könyvében.

A gyakorlati megvalósítás valamivel igényesebb. A súlycsökkentéssel és alakformálással kapcsolatban több akadály is felmerül.

Az első közülük a motiváció. Megfogadta, hogy a változtatást majd csak az ünnepek után kezdi meg, amikor már nem fognak egész nap az asztalon illatozni a sütemények? Ha sokáig fogja halogatni a döntést, nem biztos, hogy működni fog. Az év kezdete egy ideális időszak arra, hogy az ember több időt találjon saját magára és az egészségére.

Nem egyszerű elsajátítani az új szokásokat a munkahelyi rohanásba való visszatérés után, és még nehezebb elkezdeni őket, amikor már megszokjuk a mozgás nélküli és monoton étkezéssel járó munkahelyi rutint. Egy átlagos, irodában dolgozó ember ugyanis reggel felkel, autóval vagy villamossal elmegy a munkahelyére, lifttel felmegy az irodába, tíz órát ül az asztalnál, és este már érzi, hogy meg kellene pihennie.

A második rizikó a saját erőnk túlbecsülése. Akit zavarnak az ünnepek alatt felszedett kilók vagy a passzív életmód, és aki idén végre jobban szeretné érezni magát, annak minél hamarabb el kell kezdenie a változtatást, de csak fokozatosan.

„Nem kell rögtön pánikolni, mert a drasztikus kalóriabevitel-csökkentés nem oldja meg a problémát és még tönkre is teheti a metabolizmust, amit rosszabb esetben hónapokba vagy akár évekbe is telhet helyreállítani” – mondta egy decemberi előadásán Boris Bajer orvos, fiziológus és táplálkozási szakértő.

A diéták és túlevések állandó váltakozása Bajer szerint nem jó megoldás. Inkább azt ajánlja, hogy lassan kezdjünk el változtatni az étkezési szokásainkon, fokozatosan növeljük az ünnepi időszak után a fizikai aktivitásunkat. Az étkezési szokásokban nem sokkal nyár előtt eszközölt radikális változtatások és a kimerítő edzések ugyanis nem oldják meg a problémáinkat.

A szakemberek gyakran figyelmeztetnek annak fontosságára, hogy a kezdők ne essenek fanatizmusba, mivel a biztonságos és hatékony fogyás egy hosszan tartó folyamat. „Ismerünk olyan embereket, akik egyik napról a másikra szigorú diétába fognak és nagy fizikai megterhelésnek teszik ki magukat, ami általában kontraproduktív” – figyelmeztet Martin Sedliak sporttudós.

Eljön a látható változások ideje is, de csak később, ha rendszeresen és becsületesen járunk edzeni. „Ez az oka annak, hogy miért 3–6 hónapnyi intervallumban készül a legtöbb minőségi tanulmány. A változáshoz időre van szükség” – magyarázza Michal Králik fitneszedző.

Illusztrációs kép – TASR

Sétával is lehet fogyni

Még mielőtt belekezdenénk a súlycsökkentésbe, vegyük figyelembe, hogy nagyon fontos a mentális egészségünk is. Ajánlott, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, és hogy az új szokásokra ne szükséges rosszként tekintsünk. Meg kell találnunk az örömöt a sportban és a jó ételekben is.

„Népszerű a mozgás lelki egészségre tett pozitív hatásairól beszélni, viszont néhány ember számára a sport nagyon stresszes is lehet. Elég csak bekapcsolni egy fogyókúrás tévéműsort. A szereplők esetében szó sincs a mozgás relaxációs hatásairól” – magyarázza Petra Pačesová sportpszichológus.

Egy passzív embernek, akinek nem volt kapcsolata a mozgással, időre van szüksége a pozitív kapcsolat kialakításához. Ilyenkor fontos, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Életmód

Fogyás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak