Napunk

Napunk newsfilter: Durva évkezdés Žilinkától, befogná az ügyészek száját

Maroš Žilinka. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Maroš Žilinka. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Žilinka átveszi az ellenőrzést az ügyészségek kommunikációja felett. 2. Békemenet helyett tudásmenet van Magyarországon.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

Kedves Olvasók! A téli szünet alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért most kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 9-től jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

1. Žilinka átveszi az ellenőrzést az ügyészségek kommunikációja felett

Tavaly Maroš Žilinka főügyész január elején azzal borzolta a kedélyeket, hogy az Egyesült Államokkal kötendő védelmi szerződéssel riogatott. Azt terjesztette, hogy a szerződés elfogadása az ország szuverenitását veszélyezteti. A főügyész indokolatlanul folyt bele politikai játszmákba, és Robert Ficóval és a szélsőjobbal találta magát egy oldalon.

Idén is erősen kezdi az új évet Žilinka: a fejébe vette, hogy országos szinten megrendszabályozza az ügyészségek kommunikációját – írta meg a Denník N. Például ha a Speciális Ügyészi Hivatal a közösségi médiában szeretne valamit posztolni, ahhoz a főügyész engedélyére lesz szükség.

Azzal magyarázza a változást Žilinka, hogy egységesíteni szeretné az ügyészségek kommunikációját. Az egyik fő változás az új stratégiában az, hogy a médiával az egyes ügyészségek szóvivői tartják a kapcsolatot. Tehát ha egy újságíró információt vagy interjút szeretne kérni egy ügyésztől, akkor az ügyésznek a szóvivővel kell egyeztetnie.

Egészen meredek kérést is tartalmaz a főügyész rendelete. Minden újabb létrehozandó profilhoz a közösségi médiában szükség lesz jóváhagyásra, sőt, a meglévő oldalakat a rendelet életbe lépéstől számítóan 15 napon belül szintén jóvá kell hagyatni. Ez pedig így bizony totális kontrollt jelent.

Lipšicet is ellenőrzik. A főügyész új kommunikációs direktívája a közösségi médiában rendszeresen posztoló Daniel Lipšic Speciális Ügyészi Hivatalára is vonatkozik – kettejük viszonya közismerten nem felhőtlen. A főügyész fegyelmi eljárást kezdeményezett a speciális ügyész ellen, mert az kiállt a NAKA nyomozói mellett. Lipšic végül pénzbeli büntetést nem kapott, de megrovásban részesült.

A Facebookon egyébként maga Žilinka is gyakran oszt meg különböző tartalmakat. Az egyelőre nem tisztázott, hogy őt ki fogja ellenőrizni, vagy ő mentesül-e a rendelet alól. Egy éve, az orosz invázió megkezdése előtt például a Facebook-oldalán adta hírül, hogy Moszkvába utazott az orosz ügyészség szülinapját ünnepelni.

Ilyen előzmények után Žilinka rendeletéből nem azt lehet kiolvasni, hogy valóban az ügyészségek kommunikációjának segítése mellett elkötelezett, hanem a kontrollt akarja magának egy olyan ránk váró, kiélezett időszakban, amikor a politikai hatalom újraosztása a tét, és ebben az ügyészségeknek is fontos szerepük lesz.


2. Békemenet helyett tudásmenet van Magyarországon

Tovább folytatódik a magyarországi pedagógusok tiltakozása, amit a kormány időhúzással, üres ígéretekkel próbál elodázni, arra játszva, hogy a végén győz a letargia, és mindenki beletörődik abba, hogy a kormányt semmire nem lehet kényszeríteni.

Tudásmenet indult a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől ma reggel, és a tervek szerint hat nap múlva, 180 kilométer gyaloglás után érkezik el a budapesti Kölcsey Gimnázium elé. A gyaloglással a magyarországi oktatás katasztrofális állapotára akarják felhívni a figyelmet.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Daniel Lipšic

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Pedagógusok

Sztrájk

Ügyészség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak