Napunk

Rossz szándék nélküli diplomáciai bénázás lehetett, hogy Novák Katalin nem jött el Szlovákia 30. szülinapjának ünnepségére

Novák Katalin. Fotó - TASR
Novák Katalin. Fotó – TASR

De hivatalos magyarázat nélkül ez csak spekuláció. A közigazgatásban még tart a téli szünet Magyarországon, a Sándor-palota későbbre ígért tájékoztatást a Napunknak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Január elsején volt a Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulója. Ez alkalomból az elnöki hivatal szervezett egy ünnepséget, amin a szomszédos országok a legmagasabb szinten képviseltették magukat: kivéve Magyarországot.

Az ünnepségen részt vett Miloš Zeman cseh, Alexander Van der Bellen osztrák és Andrzej Duda lengyel államfő, valamint Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is.

Nem volt jelen Novák Katalin magyar államfő, viszont ez nem Magyarország külpolitikai mozgástérszűkülésének a jele, nem azért nem volt ott, mert kihagyták a meghívottak közül.

Zuzana Čaputová ugyanis meghívta a magyar kollégáját is, mint az Martin Strižinec elnöki szóvivőtől tudható, azonban Novák jelezte, hogy nem tud részt venni az eseményen. Így Szlovákia szomszédai közül egyedül Magyarország nem képviseltette magát az ünnepen.

Novák Katalin programjáról annyit tudni, hogy a több család is meghívást kapott a Sándor-palotába, az államfő velük búcsúztatta az óévet és az újévi beszéde után velük koccintott.

A január elsejei programjáról nincs nyilvános információ, így nem lehet tudni, mi miatt nem tudott eleget tenni Čaputová meghívásának.

A Pravda arról spekulál – bármiféle bővebb magyarázat nélkül –, hogy Novák a meghívás el nem fogadásával közvetve a szlovák államisághoz fűződő hozzáállását fejezhette ki.

Ez azonban egyáltalán nem valószínű, mondja a Napunknak Bartha Dániel kül- és biztonságpolitikai szakértő, a budapesti Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány (CEID) független agytröszt elnök-igazgatója. Bartha magyarországi és szlovákiai forrásokból is úgy értesült, hogy Zuzana Čaputová és Novák Katalin megtalálták a közös hangot és kimondottan jó a viszonyuk.

Novák Katalin és Zuzana Čaputová a szeptember 30-i pozsonyi találkozójukon. Fotó – TASR

Emellett Novák többször is hangsúlyozta a V4 fontosságát, nem lenne értelme, hogy szándékosan a visegrádi együttműködést gyengítő lépést tegyen.

Az okokról tehát semmit nem lehet tudni, Bartha szerint lehetséges, hogy egyszerűen „diplomáciai bénázásról” van szó,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Novák Katalin

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak