Napunk

A fedélnélküliek az év végén is meleg ételhez jutottak Komáromban

Ellátogattunk az év utolsó meleg étel osztására Komáromba. Fotó - Napunk, Ibos Emese
Ellátogattunk az év utolsó meleg étel osztására Komáromba. Fotó – Napunk, Ibos Emese

Jó szándékú emberek maroknyi csapata több, mint tíz éve oszt meleg ételt a téli időszakban a hajléktalanoknak Komáromban. Az infláció terhei ellenére az éttermek nem fordítottak hátat a rászorulóknak. A fedélnélküliek közül sokan meghaltak idén.

Nyáron találkoztam először Kollár Zoltánnal, aki évek óta segíti a komáromi rászorulókat, elesetteket, hajléktalanokat. Utóbbiak téli étkeztetéséről számos étterem-tulajdonossal, vállalkozóval, a helyi egyházakkal és önkéntesekkel szervezetten gondoskodnak.

A már hagyományosnak mondható közös karácsonyi főzés idén elmaradt, de az év utolsó ételosztására elkísértem Kollár Zoltánt és tárasait. Pénteken, nem sokkal egy óra után szívélyesen üdvözöl, együtt indulunk a meleg ételért, melyet ezúttal a komáromi Klapka étterem készített el.

Szomorúan indul az év utolsó előtti napja, reggelre meghalt az egyik hajléktalan, Zoltán. Ő is egyike volt azoknak a fedélnélkülieknek, akivel Kollár Zoltán évek óta kapcsolatban volt, akivel rendszeresen törődött. Élelmiszerboltja közelében tanyázott, gyakran találkoztak. A bolt ünnepi díszeit is ő segített felrakni.

Míg a korábbi években 30 adag meleg ételt is kiosztottak alkalmanként, most átlagosan 12 ebédet rendel azoktól az éttermektől és vállalkozóktól, illetve az egyházaktól, akik bekapcsolódnak a főtt ételek elkészítésébe. „Idén nagyon sok, a város különböző pontján élő hajléktalan halt meg. Csak az utóbbi két hónapban hatan »mentek el« azok közül, akikkel kapcsolatban álltunk” ‒ jegyzi meg Kollár Zoltán.

Idén a kedvezőbb időjárás miatt december elején kezdték el a meleg étel osztását. „Ismét összeállt a korábbi csapat, persze van, hogy valaki lemorzsolódik, de mindig csatlakoznak hozzánk új segítők is” ‒ mondja Kollár.

A válság ellenére segítenek

A Klapka étteremben már készen vár minket a forró, csomagolt főétel, az étterem vezetője elmondta, hogy 13 éve dolgozik a vendéglátásban. Kollár Zoltán megkeresésére vállalták a hajléktalanok élelmezésének segítését. „Zoltán mintegy tíz évvel ezelőtt szólított meg először, az elsők között csatlakoztunk hozzá, ma már számos étterem követte a példánkat. Azóta is minden évben hozzájárulunk a hajléktalanok ellátásához. Nekem ez szívügyem, számomra természetes, hogy segítünk” ‒ mondta Spišek Ingrid azzal, hogy rászoruló családokat is támogat.

Elmondta azt is, hogy minden vendéglátós érzi az utóbbi két év negatív hatásait, hiszen a pandémia miatti lezárások komoly kiesést jelentettek az ágazatban dolgozóknak. Az árvágta és az infláció idén további terheket rótt rájuk, mindezek ellenére amikor ősszel ismét megszólította őt Kollár Zoltán, egy percig sem volt kérdés számára, hogy ismét elvállalja néhány alkalommal a meleg ételek elkészítését a Klapka étteremben.

Meleg étel, tartós élelmiszer, 3 napra elegendő élelmet osztottak ki pénteken Komáromban. Fotó -Napunk, Ibos Emese

Főtt étel, kalács, csomag

Az étteremből a II-es Bástya kapujához megyünk, itt a hajléktalanok mellett egy kisebb csapat, Kollár Zoltán társai várakoznak. Egyikük Földes István, az F&K pékség tulajdonosa. Már több mint tíz éve rendszeresen segíti a téli étkeztetést pékáruval. Két-két csomagot készített össze a hajléktalanoknak.

A főtt étel mellett brióst és kalácsot, illetve a Kollár Zoltán által összeállított élelmiszercsomagot osztják szét a fedélnélkülieknek. Ezzel átvészelhetik a hétvégét, mert legközelebb hétfőn juthatnak ismét meleg ételhez.

Felügyelik az elosztást

Az élelmezést és az ételek elosztását Szedlák Krisztián, Svanczar Róbert és Ryšavý Boldizsár helyi vállalkozók is segítik. „Három éve csatlakoztunk Kollár Zoltánhoz, Boldizsár szólított meg azzal, hogy szükség lenne néhány fiatalra a csapatba. Idén hétfőn és szerdán is a polgárőrség osztja ki az élelmet a hajléktalanoknak, de ha kell, rugalmasan alkalmazkodnak és más napokon is számíthatnak ránk” – mondja Szedlák Krisztián azzal, hogy a szervezés nagy részét most is Kollár Zoltán végzi. Ők a szállítást és a kiosztást segítik.

Három év alatt megismerték a hajléktalanokat, már tudják, kik szorulnak rá valóban a segítségre. Megtapasztalták azt is, hogy sokan megpróbáltak visszaélni a jó szándékú emberek segítségével. Van egy réteg, amelyik nem nézi jó szemmel, hogy ilyen módon támogatják a hajléktalanokat, mások irigyek a segítségre.

Nem egyszer megtörtént az is, hogy drogfüggők vagy a marginalizált csoport tagjai ittas állapotban elvették a fedélnélküliektől az élelmet, illetve ételosztáskor ők is ingyenebédet követeltek. Tulajdonképpen az ilyenek távoltartása miatt vannak jelen a polgárőrök az ételosztáskor.

Több módszert is kipróbáltak, három évig ételjegyet osztottak a hajléktalanoknak, hogy valóban a rászorulókhoz jusson el a segítség, de ez a módszer sem vált be igazán, mert volt, hogy elvették tőlük  a jegyet vagy elveszítették azt.

Közmunkával segíteni

Svanczar Róbert 12 éve csatlakozott a segítők köréhez. Januártól közmunkába szeretne bevonni pár hajléktalant. „Vannak néhányan, akiket be lehet kapcsolni a város takarításába. Főleg azokat, akik egy éve vannak az utcán, nekik még van bizonyos szintű felelősségérzetük és fizikailag is bírnák a munkát. Sokan már teljesen elszigetelődtek, elszoktak a normális élettől, az emberektől, többen közülük csak éjjel mozognak” – magyarázza Svanczar Róbert.

Kollár Zoltán miután kiosztotta az élelmet, az újaktól affelől érdeklődik, hogy hajlétalanok-e. Fotó – Napunk, Ibos Emese

Az emberélet még törékenyebb

A péntek reggeli haláleset itt is szóba kerül.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hajléktalanok

Komárom

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak