Napunk

Napunk newsfilter: Nem lesz fájdalommentes a kórházreform, de nem úszhatjuk meg

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Fotó - TASR
Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Fotó – TASR

1. Besorolták a kórházakat – ötöstől egyesig. 2. Rendeleti költségvetés Magyarországon: még mindig sokba kerül a rezsicsökkentés.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

Kedves Olvasók! A téli szünet alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért most kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 9-től jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

1. Besorolták a kórházakat – ötöstől egyesig

Egy nappal az év vége előtt az ügyvivő kormány egészségügyi minisztere, Vladimír Lengvarský ismertette, milyen kategóriákba sorolják a kórházakat. Ez a beosztás határozza meg, hogy egy-egy kórház milyen egészségügyi ellátást, szolgáltatást nyújthat. Fontos megjegyezni, hogy a döntés nem végleges, 2023-ban még felülbírálhatják egyes intézmények ellátási kapacitását és típusát.

Egy régóta várt bejelentésre került sor, amelyet a minisztérium először az önkormányzati választások utánra ígért, ha előtte történik, akkor néhány régióban egészen biztosan kampánytéma lett volna a kórház sorsa. A kedvezőbb besorolással a regnáló polgármester tudta volna kihúzni magát a választók előtt, a kedvezőtlen besorolású régiókban pedig a kihívók ostorozhatták volna a városvezetést, hogy tétlenül nézte, hogy ez megtörténjen.

Egyes régiókat súlyosan érint a reform, teljes osztályok szűnnek meg. A felfelé lépkedés az egyes szinteken pedig szinte kizárt, mert olyan fejlesztésekre és szakképzett orvosokra lenne szükség, amit nem lehet azokban a járásokban előteremteni, ahol például a legalacsonyabb, egyes szintű besorolást kapták a kórházak.

Az egyes kategóriákba, illetve szintekbe történő besorolás ugyanis előírja, milyen ellátást nyújthat a kórház. Az egyes szintekhez köthető ellátásról itt és itt   írtunk bővebben.

A reformnak vannak nyertesei és vesztesei is. Jó hír, hogy rövidül az egyes műtétek várakozási ideje, vagy a reform után az onkológiai diagnózis után maximum 15 napon belül el kell kezdeni a páciens kezelését. A következetesen végigvitt reformmal javulhat az ellátás minősége. Néhány régióban azonban, ahol a kórház csak az egyes szintű besorolást kapta – a dél-szlovákiai régióban például az ipolysági, a nagykürtösi, a nagyrőcei és a királyhelmeci –, ezekben az intézményekben csak alapellátásra lesz mód, rehabilitációra és egynapos sebészeti beavatkozásokra.

A reform első lépéseit még a minisztérium vezényli, de 2024 után már egy bizottság dönt az egészségügyi hálózat további fejlesztéséről, melyben a fontosabb intézmények képviselői ülnek majd. A reform további sorsa és végső formája nagyban függ a 2023-as történésektől, hiszen jelenleg egy ügyvivő kormány vezeti az országot, és az előrehozott választások esélye továbbra is reális.


2. Rendeleti költségvetés Magyarországon: még mindig sokba kerül a rezsicsökkentés

Rendelettel módosítja a jövő évi költségvetést a magyar kormány – olvasható a Magyar Közlönyben. A csütörtök este megjelent rendelet szerint ez egy „veszélyhelyzeti” költségvetés – a legfőbb változásokat úgy foglalhatnánk röviden össze, hogy magasabb lett a kiadási és bevételi főösszeg, és a megugrott a hiány is.

A nyáron elfogadott költségvetésben még 7 százalékos hiány most 8,5 százalékosra módosult. Rendeleti úton ilyen nagy átalakításra még nem volt példa. Nem indokolt a nyári elfogadása a költségvetésnek, egyrészt azért, mert az akkor elfogadott számokat senki sem vette komolyan, sem az 5,4%-os inflációt, sem a 4%-nál magasabb gazdasági növekedést.

Áttekinthetetlen a költségvetés.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Költségvetés

Magyarország

Napunk newsfilter

Rezsicsökkentés

Vladimír Lengvarský

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A vasárnapi politikai vitaműsorok vendégei:

  • V politike (TA3): Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
  • Na telo (Markíza): Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Várható események:

  • a Markíza közzéteszi a Focus felmérését a pártpreferenciákról
  • a lengyel ellenzék a lex Tusk nevet viselő törvény ellen tüntet
  • Hongkongban gyertyás felvonulást terveznek a pekingi Tienanmen téri vérengzés évfordulójának alkalmából