Napunk

Ki lesz az új miniszterelnök? Lesz magyar párt a parlamentben? Belép Gyimesi a Szövetségbe? A Napunk tippjei 2023-ra

Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója 2022 december 21-én. Fotó - Forró Krisztián FB-oldala
Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója 2022 december 21-én. Fotó – Forró Krisztián FB-oldala

Összegyűjtöttük, milyen fontos események várnak a szlovákiai magyarokra, az országra és a világra 2023-ban, és elővettük a szerkesztőségi kristálygömböt is. A Napunk tippjei az új évre.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2023 az előrehozott választások, az elhúzódó háború, a lassan mérséklődő infláció és a magas árak okozta nehézségek éve lesz. A szlovákiai belpolitikában nem számítunk arra, hogy egyhamar magunk mögött hagyhatjuk az idei káoszt, ám várhatóan a mostaninál stabilabb kormány alakul a következő választások után.

Cikkünkben megpróbáljuk megjósolni,

  • lesznek-e választások Szlovákiában, és hogyan végződhetnek,
  • mi történik a Szövetséggel,
  • hozzájut-e Magyarország az uniós pénzekhez,
  • hogyan alakul az ukrajnai háború,
  • milyen folyamatok várhatóak az EU-ban.

Választások ősszel, addig vergődés

Januárban Eduard Heger megpróbál megegyezni az SaS-szel arról, hogy támogassanak egy átalakított kormányt, de a Richard Sulík és Igor Matovič közötti ellentétek ellehetetlenítik a megállapodást. Zuzana Čaputová valószínűleg már elkezd tárgyalni a pártokkal egy szakértői kormány kinevezéséről, ám az utolsó pillanatban megegyezés születik az előrehozott választásokról a parlamentben. A legvalószínűbb, hogy szeptemberben voksolhatunk, bár egyelőre a júniusi időpontot sem lehet kizárni.

Addig az ügyvivő Heger-kormány marad hatalmon korlátozott jogkörökkel, és csak vergődni fog egyik belső konfliktustól a másikig.

Az átfogó kisebbségi törvényt nem fogja elfogadni a kormány, ahogy a kisebbségi hivatalt sem hozzák létre, mivel egyikhez sem lesz meg a politikai akarat.

A népszavazás megbukik, majd győz

Január 21-én tartják a kilencedik országos népszavazást Szlovákiában, amelynek kérdése, le lehessen-e rövidíteni a választási ciklust népszavazással vagy parlamenti határozattal. A Smer kezdeményezte referendum részvételi aránya várhatóan 50 százalék alatt marad, sőt az eddigi tapasztalatok alapján arra következtethetünk, valószínűleg a 40 százalékot sem éri el. Többségben lesznek azok, akik az igenre fognak voksolni, ez az eredmény azonban semmire nem fogja kötelezni a kormányt.

Ennek ellenére a parlamenti pártok kénytelenek lesznek módosítani az alkotmányt, ha meg akarnak egyezni az előrehozott választásokról, így végső soron olyan lesz, mintha a népszavazás érvényes lett volna.

Pellegrini a csúcson

Peter Pellegrini választási győzelme borítékolható, nehéz elképzelni, hogy bárki elveheti tőle az elsőséget. Robert Fico alighanem tárgyalni fog Andrej Dankóval az összefogásról, de végül mindkét párt önállóan indul a választásokon. A Smer elcsípheti a második helyet, és biztosan bejut a PS, az SaS, a Sme rodina, a Republika és az OĽaNO is. A Szövetség sorsával külön pontban foglalkozunk.

2023 Peter Pellegrini éve lehet. Fotó – TASR

Pellegrini mindenkivel tárgyalni fog a kormányalakításról a Republikát kivéve (nemrég a Rádio Expresen azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy együtt kormányozzon velük). A legvalószínűbb, hogy Kollárral és Ficóval alakít kormányt. Ebben az esetben valószínűleg Fico

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gyimesi György

Hszi Csin-ping

Igor Matovič

Koronavírus

Magyar Szövetség

Marian Kočner

Népszavazás

Orosz–ukrán háború

Peter Pellegrini

Recep Tayyip Erdogan

Richard Sulík

Robert Fico

Smer

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak