Napunk

Napunk newsfilter: Akkor lesz béke, ha Ukrajna győz

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

1. Zelenszkij és Putyin is békéről beszél, de nem ugyanazt értik alatta. 2. Az energiakrízis egyben lehetőség is az EU-nak, amit jobban is kihasználhatna.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A téli szünet alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért most kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 9-től jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

1. Zelenszkij és Putyin is békéről beszél, de nem ugyanazt értik alatta

Szerdán Kijev ismertette, milyen feltételek mellett kötne békét, egyúttal szorgalmaz egy béketárgyalást az ENSZ moderálásával.

Nemrég Putyin is arról beszélt, hogy békét szeretne, sőt mindig is a békés megoldásra törekedett, csak a „másik oldal” erre nem hajlandó.

Mindkét fél békét akar, hurrá, mondhatnánk. A két béke között azonban komoly különbség van.

Putyin békéjéről nem tudni, hogy hogyan, milyen feltételek mellett képzeli azt el. Ellenben Zelenszkij békéjével, aki konkrét pontokba szedte Ukrajna békefeltételeit. És hiába nem tudjuk, hogy Putyin számára mi lenne a minimálisan elfogadható béke, egyetlen dologban biztos lehetünk: az semmi esetre sem kompatibilis azzal, amit Zelenszkij szeretne.

Putyin karácsonyi békére utalgatása egyébként is valószínűleg csak blöff, hiszen épp a háborút tette meg Oroszország legfőbb céljává, aminek mindent alá kell rendelni, miközben a szokásos nácitlanításon és demilitarizáláson kívül nem mondott semmi konkrétat arról, hogy mi is a célja a „különleges katonai műveletnek”, amit már ő is háborúnak nevez. Annyit lehet tudni, hogy az orosz jog szerint Oroszországhoz csatolt területeket mindenképp meg akarja tartani.

Ezzel szemben Zelenszkij céljai ismertek és konkrétak. Ukrajna számára csak a területi egységének visszaállítása elfogadható, az orosz csapatok kivonása, a hadifoglyok és az Oroszországba deportáltak szabadon engedése, emellet az atom-, az energia- és az élelmiszerbiztonság garantálása.

Míg Putyin blöfföl, Zelenszkij komolyan beszél, de valószínűleg ő is tudja, hogy ezek a feltételek Oroszország számára nem elfogadhatók. Hiszen az azt jelentené, hogy a februárban megkezdett és lassan egy éve húzódó háborúnak semmi értelme és eredménye nem volt. Egy ilyen béke egyúttal Putyin végét is jelentheti, illetve a sorrend felcserélhető: csak Putyin vége tenné lehetővé, hogy egy ilyen békét tárgyaláson érjenek el.

Egy ettől eltérő, Ukrajna számára területi veszteséget jelentő béke kialkudása pedig Zelenszkij számára lenne vállalhatatlan, és az ukrán nép számára is azt jelentené, hogy hiába álltak ellen hősiesen február óta.

Tehát mindkét oldal békéről beszél, közben mindkét oldal tudja, hogy az ő békejavaslata a másik számára nem elfogadható, ráadásul mindkét fél fegyverkezik is: Putyin a háborúnak rendeli alá az országát, Ukrajnát pedig folyamatosan fegyverrel látja el a Nyugat.

Mi a különbség? – kérdezhetné az oroszpárti propaganda által közepesen félrevezetett egyszeri szlovákiai magyar vagy bárki más. Hát leginkább az, hogy kinek a bőrére megy ez az egész, melyik oldal civil lakosságának jelent szenvedést a háború, és jelentené a közvetlen veszély megszűnését a béke. Oroszország az agresszor, ez az egész nem lenne, ha ő nem támadja meg Ukrajnát, a béke pedig azon múlik, hogy ő abbahagyja-e a háborút.

A béke nem csak azt jelenti, hogy a harcok befejeződnek, a harcoknak olyan körülmények között kell befejeződniük, amik nem igazolják az agresszort. Az ukránok számára nem jelentene békét az orosz győzelem, ezért folytatniuk kell a harcot.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak