Napunk

Sikertörténet vagy kudarc az önálló Szlovákia 30 éve? A szlovákiai magyar közélet jeles személyiségei értékelnek (ankét)

Mečiar és Klaus Csehszlovákia szétválásáról döntenek a brünni Tugendhat villa kertjében. Fotó - TASR
Mečiar és Klaus Csehszlovákia szétválásáról döntenek a brünni Tugendhat villa kertjében. Fotó – TASR

Harminc éve bomlott fel Csehszlovákia, és 1993. január elsején megalakult a független Szlovák Köztársaság.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

Ankétunkban meghatározó szlovákiai magyar személyiségeket kérdeztünk meg arról, hogy szerintük vajon sikertörténet vagy kudarc az önálló Szlovákia harminc éve.

A kérdésünkre válaszolt: Bugár Béla, Csáky Pál, Bauer Edit, Bárdos Gyula, Forró Krisztián, Zászlós Gábor, Sándor Eleonóra, Köteles László és Világi Oszkár.


Bugár Béla
az MKDM, az MKP és a Híd volt elnöke

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, Szlovákia sikertörténet-e, tudnunk kell, honnan indultunk. A mečiari korszakban Szlovákia kimaradt mindenből. Harminc évvel ezelőtt, amikor Szlovákia önállósult, a Mečiar vezette kormány olyan antidemokratikus lépéseket tett, aminek hatására kimaradtunk a NATO-csatlakozásból, az EU-csatlakozásból, és Albright amerikai külügyminiszter asszony Európa fekete lyukának nevezte Szlovákiát. Ebből a fekete lyukból fokozatosan eljutottunk odáig, hogy Szlovákia az Európai Unió, a NATO és egyéb nemzetközi szervezetek tagja lett.

Dolgozom egy könyvön, 30 év a politikában címmel, és most találtam rá, hogy két héttel az 1998-as választások előtt a nemzeti bank bejelentette, hogy 50 ezer korona, vagyis 1600 euró van a számláján. Így vettük át a „kormányrudat”, és kemény gazdasági megszorító intézkedéseket kellett hozni.

Ha megnézzük, hova jutottunk, akkor azt kell mondanunk, hogy különböző problémás döntések ellenére Szlovákia sikertörténet. Még az emberi jogok területén is előbbre lépett – most viszont nem akarom értékelni a jelenlegi kormány zűrzavaros kormányzását.

A szlovákiai magyarok nem támogatták Szlovákia önállósodását, mert a nacionalista hangulat az önállósodás előtt fokozódott Szlovákiában. Ebben az időszakban voltak a maticás megmozdulások Nagysurányban, a maticás nyelvtörvény, és Mečiarék fokozatosan kisebbségellenes lépéseket kezdtek tenni, elkezdték betiltani a községnevek használatát anyanyelven, és folytathatnám.

A három magyar pártból kettő – a Független Magyar Kezdeményezés és az MKDM – a népszavazás mellett volt, pedig tudtuk, hogy Csehszlovákiában alig 3,5 százalékot tesz ki a számarányunk, Szlovákiában pedig majdnem 11 százalékot. De az emberek többsége félt a mečiari korszaktól, és ez 1993 januárja után beigazolódott, mert Mečiar nagyon keményen nekiment a magyaroknak.

Most sem lehet elmondani, hogy hurrá, itt a Kánaán. Ki lehet mutatni, hogy például a kisebbségi nyelvhasználat terén honnan indultunk mondjuk 1990-ben, és hol vagyunk most. De még mindig van mit tenni.


Csáky Pál
az MKP volt elnöke

Nagyon felemásnak látom ezt a történetet: a szlovákiai társadalomban hiányoznak a demokrácia mélyebb gyökerei, ezért az országban gyakran elképesztő dolgok is megtörténnek. A csehektől való elszakadás egyik mozgatórugója az volt, hogy azok ne beszélhessenek bele abba, hogyan akarja a politikát csinálni egy arrogáns, félművelt csapat. Ebből fakadtak a háromszori Mečiar-kormányzás politikai, morális és gazdasági problémái.

Örülök, hogy akkori pártom, az MKP és kormányalelnöki poszton magam is hozzá tudtunk járulni a viszonyok javításához, máig úgy gondolom, a – minden problémájával együtt – két Dzurinda-kormány volt Szlovákia eddigi legjobb vezetése. Nagyon meglepett, hogy 2006 után a szlovák társadalom milyen gyorsan elfogadta a Fico-Slota-Mečiar-féle deformációkat.

Erre mi akkor is figyelmeztettünk, s komoly bajok lettek belőle. Ami azóta történt, egy hullámvasút, és sajnos ma sem látom azt az erős polgári réteget, amely stabilizálná a valódi demokratikus fejlődést. Sajnos, a potenciális stratégiai szövetséges e téren, a szlovákiai magyar politika is gyengélkedik, miután egy része az elmúlt 6 évben „sikeresen” hozzáasszimilálódott a a Fico-Kaliňák fémjelezte módszerekhez.


Bauer Edit
az Európai Parlament volt képviselője

Egy ország életében 30 év igen rövidke idő.

Visszatekintve az indulásra, a váteszek nem sok jót láttak az ország jövőjét illetően. Rossz volt az indulás, rosszak voltak a kiinduló feltételek, az ország vezetése pillanatokon belül rossz kezekbe került. Ehhez képest egy jó évtized múlva már a Kárpátok tigriseként emlegették, bár előtte még úgy tűnt, hogy az ország helyén egy fekete lyuk tátong Európa térképén. A rossz előjelek ellenére az ország talpra állt, bár ezért elég nagy árat fizettünk. A változó körülmények, az adaptáció hiánya vagy nehézségei, a rossz döntések sorozata egyes elemzők szerint azt okozta, hogy a Kárpátok tigriséből egy sánta kandúr lett…

A sikerekből és a kudarcokból egy olyan veszélyes elegy állt össze, mely a következő évtized(ek) kilátásait is veszélybe sodorhatja.

Mindent összevetve az ország ma jobb kondícióban van, mint az induláskor. Remélhetőleg a meglévő lehetőségekből majd többet tudunk kihozni.


Bárdos Gyula 
a Csemadok elnöke

Az egykori közös állam – Csehszlovákia – felbomlása nem úgy történt, hogy erről megkérdezték volna a legilletékesebbeket, a polgárokat. Az új, önálló ország – Szlovákia – a politikusok egy csoportjának a döntése alapján jött létre. Nem tudhatjuk, hogy mi történt volna az elmúlt harminc év alatt, ha Vladimír Mečiar és Václav Klaus által vezetett politikai pártok másként döntöttek volna…

Visszatérve azonban a kérdés lényegére: az eltelt három évtized semmiképp sem nevezhető egyértelmű sikertörténetnek, sem pedig kudarcnak. A pozitívumok közé tartozik, hogy a szétválás békésen történt. Hasonlóan kedvezően értékelhetjük azt, hogy a megalakulást követő néhány éves iszapbirkózás után, főleg a két Dzurinda-kormány működésének köszönhetően – amelynek az MKP is tagja volt – az ország kikerült a „fekete lyukból” és integrálódott az Európai Unióba, az Észak-atlanti Szövetségbe, illetve bekerült az eurózónába.

Ez az időszak az új ország számára meghatározó fontosságú volt, mert jövőt, fejlődést, biztonságot jelentett. Negatívum, hogy aztán jött ismét a hanyatlás és stagnálás időszaka, majd pedig a legutóbbi parlamenti választásokat követően a nagy elvárások és ígéretek ellenére a csalódás, illetve a teljes káosz.

Az ország jövője szempontjából döntő fontosságú parlamenti választásra kerül majd sor a közeljövőben, amelynek tétje az lesz, hogy sikerül-e ismét felfelé ívelő pályára állítani a gazdaságot, illetve Szlovákiát. A jelenlegi belpolitikai helyzetet tekintve, látva a pályán résztvevők tehetetlenségét és önzését, sajnos, ennek az ellenkezője sem zárható ki, s ez beláthatatlan következményekkel járhat…


Forró Krisztián
a Szövetség elnöke

A 30 év alatt örömben és ürömben egyaránt volt részünk.

Az, hogy V. Mečiar és V. Klaus népszavazás nélkül indította el Csehszlovákia szétválasztásának folyamatát, hiba volt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csehszlovákia

Szlovákia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak