Napunk

Napunk newsfilter: Putyin karácsonykor megmutatta, hogyan képzeli el az ukrajnai békét

Áramkimaradás karácsony alatt Kijevben. Fotó - TASR/AP
Áramkimaradás karácsony alatt Kijevben. Fotó – TASR/AP

1. Richard Sulík próbálja magát akkora zseninek beállítani, amilyen sosem volt. 2. Nagyon különböző karácsonya volt az ukránoknak és az oroszoknak.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A téli szünet alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért most kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében január 9-től jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

1. Sulík azt állítja, minden egy nagy terv része volt, csak mi nem láttuk át az egészet

Az idei év utolsó két nagy politikai eseménye már feltehetően a kormánybuktatás és a költségvetés elfogadása maradnak, és ami azt illeti, ezek olyan kaotikusan zajlottak, hogy egy ideig még nyugodtan munkát adhatnak a politikával foglalkozóknak. Most például Richard Sulík próbálja a lehető legtöbb helyen elmondani a saját verzióját, melyben természetesen végig az ő akarata érvényesült, és minden pontosan úgy alakult, ahogy ő azt eltervezte.

Az általa vezetett SaS ugyanis diametrikusan ellentétes viselkedést tanúsított e két sorsdöntő eseménynél: míg a kormánybuktatás során kőkemény ellenzékként viselkedtek, a költségvetést annak ellenére megszavazták, hogy az számos, korábban általuk kifogásolt tételt is tartalmazott.

Átírni a múltat. Sulík ma a TASR-nek, a múlt héten pedig jó pár más médiumnak adta elő ugyanazt a gondosan megkonstruált történetet: eszerint ő és társai az SaS-ban hat hónapja azon dolgoznak, hogy megszabadítsák a szlovákiai társadalmat Igor Matovič traumatikus hatásától.

Az, amit mi az elmúlt fél évben politikai káoszként érzékeltünk, az valójában kiszámított lépések sorozata volt, nem holmi ad hoc improvizálás. Csak hát mi, egyszerű emberek ezt nem érthetjük, hiszen nem látjuk át annak a bonyolult 3D sakknak minden cseles lépését, amit egy Richard Sulík kaliberű elme játszik itt fél éve a szlovák politikában. A kormánybukás ennek az árnyjátéknak az eredménye, amiért a társadalom kizárólag neki tartozik köszönettel. Valami ilyesmi lenne Sulík üzenetének lényege.

Senki sem érti. Az SaS főnöke ma már azt mondja, csakis Matovič miatt döntötték meg a kormányt, Eduard Hegerrel akár még hajlandó is lenne tárgyalni egy újabb kormánytöbbség létrehozásáról, amennyiben az megkeresi őt. Legalábbis ez volt a dolgok állása kedden délután, amit azért fontos megjegyezni, mert Sulík álláspontja gyorsan változhat.

A kormány menesztése után eleve elfogta őt valami szelektív memóriazavar, mert hirtelen megszépültek benne a Hegerről őrzött emlékek, akit a szavazást megelőző napokban mindenféle inkompetens alaknak mondott el. Sulík ugyanis a kormány bukása után nyilatkozott egy érdekeset, miszerint most, hogy Matovič távozik, akár folytathatnák is a régi partnerekkel. Egy vagy két nappal később ezt az állítást visszavonta, most pedig ismét belengette.

Ne feledjék: ez csak a mi szemünkben káosz, valójában rafinált taktika.

De nem csak mi nem látunk át a szitán, Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas vezetője is lenyilatkozta a mai nap folyamán, hogy nem érti az SaS álláspontját, mely megbuktatja a kormányt, aztán elkezd vele egyezkedni. Pellegrini előrehozott választásokat akar, amit ugyan elviekben az SaS sem zár ki, mégis láthatóan ódzkodik tőle.

A számok nem hazudnak. Sulík az előrehozott választások kapcsán azzal érvel, hogy ezzel csak Fico nyerhet. Ebben van is némi logika, de ezt talán azelőtt kellett volna végiggondolni, hogy megbuktatták a kormányt.

És persze ne feledjük, hogy ez a kormánybuktatás sem úgy zajlott, ahogy azt Sulík a legújabb fantazmagóriáiban megpróbálja lefesteni. Az SaS az utolsó pillanatban hajlandó lett volna megtartani Hegeréket, ha Matovič az utolsó utáni pillanatban nem tépi ki a lemondásáról szóló papírt az államfői hivatal munkatársának kezéből.

Az tény, hogy ennek a kormánykoalíciónak a születése pillanatától Igor Matovič volt a mérge, és az is igaz, hogy az SaS mindent feltett arra, hogy megszabaduljon tőle, mert a sértett egó és nárcisztikus vonások tekintetében Sulík sem nagyon marad el az OĽaNO főnökétől.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Richard Sulík

SaS

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak