Napunk

Hagyjatok már Kevinnel – alternatívák karácsonyi filmezéshez

Forrás - Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999)
Forrás – Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999)

Mostanra már biztosan mindenkinek az agyára ment Kevin, mindenki szétröhögte magát ezredjére is a Jégkorszakon, és mindenki elmorzsolt egy könnycseppet, amikor Keira Knightley ajtót nyitott Andrew Lincolnnak, aki „Mondd, hogy betlehemesek” feliratú táblát tartva a küszöbön vallott szerelmet a lánynak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Félreértés ne essék, szeretem ezeket a filmeket. A Reszkessetek betörők gyerekkorom óta meghatározó film, és nem is csoda, hogy ekkora kultusz övezi.

Aki hozzám hasonlóan gyerekként látta először, egy kicsit vágyakozóan biztosan azonosulni tudott Kevinnel, akit az ünnepekre otthon felejtett a családja egy hatalmas, király, minden jóval megtömött kacsalábon forgó palotában. Ha ez nem kaland, akkor mi?

Jégkorszak simán csak egy jó és vicces mese, az Igazából szerelem meg szép, emellett pedig bárkit meggyőz arról, hogy van tökéletes brit miniszterelnök, mégpedig Hugh Grant.

Jó nézni a felsorolt filmeket, szerintem, de ha valaki már az összeset lepörgette volna a karácsonyfa alatt vagy inkább más jellegű „karácsonyi” filmekre vágyik, az alábbi gyűjteményben reményeim szerint talál valamit, ami megfelelő lehet a maradék krumplisaláta és bejgli elfogyasztása mellé.

Karácsonyi lidércnyomás

The Nightmare Before Christmas, Henry Selick, 1993

Jack Skellington (Rosszcsont Jack) Halloween Town nagy becsben tartott lakója, a halloweeni rémisztgetés nagymestere. Az egyik ünnepség után a fásult Jack az erdőben barangolva egy tisztásra ér, amelyet különös fák vesznek körül. Jacket teljesen megbabonázza az egyik, amelyiknek egy színes gömbökkel teleaggatott fenyő díszeleg az ajtaján. Jack bele is pottyan, így kerül Christmas Townba.

Kalandja után elhatározza, hogy megfejti a karácsony lényegét, sőt, egyenesen az ünnep középpontjába akar kerülni. Halloween Town gézengúzaira bízza a „Víghullás” elrablását, hogy ő léphessen a helyébe, az ünnep azonban katasztrófába fullad.

Karácsonyi lidércnyomást bár Henry Selick rendezte, a történet és a karakterek Tim Burton munkái, és talán nincs még egy olyannyira Burton-film, ami ennyire Burton-film lenne. A műfaji besorolása szerint egyebek mellett musical, az alig több mint egyórás stop motion filmben pedig ennek megfelelően annyi a zene és az éneklés, hogy bármelyik Disney-hercegnő sárgulhatna az irigységtől.

Ettől a ténytől lehet, hogy néhányan már húzzák is a szájukat, de nyugalom. A zenét maga a fantasztikus és megismételhetetlen Danny Elfman szerezte, csakúgy, mint számos más Burton-filmben is.

Nem biztos, hogy kifejezetten gyerekeknek ajánlanám, persze a merészebb szülők simán bevállalhatják, hiszen bármelyik másik mesében is van éppen ennyi ijesztő dolog, csak nehezebb észrevenni, mert elnyomják a színek és a vidám dalolászás. A legmaradandóbb „károsodás”, amit egy gyerekben okozni tud Tim Burton, az a filmjeitől való függőség.

Klaus

Sergio Pablos, 2019

Klaus már sokkal inkább gyerekbarát film, sőt, ha lehet ilyet mondani, tipikusan gyerekeknek készült mesefilm, persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szülők vagy bármilyen gyerektelen felnőtt ne élvezné.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Karácsony

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak