Napunk

Roma káposzta és túrós rétes – a hagyományok szerint ez a két étel nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Karácsonkor jobbára hagyományos ételek kerülnek az ünnepi asztalra. Fotó - Pexels.com
Karácsonkor jobbára hagyományos ételek kerülnek az ünnepi asztalra. Fotó – Pexels.com

Kotlár Ildikó, a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola igazgatója lovári roma családból származik. Ő és családja is aktív tagjai a lovári roma közösségnek, ma is igyekeznek megtartani a több évszázados hagyományokat, látogatják a közösséget és annak törvényei szerint élnek. Ahogyan más családokban, a lovári roma közösségekben is a karácsony az egyik legnagyobb ünnep, és ilyenkor minden a család körül forog.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Az oláh cigány emberek katolikusak és nagyon vallásosak. Mindig Isten nevével köszöntik egymást és áldást mondanak egymásra. Amikor egy-egy család meglátogatja egymást, a házba lépéskor hosszas jókívánságokat és áldásokat mondanak a vendéglátó házára és családjára. December 24-én és 25-én jobbára a férfiak mennek templomba, mivel az asszonyok a főzéssel és a készülődéssel vannak elfoglalva” – részletezi Kotlár Ildikó.

A karácsonyfát 24-én hagyományosan öltöztetik díszbe, de Nyugat-Szlovákiában papírpénz is kerül a fára. Attól függően, hogy az adott családnak milyen az anyagi helyzete, 20, 50, 100 eurós bankókat tesznek a karácsonyfára. Az így feldíszített fa jelzi, hogy az adott családnak az anyagiak szempontjából milyen éve volt.

„A mi családunkban már néhány éve szokássá vált, hogy az öcsém és az unokaöcsém családjaikkal december 24-én közösen vacsoráznak, az ajándékok bontását követően közösen jönnek a szülői házba, hozzánk. Természetesen itt is terített asztal fogadja őket a késői vacsorán. Ezen a napon nálunk is a klasszikus karácsonyi ételek kerülnek az asztalra, káposztaleves, hal, krumplisaláta, esetleg sült kacsa. Arra külön figyelünk, hogy ne ugyanazokat az ételeket kínáljuk mindkét helyen” – mondja Kotlár Ildikó.

Nagykarácsonykor, december 25-én már kora reggeltől főznek az asszonyok. Több családban közösen készítik az ételeket a nők és a lányok, a közösségben a lányoknak férjhezmenetel előtt már jól kell tudniuk főzni, ezért egy-egy ilyen alkalommal nem hiányozhatnak a konyhából.

Nagykarácsonykor készül a tyúkhúsleves, melyhez kizárólag metélttésztát kínálnak. Több főétel kerülhet az asztalra a lovári hagyományok szerint, készítenek kirántott húst, töltött káposztát, krumplisalátát, esetleg fasírozottat.

„A legjellegzetesebb nagykarácsonyi étel a hagyományos roma káposzta. A káposztát csíkokra vágjuk és egy kis időre sós vízbe áztatjuk, hogy összerogyjon. Többféle hússal, tyúkkal, kacsával, libával is készíthetjük ezt az ételt, de talán kacsából a legfinomabb. A leszűrt káposztát a hússal együtt tesszük fel főni, felöntjük vízzel, megsózzuk ízlés szerint és paradicsompürét adunk hozzá. Amikor a hús megpuhult, tepsibe rakjuk, megsózzuk, meglocsoljuk olajjal és ropogósra sütjük. Az étel különlegességét a rántás adja, amit mindenképpen zsíron kell elkészíteni. Ha kacsát használunk, akkor kacsazsíron pirítjuk meg a sima lisztet, ha libát, akkor libazsíron. A rántást azzal a lével engedjük fel, amelyben a káposzta és a hús főtt. Nagyon kell ügyelni arra, hogy a rántás ne legyen se túl sűrű, se túl híg, mert a káposztára kerül, melyen nem maradhat sok lé. Kevés ecetet öntünk hozzá és felöntjük a rántással. Nagyon ügyesnek kell lennie a háziasszonynak, hogy eltalálja a megfelelő arányokat” – magyarázza Kotlár Ildikó

Az igazi fűszerezés ezután következik, a só mellett borsot és levesízesítőt használnak, rövid ideig még főzik az ételt, hogy az ízek összeérjenek. A ropogósra sült szárnyashús mellé köretként kínálják a káposztát, de cigánykenyeret, bokojit vagyis bodakot is készítenek mellé.

„Többféle bodakot lehet készíteni, de mivel ez az étel viszonylag zsíros, ezért szárazabb tésztát készítünk lisztből és sóból, de egy kis zsír kerül a tésztába. A kidolgozott tésztát sütőben sütjük meg. Kockára vágjuk és a káposztához kínáljuk” – részletezi az egyik legjellegzetesebb karácsonyi étel receptjét Kotlár Ildikó.

Az édességek közül két klasszikusnak minden lovári ünnepi asztalon ott kell lennie.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Karácsony

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak