Napunk

Napunk newsfilter: Boldog karácsonyt, Szlovákia, Igor Matovič távozott a kormányból

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Čaputová visszavonta Matovič pénzügyminiszteri megbízását. 2. Magyarországnak nincs még 2023-as költségvetése, de ez ott nem téma. 3. A halál utcája: egy újságírócsapat percről percre rekonstruálta, ahogy egy orosz ezred végighalad Bucsa egyik utcáján. 

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Čaputová visszavonta Matovič pénzügyminiszteri megbízását

Nem volt már meglepetés, nem gondolhatta meg magát az utolsó pillanatban Igor Matovič, hogy benyújtsa-e a lemondását, ahogy azt egy héttel korábban tette. A bizalmatlansági indítvány megszavazása óta ügyvivő kormány van, vagyis Matovič már nem tud lemondani (és Heger sem tudja visszahívni), így az SaS-szel a költségvetés támogatásáért kötött egyezség értelmében Heger megkérte Čaputová államfőt, vonja vissza Matovič megbízását.

Ez minden csinnadratta nélkül meg is történt péntek délelőtt, Igor Matovič nem pénzügyminiszter többé, és ezúttal a kormánynak sem marad a tagja. Čaputová Hegert bízta meg a pénzügyminisztérium vezetésével. Bár Matovič és Heger délután tartottak egy sajtótájékoztatót, amiben Igor megpróbált emlékművet faragni magáról az eredményei felsorolásával és az SaS szurkálásával, ez már nem tudott nagyot durranni, Matovič is megfáradtnak tűnt, talán maga is belátta, hogy jobb mennie.

Mit akar az SaS? A távozása volt a feltétele, hogy az SaS támogassa a költségvetést. Ennek elfogadása mindenképp jó hír az országnak. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy elkerülhető-e az előrehozott választás: Sulíkék egyelőre nem támogatnak egy új Heger-kormányt, pedig sikerült elérniük a nagy célt, Igor Matovič távozását. Vagyis továbbra sem tűnik úgy, hogy tudják, mit akarnak, bár Sulík szerint eddig is következetesek voltak.

Esély Hegernek, ha Sulík is úgy akarja. Több mint másfél éve váltotta Heger Matovičot a kormány élén, és azóta nem nagyon tudott kilépni az árnyékából. Bár a bizalmatlansági indítványt Sulíkék kezdeményezték, Matovič távozása nagy lehetőség lehetne Heger számára, hogy kibontakozzon.

Heger kompromisszumkész politikus, jól mozog a nemzetközi terepen is, és még eredményeket is tud elérni: például magyar kollégájánál tavaly el tudta érni, hogy visszalépjen a magyar állam külföldi termőföldvásárlásának tervétől.

Matovičcsal az OĽaNO-n belül sem volt mindenki elégedett, elég csak a Ján Budaj-féle polgári-demokratikus platformra gondolni, amely már a pártból való kilépését is belengette.

Bizonyára Heger is tisztában volt azzal, hogy Matovič a legnagyobb gátja a nyugodt kormányzásnak, így ő is érdekelt volt a félreállításában. Most, hogy ez megtörtént, nekiláthatna a lényegesebben nyugodtabb munkának, csakhogy ehhez az SaS támogatása is kéne.

Viszlát, Igor! Persze Matovič nem megy messzire: visszaül a parlamentbe, így ha közvetlen hatása nem is lesz arra, hogyan költi az állam az adófizetők pénzét, a parlament számíthat tőle a show-ra. Ha az OĽaNO-n belül van Igor-párti és Igor-ellenes szárny, akkor ez a show lehet, hogy az utóbbinak szól majd, mindenesetre egy csendben szavazgató Matovičra aligha számíthatunk. De addig is: van költségvetés, és nincs Matovič a kormányban, aminek így akkor is könnyebb dolga lesz, ha marad ügyvivő kormány az előrehozott választásig.


2. Magyarországnak nincs még 2023-as költségvetése, de ez ott nem téma

Szlovákiában gyakorlatilag az SaS szeptemberi kormányból való kilépése óta az egyik legfontosabb kérdés az volt, el tudja-e fogadni a parlament a jövő évi költségvetést. A költségvetés tervezete élénk közéleti vita tárgya volt, az elmúlt két hétben pedig úgy tűnt, ez az év végéig már nem fog sikerülni, Szlovákia ideiglenes költségvetéssel indul neki a következő évnek, amiből egy sor fontos dolgot nem fog tudni finanszírozni.

Magyarországon nincsenek ilyen izgalmak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Magyarország

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak