Napunk

Elfogadták a költségvetést, megmenekült a rezsicsökkentés

Richard Sulík parlamenti képviselő és Eduard Heger kormányfő. Fotó - TASR
Richard Sulík parlamenti képviselő és Eduard Heger kormányfő. Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Az állam rendes költségvetéssel kezdi az új évet. Az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS igennel szavazott a kormány javaslatára.
  • Az SaS korábban bírálta a 8 milliárdos költségvetési hiányt, de most jobb megoldásnak tartja a vendéglátó és sportlétesítmények áfacsökkentését.
  • A háztartások rezsiköltségei már nem a költségvetéstől, hanem elsősorban a Szlovák Villamos Művekkel kötött megállapodástól függenek majd.
  • A kiadási korlátok végül bekerültek a költségvetésbe, de 2023-ban nem fogják őket alkalmazni. Szlovákia így hozzájut több mint 800 millió euróhoz a helyreállítási alapból.

Két nappal karácsony előtt a parlament elfogadta a jövő évi állami költségvetést. Szlovákia nem kezdi az új évet ideiglenes költségvetéssel, ami korlátozná a támogatásokat, különösen a rezsitámogatásokat.

A jelenlévő 136 képviselő közül 93-an szavaztak az állami költségvetés mellett, 4-en ellene, 38-an pedig tartózkodtak.

Az SaS a költségvetés támogatását a kiadási korlátokhoz, a vendéglátó és sportlétesítmények alacsonyabb áfájához és a koncessziós – vagyis a közmédia finanszírozására fizetett – díjak eltörléséhez kötötte. Emellett Sulíkék beleegyeztek egyes adók emelésébe is. Az Eduard Heger miniszterelnök és Richard Sulík közötti politikai megállapodás része, hogy Igor Matovič távozik a pénzügyminiszteri posztról. „Kompromisszumot kellett kötnünk” – mondta Heger a Sulíkkal folytatott megbeszélések után.

A teljes államháztartás tervezett hiánya jövőre még az utolsó pillanatban végrehajtott módosítások után is a bruttó hazai termék 6,4 százaléka marad.

Richard Sulík és a pénzügyi bizottság elnöke, Marian Viskupič többször bírálta, hogy Matovič költségvetése több mint 8 milliárdos hiánnyal súlyosan eladósítja az országot. A kormány bukása és a Hegerrel folytatott tárgyalások után minden megváltozott. „Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben az áfa csökkentése sokkal jobb megoldás, mint a hiány csökkentése” – magyarázta Viskupič a költségvetés szerdai vitája során.

A képviselők jóváhagyták, hogy januártól 10 százalékra csökkenjen a vendéglátó és sportlétesítmények áfája. Mivel ez egy állandó intézkedés, valószínűleg tovább rontja az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát.

A hiányt az is növeli, hogy júliustól eltörlik az RTVS műsorszolgáltatási díját, a rádiót és a televíziót a költségvetésből fogják finanszírozni. Jövőre 41,5 millió eurót, a következő évben pedig legalább 83 millió eurót fordítanak erre a célra a büdzséből.

Átment a rezsicsökkentés

A költségvetés jóváhagyása lehetővé teszi a kormány számára, hogy megakadályozza az energiaárak meredek emelkedését. Következésképpen a háztartási villamosenergia-árak januártól nem vagy csak kis mértékben emelkednek. Fontos lesz még viszont, mire vezetnek az állam további tárgyalásai a Szlovák Villamos Művekkel, amelytől az áramárak két évre történő befagyasztása függ.

A gáz esetében úgy döntöttek, hogy az árak az idei árakhoz képest legfeljebb 15 százalékkal emelkednek. Ez a végső árat kell hogy jelentse. A fűtési áraknak is legfeljebb 15 százalékkal szabadna emelkedniük.

A családtámogatási csomag is zöldet kapott, bár ez a jóváhagyott költségvetés nélkül is megtörtént volna. A gyermek után járó juttatások

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gazdaság

Igor Matovič

Költségvetés

Parlament

Richard Sulík

SaS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak