Napunk

Elfogadták a költségvetést, megmenekült a rezsicsökkentés

Richard Sulík parlamenti képviselő és Eduard Heger kormányfő. Fotó - TASR
Richard Sulík parlamenti képviselő és Eduard Heger kormányfő. Fotó – TASR

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

  • Az állam rendes költségvetéssel kezdi az új évet. Az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS igennel szavazott a kormány javaslatára.
  • Az SaS korábban bírálta a 8 milliárdos költségvetési hiányt, de most jobb megoldásnak tartja a vendéglátó és sportlétesítmények áfacsökkentését.
  • A háztartások rezsiköltségei már nem a költségvetéstől, hanem elsősorban a Szlovák Villamos Művekkel kötött megállapodástól függenek majd.
  • A kiadási korlátok végül bekerültek a költségvetésbe, de 2023-ban nem fogják őket alkalmazni. Szlovákia így hozzájut több mint 800 millió euróhoz a helyreállítási alapból.

Két nappal karácsony előtt a parlament elfogadta a jövő évi állami költségvetést. Szlovákia nem kezdi az új évet ideiglenes költségvetéssel, ami korlátozná a támogatásokat, különösen a rezsitámogatásokat.

A jelenlévő 136 képviselő közül 93-an szavaztak az állami költségvetés mellett, 4-en ellene, 38-an pedig tartózkodtak.

Az SaS a költségvetés támogatását a kiadási korlátokhoz, a vendéglátó és sportlétesítmények alacsonyabb áfájához és a koncessziós – vagyis a közmédia finanszírozására fizetett – díjak eltörléséhez kötötte. Emellett Sulíkék beleegyeztek egyes adók emelésébe is. Az Eduard Heger miniszterelnök és Richard Sulík közötti politikai megállapodás része, hogy Igor Matovič távozik a pénzügyminiszteri posztról. „Kompromisszumot kellett kötnünk” – mondta Heger a Sulíkkal folytatott megbeszélések után.

A teljes államháztartás tervezett hiánya jövőre még az utolsó pillanatban végrehajtott módosítások után is a bruttó hazai termék 6,4 százaléka marad.

Richard Sulík és a pénzügyi bizottság elnöke, Marian Viskupič többször bírálta, hogy Matovič költségvetése több mint 8 milliárdos hiánnyal súlyosan eladósítja az országot. A kormány bukása és a Hegerrel folytatott tárgyalások után minden megváltozott. „Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben az áfa csökkentése sokkal jobb megoldás, mint a hiány csökkentése” – magyarázta Viskupič a költségvetés szerdai vitája során.

A képviselők jóváhagyták, hogy januártól 10 százalékra csökkenjen a vendéglátó és sportlétesítmények áfája. Mivel ez egy állandó intézkedés, valószínűleg tovább rontja az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát.

A hiányt az is növeli, hogy júliustól eltörlik az RTVS műsorszolgáltatási díját, a rádiót és a televíziót a költségvetésből fogják finanszírozni. Jövőre 41,5 millió eurót, a következő évben pedig legalább 83 millió eurót fordítanak erre a célra a büdzséből.

Átment a rezsicsökkentés

A költségvetés jóváhagyása lehetővé teszi a kormány számára, hogy megakadályozza az energiaárak meredek emelkedését. Következésképpen a háztartási villamosenergia-árak januártól nem vagy csak kis mértékben emelkednek. Fontos lesz még viszont, mire vezetnek az állam további tárgyalásai a Szlovák Villamos Művekkel, amelytől az áramárak két évre történő befagyasztása függ.

A gáz esetében úgy döntöttek, hogy az árak az idei árakhoz képest legfeljebb 15 százalékkal emelkednek. Ez a végső árat kell hogy jelentse. A fűtési áraknak is legfeljebb 15 százalékkal szabadna emelkedniük.

A családtámogatási csomag is zöldet kapott, bár ez a jóváhagyott költségvetés nélkül is megtörtént volna. A gyermek után járó juttatások

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gazdaság

Igor Matovič

Költségvetés

Parlament

Richard Sulík

SaS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.