Napunk

Hogyan változott meg Matovič és a magyar politikusok viszonya: a Szövetség partnerből kritikussá lett, miközben Forró Gyimesivel egyeztet

Forró Krisztián és Igor Matovič. Fotók - Tomáš Benedikovič és Vladimír Šimíček
Forró Krisztián és Igor Matovič. Fotók – Tomáš Benedikovič és Vladimír Šimíček

Nemrég még az MKP-ból került ki Igor Matovič kisebbségi tanácsadója, mára viszont inkább kritikussá vált a Szövetség az OĽaNO-val szemben. Közben Gyimesi György mintha közeledne Forróékhoz.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Szövetség már a Heger-kormány múlt heti bukását megelőzően is előrehozott választásokat követelt, és habár Igor Matovič kormányzásának idején az MKP kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a legnagyobb kormánypárttal, azóta inkább a koalícióval szemben határozta meg magát.

Berényi József, aki ma az MKP-platform elnöke, már nincs közeli kapcsolatban Igor Matovičcsal, akinek miniszterelnöksége idején külső tanácsadójaként működött. Amióta Matovič pénzügyminiszter lett, Berényi saját bevallása szerint egyszer beszélgetett vele hosszabban. Akkor épp azt beszélték meg, hogy a tanácsadói együttműködést felfüggesztik – Berényi szerint azért, mert egy pénzügyminiszter tanácsadójának nem ő a legmegfelelőbb. Legutóbb akkor találkoztak, amikor az OĽaNO elnöke részt vett Nagyszombat megye új vezetésének beiktatásán, mondta a Napunknak Berényi, aki szerint viszont ekkor csak köszöntek egymásnak.

Közben Forró Krisztián Gyimesi Györggyel egyeztetett, s bár azt nem erősítették meg, hogy Gyimesi esetleg átléphetne a magyar pártba, az OĽaNO képviselője politikai pályája folytatásán gondolkodik, és nem akar támogatni egy Matovič nélküli Heger-kormányt.

Az MKP sokáig az OĽaNO egyik legközelebbi partnerének számított, és a 2020-as választások előtt az is felmerült, hogy koalícióban induljanak. Ebből semmi nem lett, ám Matovič később is jó viszonyt ápolt néhány politikussal, akik korábban az MKP-ban, ma már a Szövetségben politizálnak. Cikkünkben annak járunk utána, honnan hova jutott a magyar politikusok és az OĽaNO kapcsolata az elmúlt időszakban.

„Szavazzanak az MKP-ra”

Matovič és a szlovákiai magyarok kapcsolata bonyolult volt az elmúlt bő tíz évben. 2011-ben, kezdő parlamenti képviselőként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az ő szavazatának köszönhetően sem fogadták el az állampolgársági törvény módosítását. Ez is hozzájárult ahhoz az állapothoz, hogy a szlovákiai magyarok máig nem kaphatják meg úgy a magyar állampolgárságot, hogy ne veszítsék el a szlovákot, ha nem élnek Magyarországon huzamosabban.

Matovič 2011-ben Orbán Viktorról is kritikusan nyilatkozott: nem a szlovákiai magyarok az ellenségeink, az ellenségünk Orbán – mondta.

Az OĽaNO megalapítása után szorosabb kapcsolatokat kezdett építeni az MKP-val, amelyet először a 2014-es elnökválasztás előtt keresett fel, hogy parlamenti képviselőként megtámogassa Bárdos Gyula elnökjelöltségét – ezt a segítséget az MKP akkor el is fogadta.

A 2016-os választások előtt is besegített az MKP-nak Matovič. Több tízezer emberhez juthatott el az a szórólap, amelyben arra kérte a dél-szlovákiai választópolgárokat, ne szavazzanak az Egyszerű Emberekre, hanem támogassák az MKP-t, mert ha a magyar párt is bejut a parlamentbe, közösen legyőzhetik Ficót.

A Bugár Béla vezette Híd és Matovič kapcsolata ekkorra már megromlott. Bugár azzal vádolta Matovičot, hogy neki köszönhető a Radičová-kormány bukása, amiből annyi igaz is volt, hogy Matovič, aki egyébként 2010-ben még az SaS listáján került a parlamentbe, Sulíkékkal együtt nem szavazott bizalmat a jobboldali kormánynak.

Matovič és Bugár viszonya azonban azután romlott meg igazán, hogy a Híd koalíciót kötött a Smerrel és az SNS-szel, aminek a lehetőségére egyébként Matovič már a választások előtt figyelmeztetett.

Az OĽaNO–MKP-koalíció meghiúsulása

A 2020-as választások előtt az OĽaNO sokáig a bejutási küszöb környékén mozgott, és 2019-ben Igor Matovič nyílt felkérést is intézett az MKP-hoz, hogy koalícióban induljanak. Az MKP végül amellett döntött, hogy nem adja fel az etnikai politizálást, így elutasította a Matovičékkal kötendő koalíció ötletét.

Tette ezt úgy, hogy egyik magyar párt sem volt ebben az időben jó kondícióban, 2019-ben elvesztették képviselőiket az Európai Parlamentben, a felmérések pedig nem jeleztek előre jó eredményt az országos választásokon.

Az MKP (illetve az MKÖ nevű választási párt) viszont még néhány nappal a választások előtt is tárgyalt az OĽaNO-val a választások utáni lehetséges együttműködésről.

A 2020-as parlamenti választásokon az exit-poll felmérések szerint a szlovákiai magyarok kb. 10 százaléka szavazott Matovič pártjára, amelynek parlamenti frakciójába három magyar képviselő is bejutott Grendel Gábor, Gyimesi György és Cseh Péter személyében (utóbbi pótképviselőként érkezett a parlamentbe, és néhány hónap után kiszorult onnan, de 2022 őszén visszatért).

Igor Matovič Berényi Józseffel és Semjén Zsolttal. Fotó – TASR

Berényi, a tanácsadó

Miután sem az MKP, sem a Híd nem került be a parlamentbe, Matovič több gesztust is gyakorolt a magyarok irányába. Kormányának programjába bekerült egy kisebbségi hivatal megalapításának terve, valamint egy átfogó kisebbségi törvény elfogadása. A legnagyobb szimbolikus gesztust pedig Trianon századik évfordulója kapcsán gyakorolta Matovič, amikor a magyar kisebbség száz képviselőjét meghívta egy fogadásra a pozsonyi várba. A kormányfő arról is beszélt a magyarok előtt, hogy a történelmi Magyarország közös öröksége mindkét nemzetet megilleti.

A várbeli találkozón az MKP néhány politikusa egy memorandumot adott át a kormányfőnek „a magyar nemzeti közösség” nevében, amit a miniszterelnök később úgy kommentált, hogy beleköptek a kinyújtott kezébe. A memorandumban olyan pontok is szerepeltek, mint pl. egy „magyar körzet” létrehozása Szlovákiában vagy a magyar mint hivatalos nyelv bevezetése – az MKP ezt mintegy fricskának szánta, mert gyakorlatilag lemásolták a szlovákok 1861-es turócszentmártoni memorandumának pontjait, a „szlovák”-ot „magyar”-ra cserélve. Matovič viszont nem vette a lapot, habár később szemet hunyt az eset felett.

Berényi József akkor már a kormányfő nem hivatalos, külső tanácsadója volt, aki elkísérte a miniszterelnököt június 12-i budapesti hivatalos látogatására is. Berényi Forró Krisztián társaságában októberben egy közös sajtótájékoztatón is fellépett Matovičcsal, aki elnézést kért, amiért egy korábbi sajtótájékoztatóján egy elhibázott ragozást azzal kommentált, „ez magyarul volt”.

A barátság vége

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Igor Matovič

Magyar Szövetség

OĽaNO

Rigó Konrád

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak