Napunk

Leáldozhat a petárdázásnak? Megoldás lenne, a politikai akarat kérdéses

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Szigorítaná a petárdázás szabályait a szlovák parlament, méghozzá hasonlóképpen a hatályos – és meglehetősen eredményes – magyarországi szabályozáshoz. A törvénytervezet már kész van, és habár egy független képviselő fogja beterjeszteni, nem kizárt, hogy zöld utat kap.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Közeledik a szilveszter, ami sajnos nem mindenkinek jelent önfeledt szórakozást. Az idősek, a mentális problémákkal küzdők, különösen az autizmussal élők és főleg a háziállat-tulajdonosok, állatgondozók, környezetvédők számára az év utolsó napjai inkább stresszt, adott esetben traumát és rengeteg fölösleges kellemetlenséget hoznak.

A társasházban élő kutyások pontosan tudják, mekkora problémát jelent, amikor sötétedés után még az utcára sem tudják levinni a kedvencüket az állandó durrogtatások miatt, vagy fél perc után vissza kell rohanni a lakásba a riadt ebbel.

Az idei robbantgatás más szempontból is aggályos. Akik követik a keleti szomszédunknál zajló eseményeket, azokban meglehetősen kellemetlen érzéseket kelthetnek az „égiháború” zörejei, nem beszélve az itt tartózkodó ukrán menekültekről.

Minden évben visszatérő problémát jelent a tűzijátéktól megriadt, szökött háziállatok befogása január első napjaiban. Szerencsés esetben az elkóborolt ebek vagy macskák visszakerülnek az otthonaikba, de sok közülük az autók kerekei alatt végzi, hasonlóan a halálra rémült, fejvesztve menekülő vadállatokhoz.

Nem csoda, hogy évről évre szaporodik az önkormányzatokhoz benyújtott panaszok száma a szórakoztató pirotechnikai eszközök tömeges illegális használata miatt. Idén tavasszal úgy látszott, végre megoldódik ez az évtizedek óta húzódó probléma, és betiltják a petárdák, rakéták szabad értékesítését. A vonatkozó törvényjavaslatot azonban végül elkaszálta a gazdasági minisztérium. A kezdeményező, a Progresszív Szlovákia nem adja fel, és a javaslatot januárban mégis a parlament elé terjeszti.

Cikkünkből kiderül:

  • miért van szükség a szigorításra;
  • miért nem sikerült egy év alatt sem elfogadni a petárdák árusítását tiltó jogszabályt;
  • hogyan viszonyulnak a kérdéshez a dél-szlovákiai önkormányzatok;
  • és hogy nem messze Komáromtól van egy hely, ahol nem csak papíron működik a tűzijátékstop.

A Progresszív Szlovákia (PS) tavaly év vége felé indított egy petíciót annak érdekében, hogy a kormány módosítsa a pirotechnikai termékek forgalmazásáról szóló rendeletet oly módon, hogy az F4-es kategóriába sorolt pirotechnikai eszközök mellett az F2-es és az F3-as kategóriába tartozó termékeket is csak olyan személyek vásárolhassanak, akik megfelelő szakképesítéssel rendelkeznek. Ez a szórakoztató pirotechnikai eszközök szabad értékesítésének a végét jelentené.

Jaroslav Karahuta (Sme rodina), a parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának elnöke januárban bejelentette, hogy nem az említett kormányrendelet, hanem a pirotechnikai eszközökről szóló törvény szigorítását tervezik, és korlátoznák vagy teljesen betiltanák bizonyos pirotechnikai termékek árusítását. A módosító javaslat kidolgozására létrejött egy munkacsoport is a parlamentben.

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében F2-es és F3-as kategóriájú, szórakoztató pirotechnikai eszközöket csak decemberben lehet árusítani, petárdákat, illetve olyan rakétákat, amelyek fő hatása a zajkeltés, pedig csak december 28. és 31. között. Használni ezeket az eszközöket, vagyis tűzijátékokat fellőni és petárdázni legálisan csak december 31-én és január 1-jén lehet, az év többi napján kizárólag abban az esetben, ha erre az adott község külön engedélyt ad.

Ezek az új rendelkezések 2018-ban kerültek bele a robbanószerekről szóló törvény szövegébe. A módosító javaslatot az akkor kormányon lévő Híd terjesztette elő, és azt a parlament nagy többséggel meg is szavazta.

A szórakoztató pirotechnikai eszközök kategóriái:

F1: A legártalmatlanabb apró petárdák és csillagszórók, amelyek alkalmazása nem jár nagyobb zajjal, a lakásban is használhatók. 15 évnél idősebbek vásárolhatnak ilyet.

F2: Alacsony kockázattal járó pirotechnikai eszközök (rakéták, szökőkútszerű tűzijátékok, római gyertyák). Csak szabadtéren, de elkerített területen is használhatók, viszont tilos például kórházak közelében fellőni ezeket. Csak 18 évnél idősebbek vásárolhatnak ilyet.

F3: Nagyobb kaliberű bombák és petárdák, közepesen veszélyes rakéták, amelyeket kizárólag nyílt területen szabad fellőni. Csak 21 évnél idősebbek vásárolhatnak ilyet.

F4: Nagy kockázattal járó, kizárólag szaktudással rendelkező személyek általi használatra szánt tűzijátékok.

T1, T2: színpadi pirotechnika

A hatályos jogszabály lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy tovább szigorítsák a szórakoztató pirotechnikai eszközök használatának feltételeit. Ennek köszönhetően például Pozsonyban egész évben tilos a robbantgatás. Kivételt csak a „hivatalos”, a városközpontban profik által fellőtt nagy tűzijáték jelent.

Sok településen azonban a törvény betűje papíron maradt, és általában már karácsony előtt megkezdődik a durrogtatás, majd január első egy-két hetében is folytatódik. A korlátozások betartásáért felelős városi rendőröknek nehéz dolguk van, hiszen ha kapnak is bejelentéseket illegális petárdázásról, mire a helyszínre érnek, az elkövetőnek gyakran már csak a hűlt helyét találják.

Törvény is van, rendelet is van, mégsem tartják be

A szabályszegőket tehát nagyon nehéz azonosítani, illetve rájuk bizonyítani a szabálysértést. A kiszabható pénzbüntetés 33 eurótól 500 euróig terjed természetes személyek esetében, jogi személyek és vállalkozók esetében ennek a 12-szerese is lehet.

Barbora Krajčovičová, a pozsonyi városi rendőrség szóvivője szerint tavaly szilveszterkor a pozsonyi rendőröknek 62 olyan esetben kellett közbeavatkozniuk, amikor valaki megsértette a szórakoztató pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó egész éves tilalmat. Egy évvel korábban 59 ilyen esetet vettek nyilvántartásba.

2021 és 2022 fordulóján a petárdázás Pozsony területén legalább két esetben tüzet is okozott. A városi rendőrök az állami rendőrséggel együttműködve fokozottan ellenőrizték a menhelyek és az állatkert környékét, valamint a Kamzík üdülőövezetet, ahol gyakori az illegális petárdázás. A hatóságok idén is a megelőzésre fogják helyezni a hangsúlyt.

Pozsonyban szilveszterkor is csak a hivatalos, központi tűzijáték engedélyezett. TASR archív felvétel

Dél-Szlovákiában is gondok vannak az ellenőrzéssel

Komáromban idén szigorították a magánjellegű tűzijátékozás feltételeit, talán a fent említett törvényjavaslat hatására. A rendelet javaslatát, melyet Keszegh Béla polgármester terjesztett elő, a városi tanács áprilisban vitatta meg.

Az ülésen elhangzott, hogy bár az F2-es és F3-as kategóriába sorolt pirotechnikai eszközök használatára az év nagy részében (vagyis szilvesztert és újév napját leszámítva) engedélyt kellene kérni a várostól, a gyakorlatban ez még egyetlen esetben sem történt meg.

„Ezt a rendelkezést minden jel szerint teljes mértékben ignorálják, vagyis nem hozta meg a kívánt hatást. Bár a pirotechnikai eszközök használatára vannak szabályok, azok nem elégségesek főleg abból az okból kifolyólag, hogy csaknem lehetetlen ellenőrizni a jelenlegi jogszabály végrehajtását, illetve betartását” – olvasható az ülésről készült jegyzőkönyvben, mely szerint a megoldást az árusítást korlátozó, illetve tiltó, leendő jogszabály-módosítás jelentené.

Mindezek után a városi képviselő-testület elfogadta a rendeletet, melynek értelmében a lakosok F2-es és F3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket csak december 31. 22:00 órától január 1. 01:00 óráig használhatnak. A 2022. június elsejével hatályba lépett új szabályozás végrehajtásáért a városi rendőrség felel.

Megkerestük ez ügyben Alexander Tóthot, a városi rendőrparancsnokot, aki kérdésünkre elmondta: a szilvesztert megelőző napokban, illetve január elején a városi rendőrök gyakrabban fognak

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Egészség

Környezetvédelem

Parlament

Progresívne Slovensko

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak