Napunk

Napunk newsfilter: Költségvetés helyett be kell érnünk Matovič favicceivel

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Matovič megint belengette a lemondást. 2. Mi vár ránk, ha ideiglenes költségvetés lesz? 3. Sötét felhők magyar égen.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Matovič megint belengette a lemondást

A bukott kormánytagok és a kormányból idő előtt távozók, az OľaNO-ból és az SaS-ból bőszen tárgyalnak, hogy egyezségre jussanak a jövő évi költségvetés elfogadását illetően. Az egyik oldalon Eduard Heger miniszterelnök és Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára, a másik oldalon Richard Sulík és néhány párttársa.

Igor Matovič pénzügyminiszter, aki a tárgyalásoktól távol tartja magát, és az államtitkárát küldte egyeztetni, ismét felajánlotta lemondását az SaS-nek, ha sikerül elfogadni a jövő évi költségvetést a parlamentben. A feltétele: először a költségvetés megszavazása, utána a lemondás.

Matovič hozza a formáját. Annak ellenére, hogy milyen komoly gondokat okozott a pénzügyminiszter és a kormány az országnak, egy viccelődő, kedélyes sajtótájékoztatón magyarázta az újságíróknak, hogy kitől érkezhet utolsó pillanatos telefonhívás, és mint legutóbb, majd újra meggondolja magát, valamint azt, hogy most kinek a kezéből kell kitépnie a lemondását, mert ügyvivő kormánynál a miniszterelnök kéri a köztársasági elnököt, hogy engedélyezze a miniszter felmentését. Ez a viselkedés botrányos.

A helyzet válságos, de Matovič rossz humorérzéke a régi.

Szoros határidő. Eközben a tárgyalófelek hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy egymás kéréseit, igényeit figyelembe véve lehetőleg még idén, de legkésőbb január 10-ig megegyezzenek a 2023-as költségvetésről, amely kérdés most fontossági sorrendben megelőzi az előrehozott választásokét és a kormányátalakításét is.

Boris Kollár, a parlament elnöke úgy nyilatkozott, hogy a két tárgyaló párt kompromisszumra való hajlandóságától függ minden, ők el szeretnék kerülni, hogy ideiglenes költségvetés alapján működjön az állam. Kollár a január eleji elfogadást sem tartja tragédiának, szerinte ez még nem érintené negatívan az állampolgárokat.

A helyzet mai állása szerint csütörtökön szavazhat a parlament a költségvetésről.  

Frissítés: Eduard Heger miniszterelnök és Richard Sulík, az SaS elnöke este nyolc órakor bejelentette, hogy megegyeztek a költségvetés elfogadásáról. Ha csütörtökön megszavazza a parlament a költségvetést, Eduard Heger átveszi a pénzügyminisztérium irányítását Igor Matovičtól.


2. Mi vár ránk, ha ideiglenes költségvetés lesz?

Hiába jelentette be a kormány nevében Igor Matovič pénzügyminiszter, hogy megvédik az embereket a magas energiaáraktól, azzal, hogy a kormányt sikerült megbuktatni, minden megváltozott. Talán fel sem fogták időben az érintettek, mekkora bajt idéznek elő a manőverezéssel, melynek lényege akkor leginkább „a másiknak jobban fájjon”, illetve a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” tartományban mozgott.

Mára azonban kiderült, hogy az egész ország, a vállalkozóktól a lakosokig, ráfázhat a politikai elit könnyelműségére. Elsősorban az lehet fájdalmas, ha nem sikerül elfogadni a jövő évi költségvetést. A volt kormánypártiak is észbe kaptak, és próbálják oltani a tüzet, melyhez a benzint is ők locsolták szét, és az égő gyufaszálat is ők pöckölték el – a jövő évi költségvetés elfogadása hirtelen prioritás lett.

Amennyiben nem fogadnák el a 2023-as költségvetést, akkor egy ún. költségvetési provizórium alapján működne az ország, ami azt jelentené, hogy sokkal alacsonyabb állami kiadással kellene számolni. Ennek az az oka, hogy az előző évi költségvetési számokból lehet kiindulni.

Viszlát alacsony rezsi? Veszélybe került az államilag garantált alacsony áramár (vagy ha jobban tetszik, ársapka vagy rezsicsökkentés). A Szlovák Villamos Művek (SE) nem hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek értelmében háztartások a piaci árnál jóval olcsóbban juthatnak villamos energiához. Az SE valószínűleg azt akarja elérni, hogy az engedményekért cserébe már ne vessenek ki rá újabb adókat.

Ha nem született volna meg az állammal ez az egyezség, akkor olyan elképesztő árugrás következett volna, amely például egy 25 eurós villanyszámlát 120 euróra emelt volna – hívja föl erre a figyelmet a Denník E. Az áremelés veszélye jelen állás szerint januártól fenyeget.

Mindenki megszívja.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Infláció

Költségvetés

Kormányválság

Magyarország

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak