Napunk

Mészáros Lajos alkotmányjogász: Ha Heger hoz 76 szavazatot, az elnök asszonynak nem marad nagy mozgástere

Mészáros Lajos. Fotó - Vladimír Šimíček
Mészáros Lajos. Fotó – Vladimír Šimíček

Mészáros Lajos volt alkotmánybíró szerint Igor Matovič lemondását érvényesnek is lehetett volna tekinteni, hiszen már rajta volt az elnöki hivatal pecsétje.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Mészáros Lajos volt alkotmánybíró, a Bírói Tanács tagja szerint lehetséges, hogy a pártok meg tudnak egyezni egy átalakított kormányról, és ebben az esetben Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek nem sok mozgástere maradna – egyes miniszterekről tárgyalhatna, de ha meglenne a 76 szavazat, ki kellene neveznie a kormányt.

Mészáros Lajost arról is kérdeztük,

  • szabályos volt-e a Heger-kormány megbuktatása,
  • milyen szabályok kötik az elnököt, ha szakértői kormány kinevezése mellett döntene,
  • milyen megoldás szavatolná a legjobban az alkotmányos rend fenntartását az országban,
  • lemondott-e Igor Matovič, vagy sem.

Alkotmányjogi szempontból mennyire szokványos az, ahogy a Heger-kormány múlt csütörtökön megbukott?

Az alkotmányban benne van, hogy bizalmatlanságot lehet szavazni a kormánynak. Ez már Szlovákia rövid története alatt előfordult, ez nem meglepő dolog. Az alkotmány számol egy ilyen lehetőséggel.

A köztársasági elnök azt mondta, amikor megbízta az ügyvivő kormányt, hogy előrehozott választásokra van szükség, és azt is kijelentette, hogy a jövő év első félévében kellene hogy megtartsák. Azt is hozzátette, hogy ha január végéig nem állapodik meg erről a kormány, akkor megteszi azokat a lépéseket, amelyek a jogköreiből adódnak. Mennyire van összhangban az alkotmánnyal, hogy ennyire konkrét elvárásokat fogalmaz meg a köztársasági elnök?

A köztársasági elnöknek ezek a kijelentései inkább politikaiak voltak, mint alkotmányosak, viszont összhangban voltak az alkotmánnyal. A köztársasági elnök asszony felel az összes közjogi intézmény rendes működéséért. Azért is felel, hogy a kormány működjön. Ilyen értelemben tehetett ilyen kijelentéseket. Valószínűleg azt feltételezi, hogy a legreálisabb megoldás az előrehozott választás, és nem szabad vesztegetni az időt.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a parlamentben megpróbálnak összeszedni 76 szavazatot egy új többség létrehozására. Ha Eduard Hegernek sikerülne egy ilyen új többséget összehoznia, akár néhány miniszter lecserélésével, és 76 szavazatot bevinne az elnöki palotába, az elnök asszonynak kötelessége kineveznie egy ilyen kabinetet?

Ha valóban sikerül rekonstruálni a kormányt, vagyis elmegy Matovič meg néhány miniszter, és ha meg tudnak egyezni olyan személyekben, akikben a bizalmatlansági szavazás indítványozói is megbíznak, és ha ehhez Boris Kollár is csatlakozik, vagyis a három koalíciós párt megegyezik, hogy befejezik a kormányzást, akkor nagyon nagy mozgástere az elnök asszonynak az egész kormányt tekintve nincs. Egész más, hogyha egyes miniszterekről volna szó. Egyes miniszterekkel kapcsolatban lehet kifogása. Ebben az esetben tárgyalások következnének a megbízott miniszterelnök és a köztársasági elnök között.

Mészáros Lajos. Fotó – Vladimír Šimíček

Most van egy miniszterelnök, akinek a hatásköre szűkített, de rekonstruált kormányra tehet javaslatot. Ez elsősorban azon múlik, mit szólnak ehhez azok, akikkel együtt a 76 szavazatot összeszedik, és mit szól ehhez a köztársasági elnök asszony. El tudom képzelni, hogy ezt az elnök asszony elfogadja, a gond csak az idővel van.

Az én olvasatomban a köztársasági elnök nyomásgyakorlása arra vonatkozott, hogy ha nem sikerül egy rekonstruált kormányt rövid időn belül létrehozni, akkor kinevez egy szakértői kormányt. Ettől mindenki tart, pedig nem kellene, mert ez nem fog átmenni a parlamentben. Úgy a rekonstruált kormánynak, mint a szakértői kormánynak meg kell szereznie a parlament bizalmát. Úgy látom, hogy a szakértői kormánynak semmilyen esélye nincs. Ha az SaS vagy egy-két kisebb párt fogja támogatni, az nem elég.

Ha Heger bevinne 76 szavazatot, arra Čaputová nem mondhatná azt, hogy habár itt van 76 szavazat, de az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, ez egy instabil koalíció, amit elutasít, és inkább kinevez egy szakértői kormányt?

Neki szűk a mozgástere. Mondhatja ugyan, hogy sokkal jobb kormányt tudna összehozni, de annak nem lenne többsége a parlamentben, nem fogadnák el a pártok. A köztársasági elnöknek azt kell mérlegelnie, életképes-e a kormány, és nem fog-e szétesni néhány hónapon belül. Az elnök asszony is látja, hogy a tárgyalóképessége a pártoknak gyenge, Matovič pártja nem tud megegyezni, kompromisszumot kötni a többiekkel, mert neki minden részletben igaza kell hogy legyen.

Ha Matovič kikerülne a kormányból, változna a helyzet. Egyetlen ember is képes akár évtizedekre is meghatározni a politikát. Itt volt egy Harabin nevű ember, aki évtizedekig negatívan befolyásolta a történéseket az igazságszolgáltatásban. A köztársasági elnök asszony azt fogja mérlegelni, vannak-e ilyen negatív emberek a kormányban. Ha fogja látni, hogy egy olyan kormány alakulhat, amely tisztességgel kihúzhatja ezt a másfél évet, lehet, hogy ezzel nem lesz gond. Kérdés, ki mennyit tud engedni, és meg tudnak-e egyezni a költségvetéssel kapcsolatban, és milyen károk keletkezhetnek.

Szlovákiában még nem volt példa arra, hogy szakértői kormány neveztek volna ki, milyen szabályok kötik ilyenkor a köztársasági elnököt? Neki csak azt kell szem előtt tartania, hogy egy kormányzóképes kabinetet nevezzen ki?

Szlovákiában nincs ilyen tapasztalat, de

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Koalíció

Kormányválság

Mészáros Lajos

Zuzana Čaputová

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak